Linkuri accesibilitate

Dragnea speră să fie achitat de instanță. ÎCCJ a amânat decizia


Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea a mers la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție în încercarea de a obține rejudecarea cazului său
Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea a mers la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție în încercarea de a obține rejudecarea cazului său

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă marți recursul în casație, o cale de atac extraordinară folosită de Liviu Dragnea, fost lider al PSD, pentru a obţine rejudecarea dosarului în care a fost condamnat la trei ani şi jumătate cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman.

UPDATE: Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a amânat pentru 21 ianuarie o decizie în cazul fostului lider PSD.

În sala de judecată, avocata Flavia Teodosiu a declarat că Liviu Dragnea ar fi fost condamnat pentru o fapta care nu este prevazută de legea penală, deoarece Curtea Constituțională a decis că abuzul în serviciu este infracțiune atunci când se încalcă legislația primară. Avocata a cerut judecătorilor să admită recursul în casație și să îl achite pe Dragnea.

Procurorul care a reprezentat DNA a cerut ÎCCJ să respingă acțiunea, atrăgând atenția că Liviu Dragnea a mai invocat astfel de motive și în momentul în care a fost judecat procesul și acestea au fost respinse.

Liviu Dragnea a fost adus la ÎCCJ de la penitenciarul Rahova, unde își ispășește pedeapsa, în jurul orei 9.00. El a declarat în fața judecătorilor că este nevinovat.

„Un neadevăr”, a spus Dragnea cu referire la acuzațiile procurorilor DNA pentru care a fost condamnat.

Dragnea a spus că a refuzat să achite prejudicial din acest dosar tocmai pentru că se consideră nevinovat.

Este a doua încercare a lui Dragnea de a obține rejudecarea cauzei sale, după ce, pe 10 decembrie, Înalta Curte i-a respins contestaţia în anulare.

Fostul preşedinte al PSD Liviu Dragnea a depus, în octombrie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, un recurs în casaţie, prin care încearcă să obţină anularea condamnării de 3 ani şi 6 luni de închisoare pe care a primit-o în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Recursul în casație este o cale extraordinară de atac a sentinței pronunțate, care, dacă este admisă, șterge condamnarea.

Liviu Dragnea, prin avocați, a mai depus două contestații, la începutul anului, la ÎCCJ și la Tribunalul București.

Fostul lider al PSD a fost condamnat, pe 27 mai 2019, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Dragnea are și o altă condamnare definitivă, doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul Referendumului, și este urmărit penal în dosarul Tel Drum.

Tribunalul UE a respins, în decembrie 2019, acțiunea lui Liviu Dragnea în care acesta reclama că a fost condamnat de un complet de judecată nespecializat pe fapte de corupție și că Înalta Curte de Casație și Justiție a dat dovadă de abuz de putere atunci când a ignorat mai multe prevederi europene, solicitând acestui for anularea condamnării.

În acest context, Liviu Dragnea a cerut forului european anularea condamnării și să dispună rejudecarea procesului, fără succes.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG