Linkuri accesibilitate

Joacă România în favoarea Codruței Kovesi? Ce-ar mai putea face Iohannis


Laura Codruta Kovesi
Laura Codruta Kovesi

Președintele Klaus Iohannis a încercat să negocieze susținerea fostei șefe a DNA pentru condcerea Parchetului European. Prim-ministra Viorica Dăncilă explică de ce guvernul nu poate să o susțină, Dacian Cioloș intră în discuție și explică de ce Franța nu-și poate retrage candidatul.

Viorica Dăncilă a declarat sâmbătă la Târgu-Mureș că executivul pe care îl conduce nu va merge pe mâna fostei șefe a DNA, câtă vreme persistă "semnele de întrebare" asupra activității sale. În plus, a precizat Dăncilă, Kovesi a fost demisă "pentru rezultatele activităţii pe care a desfăşurat-o". Demiterea fostei procuroare șefe anti-corupție a avut loc, însă, din motive politice, pe baza unui raport de 36 de pagini cu 20 de puncte în care erau prezentate 20 de "categorii de acte şi fapte" din perioada februarie 2017 - februarie 2018, pe care fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader i le imputa şefei DNA. Între ele, îndrăzneala DNA de a ancheta felul în care Guvernul României a adoptat noaptea pe ascuns, Ordonanța de Urgență 13 din 2017, în care erau prevăzute modificarea Codurilor Penal și de Procedură Penală, in așa fel încât o parte dintre cei cercetați pentru corupție să scape de pedepsele cu închisoarea.

Declarația șefei executivului român vine după ce preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-a promis lui Klaus Iohannis, într-o convorbire telefonică avută vineri,că va retrage candidatura lui Jean-François Bohnert de la conducerea Parchetului European şi o va susţine pe Laura Codruţa Kovesi pentru această funcţie. În perioada competiției pentru șefia Parchetului European, de la începutul acestui an, președintele Klaus Iohannis a stat într-o oarecare expectativă și nu s-a implicat în favoarea ei.

Dacă ar vrea să parieze pe Kovesi, președintele român ar trebui probabil să negocieze și cu șefa guvernului. Dăncilă a vorbit sâmbătă despre nevoia României de a avea un comisar pentru un domeniu important, cum ar fi energia sau transporturile, sugerând că Iohannis ar putea ajuta în acest sens.

Eurodeputatul, Dacian Cioloș a declarat vineri la Digi24 că Franţa nu poate retrage candidatura lui Jean-Francois Bohnert la conducerea Parchetului European, pentru că niciunul dintre candidaţi nu este reprezentant al unui stat, ci candidează pe cont propriu: "Nu avea cum şi nu are cum să retragă un stat membru un candidat pentru funcţia de procuror-şef la nivel european, pur şi simplu pentru că nu sunt candidaţi ai statelor membre. Laura Codruţa Kovesi nu a fost candidatul Guvernul României. A candidat pe cont propriu. Domnul Bohnert din Franţa a candidat pe cont propriu. Candidatul german (cel de-al treilea care a fost pe lista scurtă) a candidat în nume propriu".

Cioloș s-a lăudat încă de acum o lună că el a discutat cu Macron, despre procedura de desemnare a procurorului-șef european și că au convenit să fie deblocată, pornind de la sprijinul pe care Laura Codruța Kovesi l-a obținut în Parlamentul European în precedenta legislatură.

Numirea procurorului-șef european s-a împotmolit înaintea campaniei electorale europene, când Consiliul UE și-a păstrat susținerea acordată lui Bohnert, în urma unui vot de la începutul anului. Consiliul UE este una dintre cele două instituții care trebuie să se pronunțe în desemnarea șefului Parchetului European, alături de Parlamentul European. Această din urmă instituție a susținut-o pe Kovesi în toate etapele de luare a deciziei - în Comisia LIBE, în Comisia CONT și la nivelul coordonatorilor de grupuri politice din PE, unde fosta șefă a DNA a ieșit învingătoare din competiția cu Bohnert.

Laura Codruţa Kovesi a declarat acum o săptămână într-un interviu acordat BBC referitor la candidatura sa la Parchetul european, că Guvernul României nu a susţinut-o la Bruxelles, precizând însă că acest lucru nu a contat în demersul său pentru că „nu a aşteptat niciodată ajutorul lor”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG