Linkuri accesibilitate

Iohannis, de Ziua Justiției: lupta împotriva corupției, o prioritate. Acest flagel împiedică dezvoltarea economică și a democrației


 Președintele Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis

Justiția are misiunea de a apăra drepturile, libertățile fundamentale și interesele legitime ale cetățenilor iar corupția este un flagel care împiedică atât dezvoltarea economică și socială a țării, cât și consolidarea domocrației -sunt cele două repere între care președintele Klaus Iohannis și-a structurat duminică mesajul adresat de Ziua Justiției tuturor celor care lucrează în sistemul judiciar.

Pentru șeful statului, criza prin care trece România în ultimele luni alături de întreaga lume a adus și schimbări de neimaginat în domeniul justiției până acum: tranziția spre mediul online, ca modalitate de soluționare a litigiilor sau sau plusul de eficiență adus pentru justițiabili și pentru personalul din domeniul justiției, dovezi clare că folosirea noilor tehnologii și a beneficiilor acestora pentru înfăptuirea actului de justiție trebuie să devină o regulă și nu o excepție.

„Noile standarde atinse înseamnă, de fapt, o democrație mai funcțională, motiv pentru care încurajez toți actorii din sistemul judiciar să continue cu hotărâre eforturile în această direcție”, spune Klaus Iohannis.

Șeful statului amintește că în spatele codurilor de procedură și al dreptului material se află destinele oamenilor, „iar valorile care călăuzesc activitatea tuturor celor implicați în înfăptuirea actului de justiție trebuie să rămână aceleași: dreptate, integritate, profesionalism, adevăr, umanitate, curaj. Doar prin respectarea acestor valori, justiția contribuie la construirea încrederii în stat și în lege.”

Președintele a amintit și de încercările repetate de a subordona justiția politicului și spune că „a venit momentul ca tot acest potențial de schimbare și îmbunătățire a justiției, ca serviciu public, să fie valorificat într-un demers constructiv” prin crearea unei infrastructuri adecvate, a unei legislații clare, coerente și predictibile și a îndemnat la un dialog „constant și onest în interiorul sistemului judiciar și construirea unui consens cu privire la prioritățile acestuia sunt aspecte asupra cărora nu mai pot exista întârzieri.”

Lupta împotriva corupției trebuie să rămână o prioritate, fiindcă „acest flagel împiedică dezvoltarea economică și socială, afectează consolidarea democrației și, de aceea, trebuie ferm combătut. Toleranța zero față de orice act de corupție va produce schimbări profunde și benefice la nivelul întregii societăți”, spune șeful statului.

„Transmit întregul meu sprijin tuturor celor care, în ciuda dificultăților întâmpinate sau riscurilor la care s-au expus, au rămas dedicați misiunii nobile a profesiei pe care au îmbrățișat-o, contribuind la un deziderat mereu actual în viața unui stat – o societate mai dreaptă. La mulți ani cu ocazia Zilei Justiției!”, a spus președintele în finalul mesajului său.

XS
SM
MD
LG