Legea care-i punea pe profesori pe poziție de egalitate cu medicii din spitalele Covid, dându-le stimulente de risc anti-Covid, în condițiile în care școala se desfășoară mai mult online de la începerea pandemiei iar elevii ar fi în aceeași măsură supuși riscului infectării, este neconstituțională, a decis miercuri CCR.
„A admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Guvernul României şi a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său, Legea pentru acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învățământ în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2”, transmite Curtea Constituțională într-un comunicat remis presei miercuri.
Acordarea acestor stimulente pentru profesori ar deschide calea unor cereri similare și din partea altor profesori care lucrează în pandemie.
Parlamentul, controlat de PSD, a adoptat o lege în legislatura abia încheiată care prevede stimulente de risc lunare pentru cadrele didactice în valoare de 2.000 lei pe perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă.
Pentru a fi pusă în acord cu decizia CCR, legea se reîntoarce în parlament.
În contestația făcută la CCR, guvernul a atras atenția că impactul suplimentar asupra cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat determinat de adoptarea acestei măsuri ar fi de circa 713,1 milioane de lei lunar, adică de 1.707,5 milioane de lei numai în anul 2020.