Linkuri accesibilitate

 
Cum a destabilizat Ministerul Sănătății sistemul medical printr-o măsură fiscală. Consecințele le vor suporta pacienții

Cum a destabilizat Ministerul Sănătății sistemul medical printr-o măsură fiscală. Consecințele le vor suporta pacienții


Ministrul Alexandru Rafila a modificat o ordonanță privind modul de organizare a cabinetelor medicale prin care medicii care au firmă nu mai pot colabora cu marile clinici private.
Ministrul Alexandru Rafila a modificat o ordonanță privind modul de organizare a cabinetelor medicale prin care medicii care au firmă nu mai pot colabora cu marile clinici private.

La final de ianuarie 2025, Ministerul Sănătății a modificat ordonanța de organizare și funcționare a cabinetelor medicale (OUG nr. 124/1998) pe motiv că e prea veche, dinainte de intrarea în UE, dar făcut o modificare prin care medicii care au SRL (societate cu răspundere limitată) nu mai pot colabora cu alte clinici. Astfel, ei trebuie să activeze ca PFI (persoană fizică independentă, o formă de organizare pentru profesiile liberale). Consecințele sunt suportate de pacienți care vor avea mai puține gratuități și mai puțin acces la medici.

Ordonanța adoptată pe 31 ianuarie arată, la articolul 6, alineatul 2, că în cabinetul medical, indiferent de forma de organizare, medicul poate avea calitatea de:

  • titular/administrator;
  • angajat;
  • persoană fizică independentă care are încheiat un contract cu cabinetul medical.

Enumerarea de mai sus nu cuprinde și medicul care are un SRL cu profil medical și care colaborează la mai multe clinici.

Concret asta înseamnă că medicii care colaborează cu clinicile private de sănătate și au ca formă de organizare SRL – adică încheie contractele pe firma lor – nu vor mai putea face acest lucru decât dacă au PFI. Ceea ce înseamnă că trebuie să își schimbe rapid forma de organizare și în același timp să crească costurile.

Printre primii medici care au sesizat acest lucru a fost Răzvan Vintilescu, medic specialist in medicina de familie, care are un cabinet în comuna Vărăști din județul Giurgiu, la 20 de kilometri de București, după cum a scris inițial Profit.ro.

Răzvan Vintilescu spune pentru Europa Liberă că medicii care au acum un SRL nu mai pot colabora cu alte clinici decât dacă au PFI (persoană fizică independentă).

„Până acum un medic care își făcea un SRL cu scop medical putea astfel să își facă și cabinetul lui, dar să mai meargă și să lucreze și în alte clinici. E cazul și unor colegi medici de familie, de exemplu, care pe lângă medicină de familie sunt specializați și în imagistică”, spune medicul.

„Acum dacă ei au un SRL nu pot colabora cu alte clinici decât sub formă de PFI. Numai că PFI are un dezavantaj foarte mare. Nu poți deduce din activitatea lui anumite cheltuieli precum combustibili, mașină, anumite lucruri pe care le poți deduce pe un SRL. Sunt medici care trebuie să se deplaseze între 2-3 locații și au nevoie de mașină”, completează Răzvan Vintilescu.

Care este consecința?

Medicul Răzvan Vintilescu spune că o consecință a schimbării organizarii cabintelor medicale va fi creșterea tarifelor pentru consultațiile date pacienților.

„Până la urmă, aceste impozite în plus nu pot fi suportate de medic. Și așa este suficient de greu să menții prețul la un nivel acceptabil, dar momentul în care cineva îți ia din banii pe care îi faci, atunci altcineva o să plătească, pentru că scopul oricărui business medical este profitul”, spune Răzvan Vintilescu.

Sesizare către minister trimisă de marile clinici private. 70.000 de medici sunt vizați

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) a sesizat Ministerul Sănătății cu privire la forma de organizare omisă din ordonanța schimbată, SRL, și susține că acest lucru va avea consecințe grave.

Într-o adresă trimisă pe 5 februarie 2025 către Ministerul Sănătății și consultată de Europa Liberă, PALMED arată că omiterea fiscalizării medicilor prin SRL în cazul colaborării cu clinicile private poate „să destabilizeze întregul sistem medical din România și poate duce la suspendarea activității medicale a cca. 70.000 de cadre medicale, cu repercusiuni directe asupra asigurării serviciilor medicale către pacienți”.

Cristian Hotoboc, președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private, spune pentru Europa Liberă că foarte mulți medici au în prezent SRL și funcționează cu ele.

„Practic, prin rescrierea ordonanței nu mai apare acolo enumerat și SRL-ul, dar nici nu zice că e interzisă. Adică e o chestie interpretabilă.”

„Avem județe, cum sunt Tulcea și Dâmbovița, unde de la Colegiul Medicilor Județean au început să le spună medicilor să-și reorganizeze forma de activitate, că nu mai este ok cu SRL, să se muleze pe noua ordonanță. Și se întâmplă asta în toate specialitățile”, spune Cristian Hotoboc.

Președintele PALMED arată că cea mai gravă consecință pentru pacienți este ca medicul lor să nu mai poată intra în relație contractuală cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

„Și atunci automat o să scadă numărul de medici în relație cu CNAS și practic pacientul nu mai poate să beneficieze de gratuitate. O consecință ulterioară poate să fie creșterea tarifelor”, mai spune Cristian Hotoboc.

O altă consecință, spune el, este că rețelele de sănătate private nu vor mai putea să mai încheie contracte de colaborare cu medicii care au SRL.

Cristian Hotoboc spune că a discutat cu ministrul Alexandru Rafila despre aceste consecințe.

„Domnul ministru mi-a zis că o să facă rapid modificările la ordonanță, dar l-am rugat să ne dea în scris, să ne ajute pe noi mai departe în relațiile cu celelalte autorități – cu CMR care eliberează autorizație la orice centru medical”, a mai spus Cristian Hotoboc.

Medicii din policlinici, din toate specialitățile, care funcționează sub formă de SRL sunt și ei afectați de schimbarea ordonanței.

Colegiul Medicilor din România (CMR) și Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) au trimis joi, 6 februarie 2025, ministrului Alexandru Rafila un punct de vedere cu privire la modificarea din ordonanță, dar și cerința să schimbe ordonanța.

„Am primit numeroase întrebări din partea colegilor medici din țară legate de această situație și sperăm că se va găsi și implementa rapid o soluție adecvată, care să creeze cadrul necesar pentru ca medicii să își poată desfășura activitatea fără perturbări”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președinta Colegiului Medicilor din România.

CMR ȘI CMSR susțin că păstrarea actualei forme a reglementărilor privind modul în care sunt fiscalizați medici poate avea consecințe nefavorabile în modul cum își desfășoară medicii și stomatologii din întreaga țară activitatea.

Surse apropiate discuțiilor dintre medici și reprezentanții Ministerului Săntății au spus pentru Europa Liberă că Ministerul Sănătății a promis că în două zile va scoate articolul 6, alineatul 2, din ordonanță, iar ulterior ordonanța va intra modificată pe circuitul legislativ.

Europa Liberă a solicitat ministrului Alexandru Rafila și Ministerului Sănătății un punct de vedere cu privire la această situație, dar până la publicarea acestui articol nu am primit niciun răspuns.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG