Linkuri accesibilitate

Institutul Fundeni va funcționa în clădiri noi. Guvernul a aprobat o investiție de peste 500 de milioane de euro.


Actualele clădiri ale Institutului Fundeni au vechime între 50 și aproape 70 de ani.
Actualele clădiri ale Institutului Fundeni au vechime între 50 și aproape 70 de ani.

Institutul Clinic Fundeni din București va avea un complex de clădiri noi, în urma unei investiții de peste 500 de milioane de euro. Bugetul proiectului, susținut din bani europeni și de la bugetul de stat, a fost aprobat în ședința de joi a Guvernului. Clădirile actuale au peste 60 de ani vechime.

Noul spital ar urma să aibă cinci corpuri de clădiri, trei grupate împreună (cu șapte niveluri deasupra solului, dar și spații la demisol) și alte două distincte, cu câte patru niveluri și spații la demisol.

Aici ar urma să fie tratați în condiții moderne, care vor permite realizarea de intervenții multidisciplinare, inclusiv ATI și transplant, pentru peste 125.000 de pacienți anual, peste 60% dintre ei din alte regiuni ale țării.

Potrivit notei de fundamentare a Hotărârii de Guvern aprobate joi, realizarea efectivă a lucrărilor ar urma să dureze trei ani. Guvernul nu a anunțat deocamdată care este graficul investiției, în condițiile în care va trebui organizată o licitație de proiectare și execuție.

„Aprobăm o investiţie majoră în domeniul sanitar. Construim un ansamblu medical nou, în care să funcţioneze Institutul Clinic Fundeni. Nu mai putem continua în clădiri vechi de peste 60 de ani! Vom ridica un complex modern, cu zeci de săli de operaţii”, a declarat premierul Marcel Ciolacu înainte de ședința Guvernului în care a fost aprobat bugetul investiției.

În total, costurile sunt evaluate la 2,65 miliarde de lei (aproximativ 524 de milioane de euro), din care 1,28 miliarde de lei ar urma să coste dotările.

Banii vor fi asigurați din bani europeni, prin Programul Operațional Sănătate și de la bugetul de stat.

Clădiri cu vechime între 50 și aproape 70 de ani

Institutul Fundeni este singurul din România unde se realizează trei tipuri de transplant (hepatic, renal și medular), se menționează în nota de fundamentare a investiției, semnată de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Clădirea în care se realizează în prezent cele trei tipuri de transplant funcționează și alte secții și, în plus, datează din 1957. Al doilea corp de clădire al spitalului a fost construit în 1975.

Mai mult, clădirile nu mai țin pasul cu normele medicale internaționale, sunt uzate, vulnerabile la cutremure și chiar le lipsesc instalații care să asigure igiena și procesul de dezinfecție, arată evaluarea ministerului.

Spitalul are de asemenea un număr redus de săli de operație și îi lipsește un sector dedicat spitalizărilor de zi, respectiv un spațiu pentru consultații integrate în ambulator.

Prin noua investiție, spitalul ar urma să aibă o suprafață construită de 13.000 mp, „21 săli de operație, spații pentru spitalizare continuă, cabinete de consultaţie, spații de învăţământ și spații de cercetare, cu cele mai moderne dotări în scopul asigurării unui act medical de înaltă calitate.”

Noul ansamblu medical ar urma să fie dotat și cu laboratoare modernă, tehnologie IT avansată și spații tehnice.

„Institutul Clinic Fundeni va deveni un centru de excelență pentru bolnavii din întreaga țară, care va deservi în principal pacienții care necesită îngrijiri medicale de specialitate, cazuri care presupun tehnologie și expertiză la nivel înalt și totodată va întreprinde măsuri în domeniul prevenției”, se mai menționează în fundamentarea proiectului.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG