Linkuri accesibilitate

Mircea Geoană: NATO poate să facă mai mult în Orientul Mijlociu


Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană
Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că situaţia din Orientul Mijlociu rămâne „complicată", chiar dacă momentul de risc a fost depășit, și a dat asigurări că NATO „știe și poate să facă mai mult”.

„Mașinăria NATO funcționează impecabil”, a spus Geoană, luni seara, la Digi 24.

Secretarul general adjunct al NATO a recomandat „vigilență” în ceea ce privește situația din Orientul Mijociu și a explicat că, nici în momentul de risc maxim, în urma asasinării generalului iranian Qassem Soleimani, nivelul de alertare al NATO nu „a crescut nicio secundă” pentru Europa şi România.

„(…) întreg sistemul de alertare NATO la care, de exemplu, este racordat scutul de la Deveselu, nu a fost alertat dincolo de nivelul global. (…) nu a fost nicio vorbă şi nicio secundă vorba de risc la adresa securităţii aliaţilor europeni”, a declarat Mircea Geoană.

Potrivit lui Geoană, dialogul politic funcționează în NATO, chiar dacă mai sunt „mici disfuncţionalităţi”, iar liderii Alanței discută permanent cu oficialii statelor membre și ai SUA.

Discuția telefonică dintre președintele Donald Trump și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, din 8 ianuarie, poate fi urmată de un plan concret de implicare a Alianței în Orientul Mijlociu.

Această capacitate de a construi sisteme care să se poată proteja singure, cum este cazul de exemplu în Irak, misiunea NATO în Irak este o misiune de succes, acest lucru îl putem face pe scară mai mare, dacă aliaţii se vor pune de acord”, a spus Geoană.

El a adăugat că acesta este sensul propunerii făcute de preşedintele Trump.

Aşteptăm din partea aliaţilor americani o propunere mai detaliată în zilele care vin. (…) din punct de vedere al rolului şi capabilităţilor NATO pentru a asigura ca ţări aflate în situaţie delicată, ţări care au nevoie de proprii sisteme de securitate naţională, de apărare, de educaţie a forţelor din serviciile militare sau de informaţii, aici NATO este foarte bun (…). Deci, da, probabil că vom face mai mult în Orientul Mijlociu, dar în aceşti parametri”, a spus Geoană.

În următoarele zile, va avea loc o reuniune a şefilor de state majore la nivelul întregii alianţe, la care discuțiile se vor concentra pe planificarea militară și pe interoperabilitate. În februarie, va avea loc prima din cele trei întâlniri anuale ale miniștrilor Apărării din NATO.

Suntem, în principal, furnizori de securitate, noi suntem precondiţia pentru existenţa păcii”, a mai spus Mircea Geoană.

Citește și:

XS
SM
MD
LG