Linkuri accesibilitate

Fost consilier al președintelui Trump: Politica față de Rusia este împiedicată de atitudinile partizane din SUA


Un fost consilier al președintelui Donald Trump descrie politica americană față de Rusia drept ineficientă din cauza diviziunilor ideologice din SUA, dar și că Moscova trebuie să-și schimbe atitudinea, dacă dorește o ameliorare a relațiilor bilaterale.

Fiona Hill, care a fost consilier pe politica externă legată de Rusia în Consiliul Național de Securitate până în iulie 2019, autor al unei cărți despre președintele rus Vladimir Putin, mai explică și că liderul de la Kremlin pierde legătura cu poporul său după mai mult de 20 de ani la putere.

Într-o dezbatere video organizată de Wilson Center, un think tank din Washington DC, pe 29 iulie, Hill a deplâns faptul că Rusia rămâne subiect de „infinite” teorii conspiraționiste și audieri în Congres despre influența exercitată în alegerile prezidențiale americane din 2016, ceea ce îngreunează eforturile administrației de a face progrese în domenii cheie bilaterale.

„Nu putem trăi în cadrul lui 2016 pentru totdeauna”, a spus Hill, care lucrează acum pentru Brookings Institution. „Probleme de securitate națională nu ar trebui să fie subiect de poitică partizană pentru că ne afectează pe toți, iar riscul ca ceva să scape de sub control e prea mare”.

Însă, în același timp, Rusia continuă să privească relația cu SUA drept o competiție geopolitică și efectuează „operațiuni tactice” care subminează relațiile bilaterale.

Rusia sprijină separatiștii din estul Ucrainei, pe președintele sirian în războiul civil care durează deja de peste 9 ani și pe liderul militar libian Khalifa Haftar în campania sa de a prelua controlul în țara nordafricană.

„Cu cât continuăm această luptă tactică în noroi cu Rusia, cu atât ne putem concentra mai puțin pe temele mari”, precum proliferarea nucleară, schimbările climatice și coronavirus, a explicat Hill.

Ea e de părere că SUA au încercat să „stabilizeze și să profesionalizeze” relația cu Moscova în ultimii ani prin întâlniri între diplomați, oficiali militari și cei din serviciile de informații.

Dacă Rusia dorește să-și reia locul la masa marilor puteri, atunci trebuie să se oprească din „a da la picioare pe sub masă”.

Fiona Hill mai crede că Vladimir Putin se complace după două decenii la putere și este sceptică față de posibilitatea ca președintele rus să se poată adapta la schimbările din țara sa.

„E într-o oarecare bulă. Nu vreau să spun că și-a pierdut agilitatea politică, dar cred că a pierdut un pic din simțul față de ce se întâmplă în țară și ce va deveni inevitabil”, a spus Hill.

Ea crede că modificarea Constituției, prin care limba rusă și religia ortodoxă au ajuns supreme, este „foarte periculoasă”. Rușii au aprobat noua Constituție, care prevede și că Putin va putea sa la putere până în 2036, într-un referendum din iunie, care a fost marcat de nereguli masive la vot.

Hill a subliniat că, în trecut, Putin a avut mare grijă să evite teme care ar putea provoca diviziuni etnice sau religioase.

„În mod evident are încredere că se poate baza pe o bază largă de etnie rusă, iar eu sunt îngrijorată de acest aspect. Este posibil să fie un eșec al analizei schimbărilor din țară”, a declarat Hill.

Putin pare să fie în pană de „idei noi” prin care să asigure un avans al Rusiei în acest deceniu și există riscul ca „marca” sa să devină stătută.

Actuala politică externă a Kremlinului nu este răspunsul la această problemă, a sublniat fostul consilier.

„[Putin] insistă că face ceva pentru țară, dar această perpetuă luptă în noroi cu SUA nu face tocmai bine țării”.

Hill a afirmat că Putin ar putea să încerce să interfereze în procesul electoral din 2020, dacă este de părere că va avea beneficii.

O prezență mai mare la vot și un „discurs civilizat” între democrați și republicani ar reduce impactul unor intervenții rusești, e de părere Fiona Hill.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG