Linkuri accesibilitate

Kovesi e tot mai aproape de a obține și susținerea Consiliului UE pentru șefia Parchetului European


Joi, 19 septembrie, ambasadorii statelor membre UE ar putea vota secret pentru procurorul șef european, fiind posibil ca atitudinea lor să se schimbe în favoarea Laurei Codruța Kovesi, potrivit surselor Europa Liberă. Aceasta, după ce Parlamentul european și-a reafirmat susținerea pentru ea.

Negocierile dintre Consiliul UE și Parlamentul European au reînceput luni, tema principală de discuție fiind numirea primului procuror-șef european, iar potrivit unor surse Laura Codruța Kovesi se apropie de ocuparea acestui post.

Negocierile au început în februarie, dar de atunci au fost blocate mai ales că guvernele statelor UE și Parlamentul European au susținut candidaț diferiți. În timp ce Consiliul UE l-a susținut pe francezul Jean-François Bohnert pentru șefia EPPO, Parlamentul European a sprijinit candidatura Laurei Codruța Kovesi.

Impasul a continuat și în această vară fiindcă, după alegerile europene din luna mai, trebuia să fie aleasă o nouă echipă de conducere a Parlamentului.

Marko Ruonala, purtătorul de cuvânt al președinției finlandeze a Consiliului UE a declarat, pentru Europa Liberă, că negocierile au fost ținute „într-o stare de spirit pozitivă” și a adăugat că „ambele părți sunt dispuse să lucreze constructiv pentru a asigura înființarea la timp a Parchetului European și ambele părți au amintit că atât domnul Bohnert cât și doamna Kovesi sunt candidați competenți”.

El a mai confirmat faptul că trio-ul de negociere, format din ambasadorul Finlandei la UE, cât și ambasadorii Croației și Portugaliei, îi vor informa pe ceilalți ambasadori ai UE, joi, pe 19 septembrie. Potrivit unor surse contactate de Europa Liberă care au dorit să își păstreze anonimatul, ambasadorii ar putea organiza un vot secret în timpul acelei întâlniri și să își schimbe susținerea în favoarea Laurei Codruța Kovesi.

Totuși, la nivel oficial, Consiliul îl preferă în continuare pe francez, care a declarat că nu a renunțat la candidatură, în ciuda informațiilor portivit cărora el ar urma să preia conducerea DNA-ului francez.

Europarlamentarul spaniol Juan Fernandez Lopez Aguilar, cel care conduce comisia pentru libertăți civile și este unul dintre cei trei negociatori ai Parlamentului, a declarat pentru Europa Liberă că Parlamentul își menține susținerea pentru Kovesi și i-a solicitat Consiliului să își schimbe poziția.

„Desigur că respectăm regulile jocului care prevede ca procedura să fie una consensuală, dar îi cerem Consiliului să vină mai aproape de poziția Parlamentului European, având-o pe doamna Kovesi drept figură centrală, în calitate de șefă a Parchetului”. Aguilar a adăugat că simte că statele membre se apropie de poziția Parlamentului European. „Da, cred că arată o abordare constructivă. Ne înțeleg poziția”, a mai spus el.

Următoarea rundă de negociere va avea loc pe 24 septembrie.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG