Linkuri accesibilitate

Ghidul reînceperii școlii | Lista cu procentele de vaccinare din școli și grădinițe


Elevii care învață în școli care au rata de vaccinare mai mică de 60% vor face cursuri online. Măsura a fost decisă astăzi. Imagine generică de la începerea anului școlar, septembrie 2021.
Elevii care învață în școli care au rata de vaccinare mai mică de 60% vor face cursuri online. Măsura a fost decisă astăzi. Imagine generică de la începerea anului școlar, septembrie 2021.

Elevii se pot reîntoarce în bănci de luni dacă rata de vaccinare a angajaților școlii trece de 60%. Pe lângă această condiție, măsura revenirii fizice trebuie aprobată și de Consiliul de Administrație al unității de învățământ.

Cu două zile înainte de reînceperea școlii, elevii și părinții nu știu dacă se vor relua cursurile în format fizic. Totul depinde de noile criterii impuse de Ministerul Educației și cel al Sănătății, dar și de ce stabilesc unitățile de învățământ.

Școlile și grădinițele care nu au o rată de vaccinare în rândul personalului angajat mai mare de 60% nu vor putea începe cu prezenţă fizică. Criteriul legat de vaccinarea profesorilor nu este însă singurul, iar decizia finală o va lua Consiliul de Administrație al școli. Astfel, o școală care depășește pragul de 60% poate decide totuși cursuri online din cauza ratei de incidență din localitate.

Părinții și elevii ar trebui să se informeze până luni ce grad de vaccinare există în fiecare școală sau grădiniță. Inspectoratele școlare județene au primit misiunea să publice lista pentru fiecare unitate de învățământ. Din păcate, procesul de actualizare durează, iar vineri, ora 16, informațiile nu existau pe site-urile inspectoratelor.

Sunt trei scenarii pentru începerea școlii de luni:

  • a) desfășurarea cursurilor zilnice, cu prezență fizică, la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent de minimum 60 % din personal este vaccinat;
  • b) desfășurarea cursurilor în regim online la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent mai mic de 60 % din personal este vaccinat;
  • c) desfășurarea cursurilor cu participarea fizică la nivelul tuturor unitățile de învățământ special indiferent de procentul de vaccinare al personalului.

La nivel național, procentul de vaccinare de peste 60% vaccinați în rândul angajaților se regăsește în 54 % din școlile și grădinițele din România, învățământ de stat și învățământ privat.

„Acest prag va fi actualizat de acum încolo săptămânal, ziua de vineri fiind considerată o zi de referință”, a spus ministrul interimar Sorin Cîmpeanu.

Singurele școli unde nu se ia în calcul procentul de vaccinare al angajaților sunt școlile speciale.

Pe lângă regulile cu vaccinarea personalului din școală, rămân în vigoare prevederile cuprinde în ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății. Astfel, dacă vor exista situaţii speciale, care ţin de infrastructură, de resursa umană, care să genereze concluzia la nivelul şcolii că nu se pot asigura condiţiile de protecţie sanitară necesare, şcoala poate să formuleze o cerere către Inspectoratul Şcolar Judeţean care va aproba această cerere.

Masca rămâne obligatorie în școli din cauza incidenței ridicate la nivel național
Masca rămâne obligatorie în școli din cauza incidenței ridicate la nivel național

Masca rămâne obligatorie

Elevii și părinții trebuie să știe că purtarea măștii de protecție este obligatorie în incinta școlii. Singurii care sunt scutiți de purtarea măștii sunt preșcolarii, indiferent de vârstă. De asemenea, nu se poartă mască în timpul tuturor orelor de educație fizică.

Profesorii și personalul nedidactic din școlile cu de învățământ special nu sunt obligați să poarte masca de protecție. Iar în situația în care procesul specific de predare/învățare/recuperare impune un contact vizual complet, profesorii vor putea folosi viziere.

Testele de salivă nu sunt încă în școli

Deocamdată, testele pe bază de salivă nu vor fi în școli în prima săptămână. Ministrul Educației a spus că abia luni se vor putea semna contractele subsecvente pentru primul lot, iar marți pentru loturile 2 și 3.

„Tocmai ce am primit confirmare prim anunțul de azi al câștigătorilor licitației pentru loturile 2 și 3. După semnarea contractelor subsecvente este nevoie de o perioadă legală de până la 5 zile pentru prezentarea scrisorilor de garanție. După aceasta perioadă sunt necesară 1-5 zile pentru livrarea primului lot și 6-11 zile pentru livrarea celui de-al doilea lor”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Nebuloasa after-school-urilor

Deocamdată nu este clar ce se întâmplă cu after-school-urile și dacă sunt și ele condiționate de procentul de vaccinare de 60% în rândul personalului angajat. Ele nu au fost cuprinse nici în hotărârea adoptată vineri de Comitetul pentru Situații de Urgență (CNSU) și nici în ordinul comun al Ministerul Educației și Ministerului Sănătății. CNSU și Ministerul Educației își pasează răspunderea de la unul la altul.

„Nu a reglementat și nu reglementează Ministerul Educației funcționarea unităților de tip after-school. Nu ne-a întrebat nimeni când a autorizat/acreditat aceste unități”, spune ministrul Sorin Cîmpeanu.

În replică, CNSU spune că after-school-urile sunt la Educație: „Vă rog să solicitați aceste informații la Ministerul Educației, instituția care urmează să emită ordinul de ministru în acest sens”.

Europa Liberă publică listele cu ratele de vaccinare din școli, așa cum apar ele pe site-urile inspectoratelor școlare. Este posibil ca ratele de vaccinare să se schimbe pentru că inspectoratele centralizează inclusiv vineri ratele de vaccinare din școli.

*lista se va actualiza pe măsură ce apar informații

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG