Guvernul francez a renunţat la planurile de a reduce treptat subvenţiile de stat pentru motorina destinată agriculturii şi a promis o reducere a birocraţiei şi o relaxare a reglementărilor în materie de mediu.
Cu toate aceste concesii, organizaţiile de fermieri au spus că nu este suficient şi au promis că vor intensifica protestele
Şeful celei mai mari organizaţii agricole din Franţa a declarat că fermierii vor bloca toate autostrăzile principale care ies din Paris, la aproximativ 30 de kilometri de centru.
Sute de tractoare sunt așteptate la Paris pentru a pune capitala în „stare de asediu” începând cu ora locală 14.00 (15.00, ora României).
Şi la Bruxelles, traficul pe şoseaua de centură din jurul capitalei Belgiei a fost perturbat de fermierii nemulțumiți.
Liderii fermierilor anunță că își vor continua acțiunile peste tot în Franța „cu scopul de a obține măsuri de urgență cu privire la esențial afacerii noastre".
Ministrul Agriculturii, Marc Fesneau, a declarat luni că, la summitul liderilor Uniunii Europene de la Bruxelles din această săptămână, președintele Emmanuel Macron va face presiuni pentru mai multe politici pro-agricole pentru a aborda nemulțumirile multor fermieri din blocul comunitar.
Este vorba despre reglementările UE privind terenurile agricole necultivate, care trebuie să rămână pârloagă în conformitate cu noile reguli de mediu.
Legea UE impune țărilor membre să introducă măsuri de mediu pe o cincime din suprafața terestră și maritimă până în 2030. Pentru a atinge acest obiectiv, aproximativ 4% din terenurile agricole trebuie să rămână pârloagă.
Fermierii francezi se plâng că acest lucru le afectează afacerile, iar guvernul de la Paris le-a promis să facă lobby în numele lor la Bruxelles.
Fermierii francezi nu doar protestează, dar au atacat camioane cu marfă din state membre UE. Săptămână trecută, un grup de agricultori francezi au oprit câteva camioane care veneau cu legume și fructe din Spania și au distrus marfa. Episodul nu este singular.
Săptămâna trecută, fermieri francezi din departamentul Drome au oprit și descărcat două camioane cu carne de pui venite din România. Seria de atacuri ale fermierulor francezi au vizat transporturi belgiene, poloneze.
Protestele fermierilor francezi vin pe fondul unor acțiuni asemănătoare în toată Europa, inclusiv în România, fiecare nu propriile nemulțumiri legate de legislația europeană din domeniul agriculturii.
În ultimele săptămâni fermierii au protestat în Franţa, Germania, Lituania, Polonia şi România și în Ţările de Jos.
Printre nemulțumirile comune se află lipsa de susținere pentru sectorul agricol față de importurile din afara UE, inclusiv din Ucraina, costurile mari impuse de legislația europeană de mediu, intenția de reducere a subvențiilor pentru combustibili.
În Europa de Est, inclusiv în România, nemulțumirile fermierilor se referă și la importurile de produse agricole din Ucraina. Acestea le-ar face concurență neloială pentru că sunt mai ieftine, în condițiile în care fermierii ucraineni au mai puține condiții și restricții de respectat, comparativ cu fermierii din UE.