Linkuri accesibilitate

Fostul director BBC România: „Prin plecarea Regatului Unit, UE capătă mai multă coeziune politică”


Acordul Brexit a intrat de facto în vigoare în prima zi a acestui an.
Acordul Brexit a intrat de facto în vigoare în prima zi a acestui an.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, Christian Mititelu, fostul director al redacției BBC România, a vorbit despre atmosfera generală post-Brexit din Regat, dar și despre efectele pe termen mediu și lung ale acordului.

Brexit - este cuvântul care a fost pe buzele tuturor în ultimii patru ani. De la București la Londra și de la Bruxelles la Paris, toată lumea a vorbit despre „divorțul secolului”. Muncitori români în construcții din Regat, asistente, medici, studenți sau simpli turiști, toți au simțit pe pielea lor incertitudinea și tumultul negocierilor dintre cele două tabere. La doar câteva zile de la intrarea în vigoare a acordului, Europa Liberă a stat de vorbă cu jurnalistul de origine română Christian Mititelu, stabilit în Regatul Unit al Marii Britanii. Mititelu a fost directorul redacției BBC de la București până în 2004 și este un bun cunoscător al realităților politice și sociale britanice, unul dintre oamenii cei mai în măsură să aprecieze impactul pe care Brexit îl va avea în următoarea perioadă pe ambele maluri ale Canalului Mânecii.

Principalele idei:

  • Impactul cel mai mare al Brexitului: camionagii, printre primii afectați de schimbări.
  • Cel mai afectat domeniu post-Brexit: sistemul medical, în special infirmierele
  • Principalul câștigător: Nigel Farage, care nici măcar nu a fost ales în Parlament
  • Marele perdant: britanicii, pentru că au negociat cu UE fără experiență internațională
  • Posibilitatea unui precedent: exclus, chiar și în cazul Poloniei sau Ungariei
  • Despre Scoția și Irlanda: puțin probabil să se alăture UE prin referendum

Europa Liberă: Care este atmosfera în Marea Britanie post-Brexit?

Christian Mititelu: ”Atmosfera este, practic, dominată de această criză, de pandemie, deci lumea nu se gândește ce s-a întâmplat cu ieșirea din Uniunea Europeană, ci mai degrabă ce șanse sunt ca acest vaccin să fie în primul rând livrat și pe urmă administrat suficient de repede și să dea rezultate. Altfel, sigur că sunt anumite categorii sociale care sunt deja afectate - mă gândesc la transportatori, adică, în primul rând, la camionagii și la cei care contează pe bunul mers al comerțului în ambele direcții. Acești oameni sigur că sunt ceva mai îngrijorați decât noi care stăm acasă”.

Europa Liberă: Au existat probleme în ultimele câteva zile în privința alimentării cu bunuri de larg consum care veneau dinspre Uniunea Europeană?

Christian Mititelu: ”Situația a fost destul de proastă pentru că se adunaseră mii de camioane care așteptau să treacă. Și cum Franța a decis să nu mai permită accesul acestora fără un test COVID, lucrurile astea au stopat pur și simplu tranzitul. A durat destul de mult până să se pună la punct un sistem de testare a camionagiilor”.

Europa Liberă: Mulți camionagii care au fost blocați în portul Dover/Calais sunt români, de altfel. Care este atmosfera în rândul comunității românești din Marea Britanie? Au avut o alegere de făcut anul acesta: să rămână sau să plece.

Christian Mititelu: ”Numărul celor care veneau să lucreze în Marea Britanie a scăzut în ultimele 12 luni în care există măsurători, adică până iulie anul trecut. Chiar dacă românii și bulgarii au continuat să vină anul trecut, nu s-a mai întâmplat în același ritm ca în ultimii ani. În schimb, a crescut imigrația din țările din afara Uniunii Europene. S-a dublat, practic. Deși de ani de zile se vorbește de necesitatea limitării acestei migrații, niciun guvern reușește să facă acest lucru. Românii care au avut înțelepciunea să se înregistreze și să obțină acest statut de rezidență provizorie pot rămâne în continuare pe teritoriul Marii Britanii, iar de îndată ce se împlinesc 5 ani din momentul în care au sosit oficial, aceștia pot obține destul de ușor rezidența permanentă, care poate deschide calea spre cetățenie. Sunt foarte mulți români care au făcut asta”.

Europa Liberă: Tema migrației a fost una dintre cele mai dezbătute în cadrul acestui Brexit. Acum, după ce Marea Britanie a introdus sistemul de puncte pentru cei care vor dori să trăiască și să muncească acolo - sistem pentru care e nevoie de calificări sau studii - v-aș întreba dacă vor fi suficienți românii și bulgarii, est-europenii în general, care sunt deja acolo, pentru muncile sezoniere sau cele din domenii precum agricultura, construcții, hoteluri, restaurante?

Christian Mititelu: ”Cred că primul domeniu care este deja afectat de ieșirea din Uniunea Europeană este cel al serviciilor medicale. Există un deficit grav de infirmiere, de personal medical, în general, și în condițiile impuse de acest sistem de punctaj, dar mai ales cu condițiile de salarizare minime de 2 400 lire pe lună, e greu de crezut că multe persoane vor putea să îndeplinească condițiile ca să vină să lucreze în sistemul medical. Vor putea medicii și infirmierele care au o calificare ceva mai ridicată, dar pentru majoritatea se închide această poartă, în detrimentul serviciului național de sănătate, care trece printr-o criză accentuată de pandemie și care nu reușește să găsească personal suficient.

În privința sezonierilor se va găsi o portiță și un sistem prin care să vină muncitori sezonieri pe o perioadă limitată, așa că nu cred că e atât de grav. Dar în construcții erau foarte mulți români. Și aici se va simți lipsa lor. Mai ales că îndemnul lui Boris Johnson a fost „Construiți!” Construiți! Construiți!” Dar ca să construiești e nevoie nu numai de investiții, ci și de o forță de muncă cât de cât calificată care să poată lucra în diferite orașe din Marea Britanie. Ce se întâmpla înainte era că dacă venea cineva dintr-o zonă, dintr-un oraș sau sat din România, de obicei trăgea după el și alți tineri pe care îi cunoștea și în felul ăsta se crea un nucleu. Acești oameni, prezența lor destul de numeroasă, a produs o oarecare nemulțumire. Dar nu în orașele mari. Însă, în localitățile mai mici, dacă ai dintr-o dată un influx de 10% din populație care vine din Europa Răsăriteană și situația acolo e mai precară din punct de vedere economic - ceea ce e cazul cu multe orașe mici din Marea Britanie - vor fi oameni care sunt nemulțumiți că li s-au luat slujbele. Nu că ar fi neapărat slujbe pe care ei (n.r.- localnicii) ar fi vrut să le facă. Ăsta este aspectul speculat de Nigel Farage, care dacă e să vorbim cinstit, e principalul câștigător al ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană. Nici măcar nu a avut un partid puternic, el personal nu a fost ales niciodată în Parlament și a reușit să creeze o teamă în rândul Conservatorilor, așa că din cauza asta s-a ajuns în situația în care suntem astăzi”.

Boris Johnson, premierul care a „livrat” Brexitul britanicilor.
Boris Johnson, premierul care a „livrat” Brexitul britanicilor.

Europa Liberă: Dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, cine credeți că a avut de câștigat mai mult de pe urma Brexitului?

Christian Mititelu: ”Eu cred că britanicii sunt principalii perdanți pentru că au negociat fără o pregătire serioasă. De exemplu, au declanșat prematur acel Articol 50 pentru ieșirea din Uniunea Europeană. Nu erau suficient de pregătiți pentru negocieri. Or, Uniunea Europeană a venit cu experiența negocierilor internaționale de 40 de ani. Deci a venit, practic, cu textele scrise. Și mare parte din acest tratat e textul pe care l-a pregătit Comisia Europeană, la care britanicii au putut să aducă anumite modificări, dar minore. Așa că britanicii au fost nevoiți să facă concesii pe care altfel nu trebuiau să le facă. Din punct de vedere financiar, sigur că e o pierdere pentru UE în sensul că a pierdut un cotizant important la bugetul Uniunii Europene. Dar, s-ar putea ca din punct de vedere politic să fi câștigat, deoarece Marea Britanie era un partener incomod, care a ridicat numeroase obiecții de-a lungul anilor, a obținut foarte multe derogări inaccesibile altor țări - nu era în zona Schengen, nu adoptase moneda euro, toate prevederile sociale - așa că prin plecarea Regatului Unit s-ar putea ca Uniunea să capete mai multă coeziune politică. Și poate că planurile europenilor de a introduce treptat și o uniune bancară, de a crea o integrare mai aprofundată care să sfârșească prin crearea unui stat federal. Planurile vor obține un nou avânt ca urmare a ieșirii britanicilor din UE”.

Europa Liberă: Dar putem argumenta și invers. Ieșirea britanicilor poate fi un precedent și pentru alte state din UE care vor vrea pe viitor să facă același lucru, nemulțumite de arhitectura politică de la Bruxelles?

Christian Mititelu: ”Eu nu cred că poate fi văzută ca un precedent pentru că nu știm care sunt țările care vor vrea să iasă din Uniunea Europeană. La un moment dat se punea problema cu Grecia și chiar italienii mergeau într-acolo, dar evident că nu s-a întâmplat”.

Europa Liberă: Vă dau două exemple: Ungaria și Polonia, ai căror lideri au o atitudine din ce în ce mai antieuropeană.

Christian Mititelu: (râde) ”Eu nu cred că Polonia va ieși vreodată din Uniunea Europeană. Decât dacă fac un gest sinucigaș, pentru că istoria lor e de așa natură încât ei știu ce pericol reprezintă Moscova pentru Polonia și știu că sunt la întâlnirea celor două forțe mari - Rusia și Germania. Mai mult, Polonia beneficiază de subvențiile cele mai importante. La fel și Ungaria - e o mare beneficiară. Toate aceste atitudini ale lui Viktor Orban nu cred că pot duce la ieșirea din Uniunea Europeană”.

Europa Liberă: Excludeți așadar posibilitatea unui referendum similar într-o altă țară europeană în următorii ani?

Christian Mititelu: ”Nicio altă țară nu a avut „înțelepciunea” să convoace un referendum atât de simplist să spună: „rămânem sau ieșim?” într-o chestiune atât de complexă. Orice referendum, ca s-o citez pe doamna Thatcher (n.r.- Margaret Thatcher - fost premier britanic), este arma dictatorilor. Și, aș adăuga eu, arma populiștilor. Vreau să rezolv ceva, fac imediat un referendum. Și aici nu vorbim de sistemul referendar din Elveția, care e la nivelul comunităților în primul rând. Dar fă acum un referendum și întreabă-i pe oameni dacă sunt sau nu de acord să plătească impozite numai până la vârsta de 40 de ani. I-a să vedeți care e rezultatul. E foarte previzibil! Eu cred că la orice referendum oamenii votează nu numai în funcție de tema propriu-zisă. E un fel de răbufnire, un fel de ocazie de a-ți manifesta nemulțumirea. Sigur, o poți face și la alegeri, dar acolo trebuie să fii mai prudent pentru că sunt și chestiuni economice, care te pot afecta la buzunar. Aici cine s-a gândit la buzunar? Nu s-a gândit nici Boris Johnson, darămite votantul de rând, care, pus în cabină să aleagă între a rămâne sau a pleca din Uniunea Europeană, a zis „Plecăm! Ne ajunge!”

În ciuda protestelor și dezbaterilor aprige, referendumul a fost implementat.
În ciuda protestelor și dezbaterilor aprige, referendumul a fost implementat.

Europa Liberă: Apropo de Boris Johnson. Care este imaginea acestuia acum în Marea Britanie? E văzut ca un salvator, ca cel care a dus la bun sfârșit Brexitul?

Christian Mititelu: ”Eu cred că, oricum, până la rezolvarea acestei pandemii nu se pune problema înlocuirii lui, deși felul în care a gestionat această criză nu-i aduce puncte multe. A fost superficial, așa cum poate era de așteptat din comportamentele sale anterioare. După ce s-a îmbolnăvit s-a mai schimbat un pic situația. Dar eu nu cred că el are răbdarea și competența administrativă necesară. Nu a fost decât un ziarist, mai degrabă un pamfletar decât un ziarist serios. Johnson a câștigat această susținere publică pentru că publicul s-a săturat. Îmi amintesc de România anilor '90, când se dădeau la televizor dezbaterile CPUN-ului (n.r.- Consiliul Provizoriu de Uniune Națională, organism provizoriu de conducere a României îmediat după Revoluție) și vorbeai cu oameni care nu văzuseră ani de zile decât pe Ceaușescu vorbind la televizor, și asta doar o oră, două, iar acum se uitau acum îngroziți la aceste discuții interminabile și ziceau „Uite cum se ceartă! Să se termine odată! Să se facă alegeri mai repede!” S-au făcut. Și s-a văzut imediat rezultatul. Ei, cam așa e și aici. La un moment dat nici nu mai conta dacă erai pentru sau împotriva Brexitului. Mulți spuneau „hai, domnule, să terminăm odată!” Și Boris Johnson a speculat foarte bine acest sentiment. E un om care are acest talent, dar are și slăbiciunea de a dori să fie iubit. Ori genul acesta de politicieni vor să fie iubiți chiar cu prețul unor decizii proaste pentru țară”.

Europa Liberă: În ultimele zile, o temă destul de importantă a devenit și mai vizibilă: posibilitatea unui alt referendum. De data aceasta în Scoția și Irlanda de Nord, unde, conform ultimelor sondaje, 58% dintre cei interogați susțin că și-ar dori să facă în continuare parte din Uniunea Europeană. Are această inițiativă vreo șansă?

Christian Mititelu: ”Nu cred că le va fi ușor să convoace un nou referendum. Boris Johnson zice că „un referendum e un eveniment într-o generație”. Să vedem cât va putea menține premierul britanic acest punct de vedere. Acum, în luna mai, sunt alegeri în Scoția. Având în vedere că scoțienii sunt nemulțumiți de acordul încheiat - au votat cu 62% pentru rămânerea în UE- lucrurile astea sunt foarte complicate. În primul rând, trebuie să ții referendumul și apoi să-l mai și câștigi. Economic, Scoția e dependentă de Londra, așa că desprinderea va însemna o negociere cel puțin la fel de complicată, dar fiindcă este o uniune care funcționează de 300 de ani, au aceeași monedă și monarh. Dar sigur că e o amenințare și e o problemă. În Irlanda de Nord, la fel. Au votat pentru rămânerea în UE. Dar protestanții au hotărât să sprijine ieșirea, în timp ce populația catolică este în creștere, deci s-ar putea să existe un curent din ce în ce mai popular de aderare la UE”.

Europa Liberă: Am putea vedea în timpul vieții noastre o revenire a Regatului Unit în Uniunea Europeană sau este Brexitul ultimul capitol în această relație?

Christian Mititelu: ”Eu cred că da, este ultimul capitol. Sunt oameni care spun „lasă, că peste câțiva ani vom renegocia aderarea”, însă concesiile pe care le-a obținut Marea Britanie ca membră a Uniunii Europene nu sunt ușor repetabile. Ele au fost obținute de-a lungul anilor de diverse guvernări de la Londra. Să pornești de la zero și să obții aceleași concesii mi se pare aproape imposibil”.

XS
SM
MD
LG