Linkuri accesibilitate

Coaliția PSD-PNL discută posibila eliminare a unor facilități fiscale. Care sunt variantele luate în calcul


Prim-ministrul Marcel Ciolacu exclude ridicarea facilităților fiscale pentru sectorul IT.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu exclude ridicarea facilităților fiscale pentru sectorul IT.

Coaliția de guvernare discută variantele de eliminare a unor facilități fiscale care ar putea viza sectoarele IT, agricultură și construcții. Liderii partidelor guvernamentale spun că decizia finală se va lua după discuții cu reprezentanții domeniilor vizate.

Premierul Marcel Ciolacu spune că măsurile de eliminarea a unor facilități fiscale se impun ca măsuri de limitare a deficitului bugetar, dar și datorită angajamentelor pe care România și le-a asumat în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Marcel Ciolacu a precizat că nu se va elimina facilitatea pe care o are sectorul IT, de scutire pentru plata impozitului de 10% pe venit.

„Este o minciună și o dezinformare faptul că cineva a luat în discuție așa ceva. IT-ul are o scutire la impozitul pe venit. Nu va exista discuția de scoatere a acestei facilități și nici nu a existat. Ca să fie foarte clar”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Se vor elimina facilități, dar nu se știe când și cum

Vorbind însă de alte posibile facilități eliminate, premierul a spus că ele vor fi aplicate treptat, după un plan convenit în Coaliție și cu reprezentanții domeniilor afectate, construcții și agricultură.

„La construcții și agricultură există facilități în funcție de venit. Avem facilități în ceea ce privește atât impozitul pe venit, dar și CASS-ul, care înseamnă sănătate. Vrem sănătate, dar nu încasăm. Nu vom lua o măsură până nu ne așezăm cu toți actorii la masă.”

De asemenea, Marcel Ciolacu a repetat că nu este susținătorul introducerii unor noi impozite dar că în lipsa reforme, România riscă să piardă bani europeni

„Ce vreți să facem din tara asta? Sa o îndreptam spre un dezastru, într-un blocaj economic total si sa nu ne mai asumam nicio reformă, sau să ne facem treaba pentru care ne plătiți și să luam decizii?”

La rândul său, președintele PNL Nicolae Ciucă, fost premier, a spus după ședință a conducerii partidului că formațiunea se gândește la mai multe măsuri care să crească veniturile bugetare.

„Au fost discutate aspectele care țin de posibilitatea de a obține mai multe fonduri la buget, taxarea suplimentară a jocurilor de noroc, taxa pe vicii, redevențele și tot ceea ce poate să constituie buget suplimentar.”, a mai declarat liderul PNL.

Liderii PNL caută posibile variante de creștere a veniturilor bugetare.
Liderii PNL caută posibile variante de creștere a veniturilor bugetare.

Nicolae Ciucă a mai spus că tema facilităților fiscale va fi discutată pe 3 iulie la Guvern urmând ca în cursul serii discuția să fie reluată într-o ședință a coaliției de guvernare.

Legat de o posibilă eliminare a scutirii de plata CASS în agricultură și construcții, Nicolae Ciucă a spus că deocamdată subiectul este în stadiu de analize și discuții:

„Toate aceste măsuri trebuie să fie și rezultatul dialogului pe care îl avem cu domeniul asupra căruia intenționăm să intervenim. Dacă aveam un domeniu care aduce plusvaloare ar fi impardonabil să intervenim. În PNRR există deja ca până la finele anului 2026 treptat să fie eliminate aceste facilități”.

Un posibil calendar al măsurilor a fost deja descris la sfârșitul lui iunie de Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

„Sunt două categorii de facilități fiscale, unele care pot produce efecte de la 1 septembrie, aici discutăm de cele legate de consum și venituri. Le-am împărțit tocmai în acest fel facilitățile fiscale și impactul lor – cele cu intrare în vigoare de la 1 septembrie și apoi al doilea set – cu intrare în vigoare de la 1 ianuarie”, a spus ministrul la Digi24.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG