Linkuri accesibilitate

Ghidul care a stârnit controverse. Ce înseamnă egalitatea de gen


Manualul susține profesorii care doresc să se informeze despre abordarea subiectului de egalitate de gen la clasă.
Manualul susține profesorii care doresc să se informeze despre abordarea subiectului de egalitate de gen la clasă.

Un manual publicat de un ONG din România, care abordează tema egalității de gen și prezentarea acesteia la clasă în mediul preuniversitar, a stârnit petiții din partea Alianței Părinților.

În luna septembrie, Coaliția pentru Egalitate de Gen a publicat un ghid destinat cadrelor didactice, intitulat „Egalitatea de Gen: Predarea și Integrarea în Învățământul Preuniversitar”.

Coaliția pentru Egalitate de Gen a fost înființată în anul 2014 când s-au unit cinci organizații neguvernamentale din domeniul drepturilor femeilor (Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Asociația Front, Societatea de Analize Feministe AnA, Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen și Asociația E-Romnja). După aceea, s-au mai alăturat alte organizații neguvernamentale, numărul total fiind acum de 12.

Această organizație are ca scop promovarea egalității de gen și de șanse.

Coaliția pentru Egalitate de Gen a fost creată printr-un proiect finanțat prin subvențiile SEE acordate de Norvegia, Liechtenstein și Islanda pentru perioada 2009-2014. Aceste trei țări, care nu sunt state membre ale Uniunii Europene, sunt membre ale pieței unice guvernate de legea Uniunii Europene, numită „Spațiul Economic European” (SEE).

Cele trei țări oferă sprijin financiar pentru diferite proiecte cu un scop dublu: acela de a contribui la crearea unei Europe mai egale din punct de vedere social și economic și acela de a întări relațiile dintre aceste țări și cele 15 state membre UE care pot beneficia de finanțarea respectivă.

Manualul a fost realizat în cadrul proiectului „EGALIS: Egalitate de gen prin schimbare socială și educație”, care a primit sprijin financiar din partea Active Citizens Fund România.

Acesta din urmă este un alt program finanțat de cele trei țări menționate anterior, prin aceleași subvenții, dar pentru perioada 2014-2021. Programul are ca scop susținerea societății civile în promovarea valorilor precum democrația, drepturile omului, combaterea discriminării și protejarea grupurilor vulnerabile.

Conținutul ghidului

Ghidul, creat de șase autoare, pornește de la premisa că educația joacă un rol important în formarea copiilor încă de la vârste fragede. Necesitatea de a avea un astfel de ghid este cu atât mai crescută într-un context politic și social iliberal și conservator, susțin autoarele.

Ghidul abordează noțiuni vaste incluse în înțelesul termenului de „egalitate de gen”.
Ghidul abordează noțiuni vaste incluse în înțelesul termenului de „egalitate de gen”.

Manualul mai evidențiază faptul că România se clasează pe ultimele locuri în Indexul Egalității de Gen, elaborat de Institutul Uniunii Europene pentru Egalitate de Gen, urmată doar de Ungaria și Grecia. Autoarele susțin că egalitatea de gen nu implică doar egalitatea dintre femei și bărbați, ci că această temă ar trebui să ia în considerare și „dimensiunile identitare multiple”, cum ar fi etnia, orientarea sexuală și identitatea de gen.

Scopul ghidului este de a ajuta profesorii în abordarea temei egalității de gen la clasă. Acesta poate fi folosit de profesorii de școală și liceu, atât la dirigenție, cât și la restul materiilor.

Este structurat în cinci capitole, după cum urmează:

  • Capitolul 1, „Stereotipii și prejudecăți în educație: îndrumar pentru profesori” vorbește despre stereotipuri, despre gestionarea acestora și despre tendința umană de a eticheta persoanele și evenimentele din jur;
  • Capitolul 2, „Discriminare. Noțiuni fundamentale” introduce noțiunea de antidiscriminare dintr-o perspectivă juridică și socio-psihologică;
  • Capitolul 3, „Egalitate de gen. Noțiuni fundamentale” descrie conceptul de egalitate de gen;
  • Captiolul 4, „Intersecționalitate” prezintă cititorului noțiunea conform căreia identitatea unei persoane este determinată de mai mulți factori, precum genul, etnia, vârsta și religia, printre altele;
  • Capitolul 5, „Egalitateaa de gen în educație” discută obligațiile României cu privire la nediscriminare si tehnici educaționale care pot fi aplicate pe subiectul egalității de gen.

Proteste într-o scrisoare deschisă către Ministerul Educației

La 1 noiembrie, Alianța Părinților a adresat o scrisoare deschisă Ministerului Educației în care își exprima opoziția față de folosirea manualului la clasă.

Alianța Părinților se prezintă drept o organizație negurvernamentală cu reprezentare națională, care susține că are ca scop „apărarea, promovarea și întărirea drepturilor părinților din România, prin implicarea decisivă și responsabilă în procesul educației copiilor”.

Petiția lansată de această organizație susține că recomandarea utilizării manualului este o „tentativă de îndoctrinare timpurie a elevilor cu ideologia de gen” și că titlul manualului induce în eroare, deoarece nu este vorba despre egalitatea dintre femei și bărbați.

Semnatarii scrisorii declară că în cazul în care profesorii adoptă acest manual, aceștia își vor retrage copiii din sistemul de învățământ și vor căuta soluții alternative, deoarece conținutul ghidului prezintă o viziune „vulgarizată și hedonistă”, care poate produce „adânci traume emoționale și psihice elevilor”.

Mai mult, aceștia se declară indignați de faptul că manualul contestă rolurile stereotipice de gen, precum faptul că un bărbat ar trebui să își protejeze familia, iar o femeie ar trebui să nască și să crească copiii.

Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene interzice în art. 21 discriminarea de orice fel bazată pe motive precum sexul, rasa, apartenența la o minoritate națională sau orientarea sexuală, printre altele.
Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene interzice în art. 21 discriminarea de orice fel bazată pe motive precum sexul, rasa, apartenența la o minoritate națională sau orientarea sexuală, printre altele.

Istoria Alianței Părinților și susținătorii săi

Nu este prima dată când Alianța Părinților demarează astfel de proteste. În martie 2021, aceasta a organizat un protest în fața Parlamentului împotriva proiectului de lege privind vaccinarea obligatorie.

La acest protest a participat și George Simion, liderul partidului de extremă dreapta AUR, alături de susținători ai partidului. Este bine-cunoscută poziția partidului AUR cu privire la diferite aspecte sociale. Parte din politica AUR se bazează pe protejarea „familiei tradiționale”, care poate însemna doar uniunea dintre un bărbat și o femeie, și pe un discurs puternic împotriva comunității LGBT.

George Simion, liderul AUR, la protestul de anul trecut împotriva proiectului de lege care viza vaccinarea obligatorie.
George Simion, liderul AUR, la protestul de anul trecut împotriva proiectului de lege care viza vaccinarea obligatorie.

Un alt membru proeminent al partidului AUR este Sorin Lavric. Scriitorul și filozoful devenit parlamentar a fost exclus din Uniunea Scriitorilor din România, aceasta din urmă vrând să se dinstanțeze de opiniile senatorului.

În cartea sa publicată în 2019, „Decoct de Femeie”, Lavric declara, printre altele, că „niciun bărbat nu caută în femeie deșteptăciunea”. Vorbind despre comunitatea romă, Lavric a numit-o o „plagă socială”.

Ce a scris Lavric a declanșat critici pe rețelele de socializare și în spațiul public. Printre aceste reacții s-a numărat și cea din partea Uniunii Scriitorilor, care a declarat că aceste opinii nu o angajează „în niciun fel” și a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării de comentariile lui Lavric.

Mai mult, pe site-ul Alianței Părinților, actorul Dan Puric, este primul dintre persoanele menționate drept susținători ai organizației. Acesta este un cunoscut filorus și susținător al lui Putin. La un eveniment pe care l-a organizat de Ziua Internațională a Teatrului la Teatrul Național din București au fost distribuite exemplare din revista Certitudinea, publicație extremistă, anti-UE și anti-NATO.

Dan Puric a mai participat și la protestele din timpul pandemiei care promovau mesaje naționaliste și anti-vaccin.

ONG-ul își menține poziția

Contactată de Europa Liberă, Alexandra Columban, coautoare a acestui ghid și Directoare Executivă a Centrului de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), a oferit câteva răspunsuri cu privire la conținutul și rolul ghidului și la petiție.

Europa Liberă: Ce conține ghidul pe care l-ați întocmit?

Alexandra Columban: Este vorba despre un material suport pentru profesori care predau diferite discipline școlare, la gimnaziu sau liceu, în special din domeniu socio-umanelor, dar mai ales la orele de dirigenție.

Este gândit ca un instrument venit în completarea temelor incluse în programa școlară. Ghidul abordează multe teme reunite sub umbrela egalității de gen. Le amintesc pe cele abordate detaliat în ghid:

  • Ce este egalitatea de gen și cum este măsurată la nivel internațional;
  • Stereotipuri și prejudecăți vizavi de femei și bărbați;
  • Reprezentarea femeilor în literatură și științe (femei care au câștigat Premiul Nobel, invenții ale femeilor);
  • Clasificarea tipurilor de discriminare și cadrul juridic anti-discriminare, precum și ce demersuri se pot face în caz de discriminare;
  • Prevenirea bullying-ului și a violenței, etc.

De asemenea, manualul conține o serie de fișe de lucru care pot fi utilizate ca atare sau adaptate de cadrele didactice la clasă. Există multe trimiteri la resurse suplimentare, documentare online, podcast-uri și instrumente digitale interactive.

Europa Liberă: De ce este important pentru elevii români să învețe despre egalitatea de gen?

Alexandra Columban: Este important ca elevii să învețe despre egalitatea de gen fiindcă este un drept fundamental al tuturor persoanelor, garantat prin Constituție și legi speciale.

Inegalitățile și inechitățile ne afectează pe toți, femei și bărbați deopotrivă. Numeroase studii au demonstrat cum credința în inferioritatea fetelor sau femeilor favorizează violența împotriva acestora.

Alexandra Columban mai declară că, în Romania, una din trei femei trece prin violență fizică sau sexuală din partea unui partener cel puțin o dată în viață.
Alexandra Columban mai declară că, în Romania, una din trei femei trece prin violență fizică sau sexuală din partea unui partener cel puțin o dată în viață.

Totodată, școala este un mediu formator, unde pot fi insuflate valori și abilități de viață esențiale precum toleranța, empatia și gândirea critică.

Un studiu din manual arată că 92% dintre tinerii români doresc să discute despre egalitatea de gen la școală, iar 62% din tineri sunt de părere că în România fetele și băieții nu beneficiază de șanse și tratament în mod egal.

Europa Liberă: Ce s-a întâmplat cu ghidul, este acesta folosit de profesori? Care este răspunsul instituțional pe care l-ați primit?

Alexandra Columban: Ghidul este disponibil pe site-ul Coaliției pentru Egalitate de Gen, de unde poate fi descărcat gratuit.

A fost transmis în luna septembrie Ministerului Educației și Inspectoratelor Școlare Județene. Ministerul a confirmat utilitatea manualul ca „material-suport elaborat în sprijinul profesorilor și al elevilor” și sunt apreciate eforturile Coaliției pentru Egalitate de Gen de „a promova și integra principiul egalității de șanse între femei și bărbați în toate domeniile vieții publice și private”.

În faza de elaborare a ghidului, au fost consultate peste 40 de cadre didactice din toată țară, pentru a asigura faptul că materialul corespunde nevoilor acestora de la clasă. Feedback-ul este pozitiv, iar zeci de profesori solicită exemplare tipărite ale manualului sau descriu activitățile pe care le-au implementat la clasă cu ajutorul manualului.

Europa Liberă: Cum răspundeți criticilor care vă sunt aduse cu privire la conținutul ghidului?

Alexandra Columban: Profesorii au libertatea de a-și selecta materialele suport pe care să le utilizeze la clasă, atât timp cât acestea respectă programa școlară și legislația în vigoare, așa cum este situația ghidului.

Criticile sunt reacții care vin dintr-o falie ultraconservatoare și anti-democratică a societății care, folosind o comunicare publică agresivă, dorește să creeze falsa impresie că vorbește în numele unei părți semnificative a populației.

Mai mult, mulți dintre critici pot fi induși în eroare de această retorică. Lumea poate să își formeze propriile opinii și să consulte manualul – acesta vorbește de la sine.

Ministerul Educației: manualul respectă legea în vigoare

Europa Liberă a obținut, de asemenea, poziția Ministerului Educației cu privire la ghidul respectiv. Ministerul anunță că a luat la cunoștință de conținutul manualului. Însă atrage atenția că termenul de manual nu este utilizat cu sensul pe care îl are în teoriile curriculare.

Este vorba despre un material cu caracter de ghid care este util pentru documentarea personală a profesorilor. Acesta este bine fundamentat științific și a fost realizat de autoare cu studii universitare și experiență în domeniu.

Ministerul întărește ideea conform căreia școala este mediul „cel mai potrivit pentru a-i învăța pe copii și pe adolescenți să depășească preconcepțiile, să gândească autonom și să evite stereotipurile”.
Ministerul întărește ideea conform căreia școala este mediul „cel mai potrivit pentru a-i învăța pe copii și pe adolescenți să depășească preconcepțiile, să gândească autonom și să evite stereotipurile”.

Materialul este, de asemenea, în acord cu strategia Uniunii Europene privind egalitatea de gen și cu Legea 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați.

Ministerul Educației declară că, prin noțiunile abordate de material, își dorește să existe „contexte de învățare în care să li se amintească elevilor din ce în ce mai des cât de important este să îi respectăm pe ceilalți în diversitatea lor”.

Controverse în alte state membre ale Uniunii Europene

Teme care vizează egalitatea de gen și comunitatea LGBT cauzează deseori controverse în Uniunea Europeană.

În iunie 2021, Ungaria a adoptat o nouă lege. Aceasta a început ca un proiect legislativ care să înăsprească pedepsele pentru pedofilie.

Însă după aceea au fost introduse amendamente pe care multe state membre UE și Statele Unite le-au declarat ca fiind împotriva comunității LGBT.

Legea a interzis distribuirea către minori a materialelor considerate că ar promova homosexualitatea. Televiziunile nu mai pot să difuzeze emisiuni sau alte forme de conținut care abordează teme LGBT în timpul zilei, iar companiile nu mai pot să desfășoare campanii în solidaritate cu comunitatea LGBT.

Decizia parlamentului maghiar a stârnit proteste puternice în rândul populației.
Decizia parlamentului maghiar a stârnit proteste puternice în rândul populației.

Legea a fost criticată. Din cauză că abordează tema pedofiliei și tema homosexualității și a comunității LGBT în aceeași lege, aceasta insinuează o legătură implicită între cele două.

Decizia Ungariei de a implementa legea a fost atacată de 16 din cele 27 de state membre ale UE, iar Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a numit-o o „rușine”.

În iulie 2022, Comisia Europeană a făcut o plângere împotriva Ungariei la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Printre altele, Ungaria este acuzată că prin promulgarea acestei legi a încălcat drepturi fundamentale protejate de Uniunea Europeană în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, precum inviolabilitatea demnității umane (art. 1), libertatea de exprimare și de informare (art. 11) și interzicerea discriminării de orice fel bazată pe motive precum orientarea sexuală (art. 21).

  • 16x9 Image

    Mara Ioniță

    Este intern la Europa Liberă. 

    Absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității Queen Mary din Londra și în prezent studentă masterandă în pace și securitate internațională la King's College, Mara s-a alăturat echipei Europa Liberă în noiembrie 2022. A ales jurnalismul din dorința de a-și transforma cunoștințele de drept în articole captivante și ușor accesibile pentru public.

XS
SM
MD
LG