Linkuri accesibilitate

Diplomația vaccinului. Cum își sporește China influența în Balcani


Ministrul Sănătății din Serbia, Zlatibor Loncar s-a vaccinat cu Sinopharm, vaccinul COVID produs în China.
Ministrul Sănătății din Serbia, Zlatibor Loncar s-a vaccinat cu Sinopharm, vaccinul COVID produs în China.

În timp ce Europa se confruntă cu întârzieri în furnizarea dozelor de vaccin COVID, Beijingul și-a intensificat prezența în Balcanii de Vest, unde livrează vaccinul produs în China (Sinopharm) și câștigă puncte în ofensiva diplomatică.

Serbia este în centrul „diplomației vaccinului” pe care China o desfășoară în această perioadă în țările mai sărace ale Europei. Beijingul „înlocuiește” astfel Uniunea Europeană, care se confruntă cu întârzieri de livrare a vaccinului pentru propriile state membre.

Deși e apropiată de Rusia și aspiră în paralel la apartenența la Uniunea Europeană, Serbia și-a sporit în ultima vreme, sub conducerea lui Aleksandar Vucic, relațiile cu China. În timpul pandemiei, acesta nu a ezitat să laude relațiile apropiate ale Serbiei cu China și sprijinul dat de aceasta. A sărutat chiar steagul Chinei în martie 2020, la sosirea la Belgrad a unui transport de ajutoare medicale chineze.

Președintele Aleksandar Vucic (fără mască) întâmpină experții chinezi în domeniul sănătății care au adus la Belgrad materiale sanitare după declanșarea pandemiei de COVID-19. (21 martie 2020)
Președintele Aleksandar Vucic (fără mască) întâmpină experții chinezi în domeniul sănătății care au adus la Belgrad materiale sanitare după declanșarea pandemiei de COVID-19. (21 martie 2020)

Strategia lui Vucic pare să fi funcționat în pandemie, iar Serbia se află printre țările cu cele mai mari procente de vaccinare a populației. În 17 februarie primiseră cel puțin o doză de vaccin peste 18% dintre sârbi, mult peste țările membre ale UE, unde pe primul loc se afla Danemarca, cu un procent, în 17 februarie, de 7,3% din populație.

Circa 1.5 millioane dintre dozele folosite în Serbia sunt produse de compania farmaceutică chineză Sinopharm, dar Serbia folosește și vaccinul Sputnik V produs în Rusia și pe cel americano-german Pfizer-BioNTech.

Ultima tranșă de vaccin Sinopharm a fost primită la Belgrad în 11 februarie, în prezența premierului Serbiei, Ana Brnabic și a ambasadorului Chinei, Chen Bo.

Cele 500.000 de doze din vaccinul chinezesc au fost descărcate din avioane, la aeroportul din Belgrad, în 10 februarie.
Cele 500.000 de doze din vaccinul chinezesc au fost descărcate din avioane, la aeroportul din Belgrad, în 10 februarie.

Pentru China, distribuția de vaccin în Serbia înseamnă un câștig geopolitic important, care îi permite să își amplifice prezența în regiune.

De altfel Balcanii de Vest au fost o zonă de interes pentru China în ultimii ani. Profesorul Vladimir Shopov (European Council on Foreign Relations) consideră că în ultimul deceniu China a devenit o adevărată forță în Balcanii de Vest.

China este, spune profesorul bulgar, al treilea actor important în regiune, are abordări strategice, chiar dacă activitățile din diferite țări variază și se poziționează drept o prezență economică indispensabilă.

China a testat în Serbia politici pe care speră să le aplice și în alte zone din Europa.
Vuk Vuksanovic, Centrul pentru politici de securitate din Belgrad

Interacțiunile culturale, de comunicare sau politice ale Chinei cu țările din Balcanii de Vest, se transformă ușor în relații instituționalizate, stabilite pe termen lung.

Vuk Vuksanovic, cercetător la Centrul pentru politici de securitate din Belgrad, fost diplomat, a spus la Europa Liberă că Serbia este de multă vreme o zonă de „testare a terenului" pentru China. „Am văzut asta în domeniul apărării, în construcții, tehnologie, iar acum cu vaccinul. E locul în care Beijingul a testat politici pe care speră să le aplice și în alte zone din Europa”, crede Vuksanovic.

De la măști la vaccinuri

Pentru China, livrările de vaccin vin ca un pas firesc după așa numita „diplomație a măștilor”, prin care Beijingul a distribuit, în 20202, materiale sanitare în numeroase țări pentru a anula criticile legate de răspândirea coronavirusului.

În Serbia vaccinurile din China au transformat țara într-un lider al imunizării și i-au oferit președintelui Vucic ocazia să critice Uniunea Europeană și accesul inechitabil la vaccin la nivel global.

Președintele Serbiei s-a întâlnit cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în iunie, la Bruxelles.
Președintele Serbiei s-a întâlnit cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în iunie, la Bruxelles.

„Pentru China este o ocazie perfectă să facă de râs Uniunea Europeană și țările occidentale”, spune Dimitar Bechev, de la Institutul pentru Știința Umană din Viena. „Este o ocazie pentru Beijing să avanseze cu planul său de înlocuire a Occidentului din poziția de coloană vertebrală a cooperării internaționale.”

Uniunea Europeană promisese să ofere celor 6 țări din Balcanii de Vest cu aspirații europene, inclusiv Serbiei, 85 de milioane de dolari, pentru achiziția de vaccin. Livrările au fost însă întârziate.

UE, care se ocupă de achiziția de vaccin pentru statele membre, nu a aprobat încă folosirea vaccinurilor produse în China și Rusia, în ciuda problemelor pe care le are cu livrarea serurilor produse în Germania, Statele Unite și Marea Britanie.

Serbia nu a mai așteptat și își face propriile achiziții. Și Macedonia de Nord speră acum să cumpere 200,000 de doze de Sinopharm. Bosnia-Herțegovina a primit 2.000 de doze din vaccinul rusesc, iar altele 200.000 sunt așteptate luna viitoare. Și Muntenegru așteaptă 100.000 de doze de Sputnik V, o cantitate semnificativă pentru populația sa de doar 625.000 de persoane.

Soluțiile individuale

„Aceste țări din afara UE nu alte alte opțiuni,” spune Dimitar Bechev.

Dar ele nu sunt singurele care apelează la vaccinurile din China și Rusia. Ungaria a primit marți primele doze ale vaccinului produs în China. Este singura ţară din Uniunea Europeană care a aprobat utilizarea acestui ser. Ungaria folosește și vaccinul produs în Rusia.

Și premierul Cehiei Andrej Babis se arată interesat: el a vizitat chiar Budapesta și Belgradul la începutul lunii, pentru a discuta strategiile acestor țări.

Comisia Europeană anunța în ianuarie că va institui un mecanism de coordonare a distribuției de vaccin către țările partenere ale statelor membre, o atenție deosebită fiind acordată Balcanilor de Vest, vecinătății estice și celei sudice, dar și Africii. Documentul se intitulează „Un front unit împotriva COVID”.

Yang Djiechi, directorul Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe din cadrul Partidului Comunist chinez (stânga), s-a întâlnit cu președintele Vucic în octombrie 2020, la Belgrad.
Yang Djiechi, directorul Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe din cadrul Partidului Comunist chinez (stânga), s-a întâlnit cu președintele Vucic în octombrie 2020, la Belgrad.

Strategia Chinei pare a fi cea câștigătoare: sondaje de opinie realizate în Serbia arată că populația are, într-un procent copleșitor, o opinie pozitivă față de China.

Întrebarea este dacă Beijingul va avea capacitatea să fructifice succesul din Serbia și să câștige teren în alte zone ale Europei.

Summit-ul găzduit de China în 9 februarie nu a avut participarea pe care o spera Beijingul în ciuda participării președintelui Xi Jinping.
Summit-ul găzduit de China în 9 februarie nu a avut participarea pe care o spera Beijingul în ciuda participării președintelui Xi Jinping.

În 9 februarie China a găzduit un summit virtual pentru discutarea strategiilor COVID, dedicat unui grup de țări din Europa Centrală și de Est. Printre acestea, membrele Uniunii Europene Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia. Deși a fost prezidată de președintele Xi Jinping, reuniunea a avut cel mai scăzut nivel de reprezentarea de la înființarea grupului, în 2012.

Chiar dacă poate fi identificat un grad de dezinteres, multe zone din regiune vor să păstreze „opțiunea chineză” la îndemână în cazul în care blocajul european în privința vaccinării va continua prea mult.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG