Linkuri accesibilitate

Tătaru a început controlul la Institutul „Matei Balș”, după plângerea Societății Române de ATI


Andrei Baciu, Nelu Tataru
Andrei Baciu, Nelu Tataru

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunțat că a început controlul la Institutul Naţional de Boli Infecţioase după sesizarea făcută în urmă cu o zi de Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă, care a anunțat că refuză să detașeze medici anesteziști la institutul la care secția de specialitate este condusă de un medic specialist în boli infecțioase, Doina Iovănescu, fără nicio expertiză în domeniul anesteziei.

Ministrul a spus că, pe lângă acest detaliu, corpul de control al ministerului pe care-l conduce mai investighează și alte „nereguli administrative".

„Astăzi merge Corpul de Control la 'Matei Balş'. Ieri am primit o sesizare. Aşteptăm să se facă o evaluare completă, la fel cum se va face şi la DSP Bucureşti. Am primit o sesizare din partea profesorului Bubenek, care acuza nereguli de ordin administrativ, un infecţionist care este şef la ATI. Şi alte nereguli administrative. Să vedem concluziile", a declarat Nelu Tătaru, vineri, la Iași, citat de Agerpres.

Tătaru a spus că nu deține informații potrivit cărora la Institutul „Matei Balș” ar fi murit pacienți pentru că nu ar fi primit primit medicaţie antivirală. El a spus că are încredere deplină în corpul medical. „Nu am această informaţie. Eu merg în continuare pe încrederea acordată corpului medical şi medicilor care evaluează fiecare pacient în parte, fiecare stadiu al bolii, iar prognosticul îl vedem în contextul evoluţiei bolii. Nu există boli, există bolnavi. Fiecare bolnav în sine are o anumită evoluţie. Am văzut că în ultima perioadă această medie de vârstă a scăzut. Trebuie să ne gândim că nu mai este un factor strict pentru cei cu comorbidităţi. Avem şi factorul socializare care se implică."

Într-un protest adresat Ministerului Sănătății, Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI), condusă de profesorul Ion Șerban Turconi-Bubenek, managerul Institutului C.C. Iliescu, anunță că se va opune oricărei forme de detașare, voluntară sau nu, a personalului de specialitate al ATI, atât medici cât și asistente, la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, pentru că, de peste 11 ani, „ca urmare a abuzului de putere” al profesorului dr. Adrian-Streinu-Cercel, secția ATI este condusă ilegal (cu delegație) și prin impostură de către doctorul Doina Iovănescu, medic primar de boli infecțioase, care nu are nicio expertiză în specialitatea ATI.

„NU va fi acceptată detașarea și subordonarea unor medici rezidenți-specialiști primari ATI și nici a asistentelor ATI într-o secție ATI condusă ilegal prin abuz și impostură medicală deoarece nu acceptăm să fim părtași la compromiterea siguranței pacienților dar și a personalului detașat. Vă facem cunoscut că în eventualitatea în care se vor face totuși detașări ale personalului ATI în secția ATI a IBI Matei Balș înainte de demiterea Dr.Doina Iovănescu și numirea cu delegație ca șef secție ATI a unui medic ATI din cei care lucrează în acea secție, SRATI se va adresa de urgență Procuraturii, Instanțelor Judecătorești, Avocatului Poporului, Asociațiilor de Protecție a Pacienților și mass-mediei”, se mai spune în protestul societății române de ATI.

XS
SM
MD
LG