Linkuri accesibilitate

Human Rights Watch cere Kazahstanului să investigheze actele de tortură


Primăria din Almatî, Kazahstan, devastată în urma violențelor din luna ianuarie din Kazahstan. Fotografie realizată marți, 11 ianuarie 2022.
Primăria din Almatî, Kazahstan, devastată în urma violențelor din luna ianuarie din Kazahstan. Fotografie realizată marți, 11 ianuarie 2022.

Organizația Human Rights Watch (HRW) cere autorităților din Kazahstan să investigheze în detaliu toate acuzațiile de tortură și să pună capăt abuzurilor asupra activiștilor și altor persoane deținute „arbitrar”, după protestele violente din luna ianuarie.

HRW a afirmat într-o declarație pe 1 februarie că a primit „rapoarte credibile” despre zeci de cazuri în care poliția „a reținut în mod arbitrar protestatari pașnici” și i-ar fi supus pe unii dintre aceștia la acte de tortură, printre care cea cu șocuri electrice sau bătăi cu bastoane.

Raportul a adăugat că organizația a documentat cazuri aflate în instanțe în care autoritățile au intervenit în munca avocaților chemați în ajutorul victimelor.

„Autoritățile din Kazahstan ar trebui să pună capăt imediat abuzurilor, să se asigure că drepturile fiecărui deținut sunt protejate și să aducă în instanță cazurile celor bătuți sau torturați de către acestea”, a transmis Hugh Williamson, directorul pe Europa și Asia Centrală la HRW.

HRW: Problemele din Kazahstan nu sunt izolate. Pot apărea situații explozive
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:04 0:00

Un protest, inițial pașnic, a avut loc pe 2 ianuarie în regiunea Manghystau, vestul Kazahstanului, față de creșterea prețurilor la carburanți. Protestele s-au extins la scara largă și au culminat cu împușcarea protestatarilor de către forțele de securitate în Almatî și în alte orașe din țară.

Președintele Kasâm Jomart Tokaev a afirmat atunci legat de proteste că „20.000 de extremiști antrenați în tabere teroriste din străinătate” au atacat Almatî, dar nu a oferit dovezi concrete în acest sens.

În urma răspândirii protestelor, Tokaev a cerut sprijinul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), iar Rusia a trimis mii de soldați care au intervenit militar în Kazahstan, acțiune prin care Moscova a vrut să demonstreze că este în continuare principala sursă de securitate într-o regiune importantă zonei sale de influență.

Tokaev le-a cerut forțelor de securitate să „tragă în mulțime pentru a ucide fără niciun fel de avertisment”. Autoritățile din Kazahstan au transmis că 227 de persoane, inclusiv 19 membri ai forțelor de securitate, au fost uciși la nivel național în urma protestelor din ianuarie 2022.

XS
SM
MD
LG