UPDATE Nicoleta Margareta Ţînţ a fost desemnată, marţi, prin vot, de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii pentru a candida la funcţia de preşedinte al CSM.
Surse din CSM au precizat, pentru Agerpres că decizia de amânare a fost luată după ce la votul pentru desemnarea Nicoletei Margareta Ţînţ în funcţia de preşedintele al Consiliului a ieşit de două ori egalitate - 9 voturi pentru, 9 împotrivă şi 1 vot nul.
Noua conducere a Consiliului Superior al Magistraturii, preşedintele şi vicepreşedintele, urmează să fie aleasă marți, în ședința plenului CSM. Președintele Klaus Iohannis participă la ședință.
Judecătoarea Nicoleta Țînț, de la Curtea de Apel Brașov, considerată o apropiată a Liei Savonea, ar fi favorită pentru a prelua conducerea CSM, potrivit unor surse oficiale citate de Hotnews.
Pe ordinea de zi a şedinţei plenului CSM se află şi prezentarea raportului de activitate al instituţiei pe anul 2019, în mandatul judecătorului Lia Savonea - preşedinte şi al procurorului Nicolae Andrei Solomon - vicepreşedinte.
Lia Savonea a fost unul dintre cei mai controversați președinți ai CSM, iar mai multe instanțe din țară au declanșat procedura de revocare a acesteia din Consiliu. Curțile de Appel din Cluj, Brașov și Pitești, de exemplu, au votat în adunări generale revocarea Liei Savonea din CSM.
Conflict în interiorul CSM
Noul președinte al CSM va avea de armonizat opiniile diferite din sânul Consiliului, generate de acțiunile Liei Savonea. Savonea a intrat, în repetate rânduri, în conflict cu șapte membri ai CSM. În octombrie, cei șapte au transmis plenului un document prin care au cerut revocarea Liei Savonea din funcția de președinte al Consiliului, arătând că și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile, a avut acuzații tendențioase la adresa colegilor și a generat stări conflictuale cu ministrul Justiției.
„În temeiul art. 55 alin. (10) din Legea nr. 317/2004, privind organizarea Consiliului Superior al Magistraturii, republicată și cu modificările ulterioare, propunem Plenului Consiliului Superior al Magistraturii REVOCAREA din funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii a doamnei judecător Lia Savonea pentru modul defectuos în care domnia sa și-a exercitat atribuțiile prevăzute de lege pentru înalta demnitate de Preşedinte al CSM, îndepărtând Consiliul de la rolul său constituțional, făcând imposibilă colaborarea în cadrul organului colegial, cu consecinţe extrem de grave pe planul funcţionării şi credibilităţii acestuia atât pe plan intern, faţă de magistraţii români şi de întreaga societate, cât şi pe plan extern, în raporturile cu organismele internaţionale”, se arată în debutul cererii înaintate către plenul CSM.
Cei șapte sunt judecătorul Mihai Andrei Bălan, procurorul Cristian Mihai Ban, judecătorul Andrea Annamaria Chiș, procurorul Florin Deac, judecătorul Bogdan Mateescu, procurorul Nicolae Andrei Solomon și procurorul Tatiana Toader.
O altă dispută aprinsă în interiorul CSM a fost declanșată de insistența Liei Savonea de a o valida prin vot pe procuroarea Adina Florea la conducerea Secției speciale de anchetare a magistraților. Au fost șapte încercări de numire, toate fiind sabotate de alți membri ai CSM. Un rol l-a avut și fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, ceea ce a dus la o relația tensionată cu Lia Savonea. Curtea Constituțională are de soluționat o cerere formulată de Lia Savonea privind un posibil conflict juridic de natură constituțională între ministrul justiției, respectiv Ministerul Justiției. Savonea a acuzat-o pe Ana Birchall de "ingerinţă gravă în activitatea procurorilor" şi "acţiuni de subminare a autorităţii CSM".
CSM are în componenţă 19 membri: nouă judecători şi cinci procurori, toți fiind aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor şi validaţi de Senat. Președintele și vicepreședintele CSM se aleg dintre aceștia. În CSM mai sunt doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept - ministrul Justiţiei, preşedintele ICCJ şi procurorul general.
Facebook Forum