Linkuri accesibilitate

SUV-uri, panouri fotovoltaice și trotinete electrice - mită pentru contracte de achiziție directă


Două mașini de teren, panouri fotovoltaice, trotinetă electrică, plinuri de carburant, chiar și servicii de transport a unor obiecte voluminoase fac mercurialul șpăgilor date la Serviciul de Termoficare Brașov pentru contracte de achiziție directă.
Două mașini de teren, panouri fotovoltaice, trotinetă electrică, plinuri de carburant, chiar și servicii de transport a unor obiecte voluminoase fac mercurialul șpăgilor date la Serviciul de Termoficare Brașov pentru contracte de achiziție directă.

Șeful serviciului de termoficare din Brașov și mai mulți subordonați de-ai săi au fost reținuți de procurorii anticorupție după ce au încredințat unor societăți comerciale mai multe contracte de achiziție directă în schimbul unui autoturism, a unei trotinete electrice, a unor plinuri de combustibil și a unor servicii de transport pentru obiecte voluminoase.

Procurorii DNA Brașov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a directorului Serviciului Public Local de Termoficare Brașov, Mircea Ionuț Marin, a adjunctului său, Gheorghe Corboș și a șefei serviciului administrativ, Elena-Mihaela Mesaroș. Alături de ei au mai fost reținuți și doi administratori ai unei societăți comerciale.

Directorul și adjunctul său sunt acuzați de abuz în serviciu, precum și de folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, directorul fiind acuzat în plus și de luare de mită, trafic de influență și cumpărare de influență, iar administratora de complicitate la abuz în serviciu.

Administratorii societăților comerciale implicate sunt acuzați de complicitate la abuz în serviciu și de dare mită în formă continuată.

Procurorii spun că, în perioada iunie – noiembrie 2022, Mircea Ionuț Marin, director al Serviciului Public Local de Termoficare Brașov, în înțelegere cu adjunctul său, au coordonat derularea formală a mai multor proceduri de achiziție directă publicate în SEAP, prin care ar fi favorizat câștigarea mai multor contracte de lucrări și servicii de către societățile comerciale implicate în cauză.

Procedurile de achiziții publice ar fi urmărit contractarea următoarelor lucrări:
- Lucrări de reparație curente – manoperă și materiale aferente la Obiectiv S.P.L.T.;
- Lucrări revizii centrale termice, puncte termice (CT, PT);
- Lucrări de întreținere terase acoperiș,
- Servicii de mentenanță/reparații instalații electrice;
- Lucrări de hidroizolații și reparații la două puncte centrale termice.

Referitor la atribuirea contractului „Lucrări revizii CT, PT”, administratora Elena Mihaela Mesaroș, în înțelegere cu cei doi directori și cu administratorul uneia dintre societățile comerciale, i-ar fi ajutat să redacteze o adresă în numele societății comerciale ce conținea o ofertă întocmită pentru a fi luată în considerare în procedura de atribuire a contractului respectiv.

Cei doi directori au prejudiciat bugetul Serviciului Public Local de Termoficare Brașov cu suma totală de 1.167.038 lei, concomitent cu asigurarea unui folos necuvenit în cuantumul valorii fiecărui contract încheiat pentru societățile menționate la începutul comunicatului.

În aceeași perioadă, cei doi directori i-ar fi furnizat unuia dintre administratorii societăților comerciale informații confidențiale referitoare la procedurile de achiziție directă ce urmau a se desfășura.

Informațiile vizau tipul lucrării, valoarea, locația, în scopul atribuirii nelegale a contractelor către societățile pe care acesta le administra în fapt.

În schimbul serviciilor sale, directorul Ionuț Mircea Marin ar fi pretins și primit de la reprezentanții unei alte societăți comerciale foloase necuvenite constând în:
- un autoturism marca VW Touareg, evaluat la suma de cel puțin 25.500 euro, ce ar fi fost dat spre folosire de către unul dintre reprezentanții societății comerciale, autoturism care ar fi folosit și în prezent de Ionuț Mircea Marin;
- mai multe panouri solare/fotovoltaice pentru a fi montate la locuința acestuia;
- o trotinetă electrică,
- alimentarea autoturismului VW Touareg cu combustibilul necesar parcurgerii rutei Brașov – Istanbul și retur;
- transportarea gratuită a mai multor obiecte voluminoase cu un autovehicul al societății comerciale.

Toate aceste bunuri și servicii ar fi fost pretinse și primite de director pentru derularea unui contract încheiat între S.P.L.T. Brașov și respectiva societate comercială, al cărui termen a fost prelungit la începutul anului 2023 până pe 30 aprilie și a cărui valoare a fost stabilită la aproape 7,9 milioane de lei.

În perioada iunie – decembrie 2022, directorul Ionuț Marin ar fi cerut și primit de la administratorul unei societăți comerciale un autoturism marca Dodge RAM, în valoare de 48.500 euro, precum și plata prin intermediul aceleiași societăți comerciale, în decembrie trecut, a unor bunuri achiziționate prin licitație de către director de la o societate comercială din orașul Stuttgart/Germania, în schimbul câștigării contractelor enumerate anterior.

Pe 1 iulie 2022, Marin i-ar fi promis unei persoane fizice că va interveni pe lângă președintele clubului de fotbal FC Brașov pentru a-l primi în echipa clubului pe fiul acestuia, solicitându-i în contrapartidă ca acesta să intervină pe lângă un funcționar vamal din cadrul Direcției Regionale Vamale Brașov, asupra căruia pretindea că are influență, pentru ca acest funcționar să urgenteze eliberarea codului EORI (numărul de înregistrare și identificare a operatorilor economici), necesar pentru primirea de către Marin Ionuț Mircea a unui colet expediat din Statele Unite ale Americii.

Directorii și administratorii vor fi prezentați instanței cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. Față de șefa administrativului, Elena Mesaroș Mihaela Elena s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile.

Dosarul a fost instrumentat cu sprijinul Direcției de Operațiuni Speciale.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG