Linkuri accesibilitate

3 minute | Back to school: Italia vs România, mândria de a avea ADN românesc & salariul dlui Ponta


Elevii se întorc la cursuri în forma fizic însă vor rămâne în școli doar în cazul în care incidența infectărilor nu va depăși 6 la mie.
Elevii se întorc la cursuri în forma fizic însă vor rămâne în școli doar în cazul în care incidența infectărilor nu va depăși 6 la mie.

2,9 milioane de elevi români se întorc luni la școală în condiții similare celor de anul trecut, o adolescentă cu ADN românesc a câștigat US Open în ziua în care americanii și-au plâns morții de pe 09/11, iar Europa Liberă vă dezvăluie salariu dlui Ponta. Spoiler alert: e plătit din banii dvs.

Bună dimineața,

Cei aproape trei milioane de elevi români se vor întoarce în aceleași școli de dinainte de pandemie. Igienizările firești dinaintea fiecărui an școlar și recipientele cu dezinfectant din clase sunt insuficiente pentru a opri o creștere a numărului de infectări, cred experții.

Autoritățile de la București au creionat un set de reguli care stabilesc ce-i de făcut când un elev are simptome sau se infectează, nu cum să preîntâmpine asta. Rezultatul pare previzibil și-l găsim în ce s-a întâmplat anul trecut: școală online. Iar asta se va întâmpla când incidența cazurilor de Covid-19 trece de 6 la mie.

În aceeași zi cu elevii români, patru milioane de copii și adolescenți din Italia se întorc la cursuri. Presa din Italia este și ea îngrijorată în context pandemic, însă din alte motive. Corriere della Sera scrie că există „risc de haos” la intrările în școli din cauza platformei prin care certificatele Covid ale cadrelor didactice vor fi verificate.

În Italia, nu doar profesorii, ci și părinții care vor să intre în școală trebuie să fie vaccinați, să fi efectuat un test Covid sau să fi trecut prin boală. Cine refuză e bun de plată: amenda e de până la 1.000 de euro.

Alte știri despre începerea anului școlar

De la fost premier, la consilier juridic

Victor Ponta s-a angajat la propriul partid în poziția de consilier juridic și câștigă lunar câteva mii de euro din banii publici primiți ca subvenție. Președintele Pro România și-a răsplătit cu salarii de mii de euro foștii și actualii colaboratori. Mai multe detalii puteți citi în investigația publicată astăzi de Europa Liberă, semnată de Cristian Andrei.

Criza politică de la București a intrat într-un joc steril al declarațiilor. Florin Cîțu & Ludovic Orban își continuă vizitele prin țară în contextul campaniei electorale din PNL, în timp ce dinspre opoziție vine o declarație aparent haioasă însă importantă în contextul moțiunii de cenzură.

Florin Cîțu și Ludovic Orban.
Florin Cîțu și Ludovic Orban.

Tot în contextul moțiunii de cenzură nu trebuie ignorat rolul de arbitru-jucător al Curții Constituționale a României. O analiză a Europei Liberă, realizată de Oana Despa, descrie cum această instituție – esențială în orice democrație – a făcut jocul unora sau altora din politică, în ultimii ani. Iar lupul...

Alte știri politice

Să ne bucurăm pentru Emma Răducanu

Pe plan internațional, în weekend, subiectul principal a fost celebrarea a două decenii de la atacurile de la 11 septembrie. Au fost momente emoționante la New York, unde mii de persoane au participat la o ceremonie unde au fost rostite numele tuturor celor care și-au pierdut viața în atentatele de acum două decenii. 2.977.

În Afganistan ceasul pare să fi pornit iremediabil spre înapoi. Talibanii își încalcă promisiunile (cine le-a crezut?) că vor respecta dreptul femeilor și declară că femeile vor studia în clase separate și doar îmbrăcate în hainele specific islamice.

Motive de îngrijorare vin și din Coreea de Nord, care a testat o rachetă cu rază lungă de acțiune capabilă să ajungă până în Japonia.

Alte știri internaționale

Sâmbătă noapte, o bunică din București și-a văzut nepoata la televizor cucerind lumea tenisului. Emma Răducanu (18 ani) este noua campioană de la US Open iar victoria sa a stârnit patimi și în România. Tatăl Emmei este român, mama chinezoaică. Adolescenta s-a născut în Canada și s-a perfecționat în Marea Britanie, țară pe care o reprezintă acum.

Lăsând la o parte euforia specifică lumii sportului, nu putem ignora o întrebare, din păcate retorică? Ar mai fi ieșit la iveală talentul Emmei dacă s-ar fi născut și crescut în România?

Încheiem tot cu o întrebare. Dvs, dacă ați fi mers la Untold, ați fi purtat mască?

Dar dacă ați fi ministru de interne?

Ne puteți răspunde pe Bucharest_Bureau@rferl.org.

Lucian Bode, ministru de Interne, surprins în cadrul din stânga fără mască la festivalul Untold.
Lucian Bode, ministru de Interne, surprins în cadrul din stânga fără mască la festivalul Untold.

Cele bune,

Ionuț.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG