Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban spune că încă nu există un consens în Consiliul UE pentru intrarea României în Schengen


Premierul Ludovic Orban a discutat cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre Schengen și MCV
Premierul Ludovic Orban a discutat cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre Schengen și MCV

Premierul Ludovic Orban spune că România respectă condițiile pentru spațiul Schengen, dar că mai trebuie făcute demersuri pentru a obține un consens la nivelul Consiliului European. Despre ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), Orban a spus, joi, la Bruxelles, că depinde „de ceea ce facem noi în România”.

„Vom face pași hotărâți în această direcție”, a răspuns Ludovic Orban la întrebarea dacă ia în calcul demersuri pentru a convinge statele europene că România este pregătită pentru spațiul Schengen.

Orban spusese anterior că nu poate vorbi de „opoziții fățișe” față de aceptarea României în Schengen, dar că mai sunt „atitudini de nesusținere totală” a acestui obiectiv.

„Sunt convins că se vor modifica în favoarea României într-un orizont de timp rezonabil”, a mai spus Orban.

În privința MCV, premierul Orban i-a transmis președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că dorește ca toate recomandările din ultimul raport anual să fie transpuse și că România va respecta toate standardele și bunele practici de la nivelul european în domeniul justiției.

V-o spun din capul locului că asta depinde de noi. Comisia Europeană (…) înțelege foarte clar că a avut loc o schimbare benefică la București, dar până la urmă închiderea Mecanismul de Cooperare și Verificare va depinde de ceea ce facem noi în România”, a declarat Orban.

Ultimul raport MCV al Comisiei Europene, publicat în octombrie 2019, arată că CE a fost nevoită să informeze deseori România despre „frecvenții pași făcuți înapoi” în justiție și să constate că măsurile luate în justiție, în primele luni ale anului 2019, au fost o „sursă de gravă îngrijorare”.

„Comisia a constatat o involuție față de progresele înregistrate în anii precedenți, situație care constituie o sursă de preocupare majoră”, arată Comisia Europeană în raportul MCV privind sistemul de justiție din România, care acoperă perioada noiembrie 2018 până în prezent.​

Comisia constată că România nu a pus în aplicare recomandările făcute în raportul precedent și amintește că situația de la începutul anului 2019 a dus la avertismentul că, dacă „măsurile negative” vor continua, Comisia va lua măsuri în marja Cadrului UE pentru consolidarea statului de drept.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG