Linkuri accesibilitate

Emmanuel Macron critică NATO pentru lipsa de implicare în timpul intervenției Turciei în Siria


Emmanjuel Macron a catalogat drept o gravă eroare lipsa de implicare a NATO în cazul intervenției Turciei în Siria
Emmanjuel Macron a catalogat drept o gravă eroare lipsa de implicare a NATO în cazul intervenției Turciei în Siria

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a catalogat drept „nebunie" intervenţia militară turcă în nordul Siriei şi a denunţat lipsa reacţiei adecvate din partea Alianţei Nord-Atlantice, catalogând-o drept o „gravă eroare".

Declarația președintelui francez vine după acordul americano-turc de încetare a focului în nord-estul Siriei și suspendarea ofensivei militare a regimului Erdogan împotriva kurzilor care s-au luptat cu forțe ale Stateului Islamic.

"Consider că ce s-a întâmplat în ultimele zile a fost o eroare gravă a Occidentului şi a NATO în această regiune, afectând credibilitatea noastră în eforturile de a găsi parteneri pe teren, deoarece oricine se gândeşte că trebuie protejat pe terrmen lung, iar acest lucru generează întrebări despre modul în care funcţionează NATO", a declarat Emmanuel Macron, conform agenţiei de presă Reuters, la summitul Consiliului European.

Liderul Franţei şi-a exprimat nemulţumirea că a aflat de pe Twitter decizia preşedintelui Donald Trump de a retrage trupele americane din nordul Siriei pentru a permite intervenţia militară a Turciei.

Macron este unul dintre promotorii creării unei armate proprii a UE, distinctă față de NATO.

Donald Trump a fost criticat dur de politicieni americani, dar şi la nivel internaţional deoarece a retras trupe americane din nordul Siriei pentru a permite Turciei să lanseze o operaţiune militară împotriva grupurilor insurgente kurde care erau aliate cu Washingtonul. Ulterior, Administraţia Donald Trump a somat Turcia să înceteze ofensiva militară din Siria. Liderul de la Casa Albă a atras atenţia că poate "distruge" economia Turciei. La insistenţele Washingtonului, Administraţia Recep Tayyip Erdogan a suspendat joi seară operaţiunile militare din Siria.

„Turcia a fost de acord să înceteze focul în Siria, pentru a le permite forțelor kurde să se retragă”, a anunțat vicepreședintele american Mike Pence, la finalul convorbirilor pe care le-a avut la Ankara, joi, cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan in Ankara.

Înaltul oficial american a mai anunțat că toate operațiunile militare din nordul Siriei vor înceta vreme de cinci zile, în timp ce Statele Unite vor ajuta la retragerea ordonată a trupelor kurde. Ofensiva turcă „se va opri complet în momentul în care retragerea se va fi terminat” în această perioadă de timp, a spus Pence.

Pence a spus, de asemenea, că Washingtonul va retrage sancțiunile impuse Turciei, după ce operațiunea militară se încheie, și nu mai impune altele noi.

Șeful diplomației turce, Mevlut Cavusoglu, a confirmat acordul, însă spune că Turcia nu oprește definitiv operațiunea.„Suspendăm operațiunea, nu o oprim. Nu putem să oprim operațiunea doar pentru că (forțele kurde) se retrag complet din regiune”, a spus acesta.

Turcia a lansat o ofensivă, afirmând că dorește să elibereze aria ocupată de forțele kurde și să stabilească o zonă tampon pentru a le permite să revină refugiaților sirieni.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG