Linkuri accesibilitate

3 minute | Ucraina nu va apăra Bahmut cu orice preț, Coreea de Nord lansează noi rachete, România furtului din pandemie


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că Ucraina nu va menține apărarea orașului Bahmut „cu orice preț”.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că Ucraina nu va menține apărarea orașului Bahmut „cu orice preț”.

Coreea de Nord a lansat luni două rachete spre Marea Japoniei, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vorbește despre pierderi „extraordinar de importante” provocate forțelor ruse. În România, aproape 100 de dosare au fost deschise de procurori pentru achiziții presupus ilegale din pandemie.

Iată principalele știri:

  • Coreea de Nord a lansat luni două rachete balistice spre Marea Japoniei, potrivit unui anunț făcut de Statul Major sud-coreean. Noile lansări vin la 48 de ore de la prima rachetă balistică intercontinentală lansată sâmbătă, un gest pe care autoritățile de la Phenian l-au numit un „avertisment” pentru Washington și Seul.
  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că Ucraina va menține apărarea orașului Bahmut din est, dar „nu cu orice preț și nu pentru ca toată lumea să moară”. Declarația președintelui Volodimir Zelenski vine pe fondul dezbaterilor tot mai intense legate de cât de important este ca forțele armate ale Kievului să păstreze cu orice preț orașul din estul Ucrainei.
  • Aproape o sută de dosare penale au deschis procurorii anticorupție pentru achiziții din pandemie. Foști primari, actuali parlamentari, medici de familie sau simpli funcționari au ajuns la DNA ca inculpați, suspecți sau martori. Acuzațiile sunt că unele produse au fost cumpărate la prețuri mai mari decât cele ale pieței, iar altele aveau să se dovedească de o calitate mai proastă decât cea contractată.

Ce vrea Rusia și ce a obținut până acum?

Aniversarea de un an de la începerea războiului din Ucraina vine cu întrebări și incertitudini importante.

BBC face o analiză a acestui an de război din Ucraina, pornind de la întrebarea „Războiul lui Putin este un eșec și ce vrea Rusia?” Jurnaliștii BBC analizează felul în care Moscova și-a tot limitat obiectivele în Ucraina în funcție de realitatea din teren. De asemenea, BBC consideră că singurul succes notabil al Rusiei este stabilirea unei legături terestre între Rusia și Crimeea, anexată ilegal în 2014.

Europa Liberă amintește, la un an de zile de război, despre cât de puțini europeni își imaginau că va urma un război devastator în Ucraina. Semnalele au existat, avertismentele SUA la fel, dar a existat speranța, și chiar convingerea, că timpul războaielor violente, cu civili uciși, blocuri bombardate, violuri și execuții sumare nu mai era posibil în Europa.

Aniversarea unui an de la începutul războiului din Ucraina îl aduce pe președintele SUA, Joe Biden, în Polonia.

Politico notează că, odată cu războiul din Ucraina, țările din flancul estic al NATO au captat atenția liderilor occidentali, dar nu au resursele necesare pentru a lua inițiativa. Importanța bruscă a regiunii va fi expusă pe deplin în Polonia, scrie publicația, unde președintele Joe Biden se va întâlni cu lideri din Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia.

Washingtonul vrea să arate că dorește contribuția lor, notează Politico, dar adaugă că liderii estici trebuie încă să se supună liderilor precum Joe Biden, dar și colegilor săi occidentali, care dețin cele mai mari cantități de arme.

Și premierul italian Giorgia Meloni, merge pe 20 februarie la Kiev, unde se va întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters. Giorgia Meloni este o susținătoare fermă a Ucrainei, în ciuda neînțelegerilor din interiorul coaliției sale de extremă-dreapta și a unei opinii publice divizate în țară mai notează agenția de presă.

La rândul său, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că Ucraina va menține apărarea orașului Bahmut din est, dar „nu cu orice preț și nu pentru ca toată lumea să moară”, potrivit The Guardian.

Declarația președintelui Volodimir Zelenski, vine pe fondul dezbaterilor tot mai intense legate de cât de important, tactic și strategic, este ca forțele armate ale Kievului să păstreze cu orice preț orașul din estul Ucrainei.

Subiectul este important și la nivel de imagine. Ministerul Apărării din Marea Britanie susține că, la un an de la începutul războiului din Ucraina, Moscova va declara capturat orașul Bahmut pentru a oferi rușilor o victorie la un an de „operațiune militară specială”, chiar dacă situația pe teren contrazice această afirmație.

În plus, președintele Volodimir Zelenski spune în ultimul său discurs de noapte că armata Ucrainei provoacă pierderi „extraordinar de semnificative” forțelor ruse din apropierea orașului Vuhledar din Donbas. Președintele Ucrainei mai spune că cu cât Rusia suferă acolo mai multe pierderi, în Donbas, în Bahmut, Vuhledar, Marinka, Kreminna, cu atât mai repede se va putea pune capăt acestui război cu victoria Ucrainei.

Pacific – poligon de tragere

Coreea de Nord escaladează tensiunile din Pacific lansând luni două rachete balistice spre Marea Japoniei, potrivit unui anunţ făcut de Statul Major sud-coreean. Noile lansări vin după cea de sâmbătă, când Phenianul a lansat o rachetă balistică intercontinentală, pe care autoritățile de la Phenian au numit-o un „avertisment” pentru Washington și Seul.

Acțiunile regimului de la Phenian ar avea ca motiv prezența militară strategică a Statelor Unite în regiune. Potrivit specialiștilor citați de Reuters, următoarele luni vor duce la un apogeu al tensiunilor, în condițiile în care Coreea de Nord își accelerează acțiunile militare cu o frecvență mai mare.

Noile evoluții din regiune arată o nervozitatea tot mai accentuată a Coreei de Nord față de prezența SUA în regiune și exercițiile militare pe care le face cu Coreea de Sud.

Potrivit Reuters, sora liderului nord-coreean Kim Jong Un, Kim Yo Jong, a declarat că folosirea Oceanului Pacific ca „poligon de tragere” depinde de Statele Unite. De altfel, CNN notează răspunsul agresiv al autorităților de la Phenian, care a amenințat cu un răspuns de o „putere fără precedent” dacă exercițiile militare implicând Statele Unite vor continua în regiune.

Afacerea „Pandemia”

Aproape o sută de dosare penale au deschis procurorii anticorupție pentru achizițiile din pandemie scrie Europa Liberă.

Foști primari, actuali parlamentari, medici de familie sau simpli funcționari au ajuns toți la DNA, ca inculpați, suspecți sau martori. Sumele câștigate ilegal variază de la câteva mii de lei, la câteva zeci de milioane.

Problemele cercetate de procurori se referă la produse cumpărate la prețuri mai mari decât cele ale pieței sau la calitate mai slabă decât cea prevăzute în contracte. Practicile presupus ilegale ar fi fost ușurate de eliminarea pe timpul stării de urgență din pandemie a unor restricții la achizițiile fără licitație.

Alte știri:

  • Cei doi candidaţi pentru funcţia de procuror general al României susţin luni interviul, în faţa unei comisii conduse de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, transmite Agerpres. La proba interviului pentru funcţia de procuror general vor participa actualul şef al Parchetului General, Gabriela Scutea şi Alex Florin Florenţa de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
  • Cutremurele devastatoare din Turcia şi Siria s-au soldat cu 47.000 de morţi, dintre care cel puţin 41.020 pe teritoriul Turciei, conform celui mai recent bilanţ.
  • Filmul „All Quiet on the Western Front'' este marele câştigător al celei de-a 76-a ediţii a galei premiilor Academiei Britanice de Arte ale Filmului și Televiziunii (BAFTA), potrivit Euronews. Filmul a triumfat în şapte categorii, printre care „cel mai bun regizor”, „cel mai bun film” şi „cel mai bun film în altă limbă decât engleza”.

Ne puteți scrie pe e-mail, la adresa treiminute@rferl.org. Ne găsiți și pe Facebook și Instagram.

Pe mâine,
Adrian

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG