Linkuri accesibilitate

Donald Trump acuză o tentativă de lovitură de stat din partea democraților, care supun la vot punerea sa sub acuzare


Președintele SUA Donald Trump
Președintele SUA Donald Trump

La câteva minute după ce președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi (P.Democrat-California), a anunțat că miercuri, 18 decembrie, camera legislativă se va întruni pentru a dezbate și a vota articolele de punere sub acuzare, președintele Donald Trump a acuzat-o că urmărește o tentativă de „lovitură de stat”.

Într-o scrisoare de șase pagini, publicată marți, Trump i-a spus lui Pelosi: „istoria te va judeca aspru”.

O comisie a Camerei Reprezentanților a aprobat marți procedura - șase ore de dezbateri, urmate de voturile finale asupra a două articole de punere sub acuzare a lui Donald Trump. Nancy Pelosi a spus că acțiunea este „una dintre cele mai solemne puteri acordate de Constituție” și i-a îndemnat pe toți democrații din Camera Reprezentanților să fie prezenți.

Donald Trump se confruntă cu o acuzație de abuz de putere și o alta de obstrucţionare a activităţii Congresului, fiind suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea rivalilor săi politici, inclusiv a fostului vicepreşedinte Joseph Biden, în timp ce a refuzat să acorde un ajutor militar pentru Kiev, în valoare de 391 milioane de dolari.

În privința acestor acuzații, președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a spus: „Foarte trist, faptele au arătat clar că președintele a abuzat de puterea sa în beneficiul său personal, în beneficiul politic și că a împiedicat Congresul, în timp ce a cerut să fie deasupra responsabilității, mai presus de Constituție și mai presus de poporul american".

În scrisoarea de răspuns, Trump a spus că procedura nu a fost decât „o tentativă de lovitură de stat ilegală, partizană". „Continuând cu acuzația dvs. invalidă, vă încălcați jurământul de serviciu, vă încălcați loialitatea față de Constituție și declarați un război deschis împotriva democrației americane”, a mai scris Trump.

Liderul majorității din Senat, Mitch McConnell (P.Republican-Kentucky), a respins marți o propunere a democraților de a chema patru martori în procesul ce va avea loc în Senat - camera superioară, controlată de republicani.

Democrații doresc să-i cheme ca martori pe fostul consilier al securității naționale John Bolton, pe fostul șef al personalului de la Casa Albă, Mick Mulvaney, pe asistentul său, Robert Blair, și pe oficialul cu atribuții bugetare, Michael Duffey.

McConnell, care a spus că își coordonează demersurile cu Casa Albă, a denunțat „cererea ciudată” a democraților de a avea martori.

Senatorul Chuck Schumer, liderul democraților, a declarat că, într-un „proces echitabil”, parlamentarii ar trebui să audă de la martorii solicitați că au „cunoștințe directe” despre modul în care președintele Trump a abordat relația cu Ucraina.

Se așteaptă ca președintele Trump să fie achitat de colegii săi republicani în Senat, iar Mitch McConnel a avertizat că va fi un proces rapid.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG