Vladimir Jirinovski, deputat în Duma de Stat şi lider al Partidului Liberal Democrat din Rusia (LDPR, ultranaţionalist), a spus la televiziunea publică rusă Rossia-1 că, în cazul în care autorităţile Republicii Moldova vor pune trece la retragerea trupelor rusești din Transnistria, contingentul rusesc nu doar că nu va fi retras, ci dublat și chiar triplat, ameninţând totodată Chişinăul cu o „baie de sânge".
Jirinovski a declarat că în regiune locuiesc 250.000 de cetățeni ruși și că Rusia este obligată prin constituție să-i apere.
„Dacă va exista o încercare privind retragerea 'contingentului nostru de menţinere a păcii', noi îl vom dubla sau chiar tripla. Pe seama cui? Aproape toată lumea are acolo paşapoarte ruseşti. Există 250.000 de cetăţeni ruşi (în Transnistria). Conform Constituţiei, noi ar trebui să-i protejăm, dar ei nu ne-o cer. Pentru că au destule arme acolo", a declarat Jirinovski în cadrul unei emisiuni de dezbateri pe teme politice de la Rossia-1 în data de 4 decembrie.
Politicianul a spus că în depozitele de la Cobasna sunt depozitate muniții suficiente pentru un „întreg al treilea război mondial în Europa”. Potrivit acestuia, lichidarea unei asemenea cantități de arme este imposibilă, iar în cazul unei explozii, Europa va fi zguduită de valul de șoc.
„Noi nu trebuie doar să spunem, dar și să avertizăm că noi nu numai că nu vom retrage, ci vom crește contingentul rusesc al forțelor de menținere a păcii. Dacă numai un singur soldat va fi ucis, veți scălda într-o baie de sânge, nici nu veți reuși să ajungeți la aeroportul din Chișinău, vă vom ajunge pe toți”, a spus Vladimir Jirinovski, citat de deschide.md.
El a spus că în depozitele de la Cobasna sunt muniţii suficiente pentru „un întreg al Treilea Război Mondial în Europa" iar lichidarea întregii cantităţi de arme este imposibilă, pentru că unda de şoc ar „zgudui întreaga Europă".
„Noi eram gata de un potenţial război, iar la Cobasna era depozitul nostru principal. Acum această muniţie nu poate fi lichidată şi nici măcar mutată, pentru că în caz de explozie, Europa ar putea fi zguduită de o undă de şoc", a insistat el, adăugând că evacuarea muniţiilor este destul de periculoasă întrucât acestea ar putea exploda pe drum, în plus nimeni nu doreşte să plătească pentru lichidarea armamentului.
„Depozitul va rămâne acolo pentru destinaţia sa de bază", a spus el.
Depozitul de la Cobasna era cunoscut în perioada Uniunii Sovietice ca depozitul nr. 1411 de muniţii de artilerie, reprezentând arsenalul strategic al Districtului militar Sud-Vest al URSS. Cea mai mare parte a muniţiilor a fost stocată aici după retragerea trupelor sovietice din fosta Republică Democrată Germană (RDG), Cehoslovacia şi alte ţări din fostul Pact de la Varşovia. Conform cifrelor oficiale, aici ar fi stocate în prezent peste 20.000 de tone de arme şi muniţii, explică Agerpres.
După ce ministrul rus de externem Serghei Lavrov, a calificat ca „iresponsabil" apelul său privind retragerea trupelor din cadrul Grupului Operativ (GOTR) din Transnistria şi a muniţiilor din stânga Nistrului, președintele ales Maia Sandu a amintit că ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a promis în vara anului 2019 că Rusia va evacua cele peste 20.000 de tone de muniţii din depozitele de la Cobasna.
În apelul său, Maia Sandu se referea la retragerea GOTR, creat pe rămăşiţele fostei Armate a 14-a sovietice în Transnistria, pronunţându-se pentru transformarea misiunii de pace ruseşti din stânga Nistrului în una civilă, sub mandat OSCE.