Linkuri accesibilitate

Leul continuă să piardă teren în fața monedei europene. Cursul a ajuns la 4,78 lei/euro


Moneda națională a atins joi al patrulea minim istoric la rând în raport cu euro,  fiind cotat de către Banca Națională a României (BNR) la 4,7808 lei/euro.

În ședința de miercuri a Băncii Naționale a României (BNR), un euro era cotat la 4,7776 lei, deprecierea față de ședința precedentă fiind de 0,07%.

Minimul semnificativ anterior evoluției din ultima perioadă, de 4,7648 lei/euro a fost atins în data de 25 ianuarie, la câteva săptămâni după adoptarea OUG 114/2018.

La vremea respectivă, pe fondul adoptării taxei pe lăcomie, care afectează mai multe domenii importante, precum cel bancar, telecom sau cel al energiei, din cauza neadoptării bugetului de stat pe 2019 și a stării generale de neîncredere în piața locală, leul și-a continuat devalorizarea în fața monedei europene, dar și în fața dolarului, cotat atunci la 4,2034 lei.

Leul a demarat o tendinţă de depreciere faţă de euro în ultimele două luni şi jumătate, mai precis începând cu luna septembrie.

Banca Națională a României se așteaptă la o acomodare lentă a monedei naționale în raport cu poziția economiei, potrivit purtătorului de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

Dolarul american a fost cotat joi de BNR la 4,3144 lei, în ușoară scădere față de referința din ziua anterioară.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu spunea recent, că fluctuaţia leului, între 4,72 şi 4,76 unităţi pe euro este minoră în comparaţie cu evoluţiile forintului în Ungaria sau ale zlotului în Polonia, care au înregistrat variaţii mult mai mari.

Analiștiii CFA România estimau , încă din luna iunie, o rată a inflaţiei de 4,12% și o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7911, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat de analiștii CFA este de 4,8384.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG