Bun găsit,
Iată subiectele dimineții:
- În Liban, au avut loc miercuri sute de noi explozii coordonate, de data aceasta a stațiilor de emisie-recepție.
- Polonia, Ungaria, Cehia și Austria încearcă să facă față inundațiilor.
- PNL încearcă să schimbe legea, ca președintele Klaus Iohannis să poată candida la parlamentare.
Noi explozii în Liban
Cel puțin 20 de oameni au murit și peste 450 au fost răniți după o nouă serie de explozii în Liban, miercuri seară - de data aceasta, a stațiilor de emisie-recepție. Europa Liberă are detaliile și amintește că marți, exploziile pagerelor folosite de membrii grupării Hezbollah au produs peste 2.800 de victime.
În Beirut, localnicii îi îndeamnă pe jurnaliștii BBC să nu-și mai folosească telefoanele, de teamă că și acestea vor exploda. Mai multe informații despre evenimentele din regiune și reacțiile internaționale, în live-blogurile New York Times și Middle East Eye.
Între timp, se strâng noi informații despre pagerele explodate marți - despre cum s-ar fi putut întâmpla exploziile, cum ar fi putut ajunge explozibili în pagere și despre firma-fantomă din Budapesta care le-ar fi produs.
Jurnalistul libanez Mohamad Kleit amintește pentru Democracy Now despre faptul că, în timpul ocupației israeliene din sudul Libanului în anii '90, armata israeliană arunca jucării umplute cu explozibili, care detonau odată ce copiii le apucau.
Premierul israelian Beniamin Netanyahu a declarat că vrea să se asigure că cetățenii israelieni evacuați din nordul țării din pricina conflictului cu Hezbollah se pot întoarce acasă. Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a spus că „deschidem o nouă fază a războiului” la granița cu Libanul. Mai multe informații, în live-blogul Reuters.
E posibil ca o nouă etapă a ostilităților să fie deja în derulare - rezultatul ar putea fi războiul, afirmă un expert pentru Europa Liberă.
Consiliul de Securitate al ONU urmează să discute vineri situația din Liban, în timp ce membrii ONU au aprobat miercuri o rezoluție prin care cer Israelului să părăsească teritoriile palestiniene ocupate. România s-a abținut de la vot.
Inundațiile fac ravagii în Europa
În Europa centrală și de est, riscul inundațiilor persistă. Polonia se pregătește de situația de criză, iar Austria intervine deja economic pentru a susține oamenii afectați, scrie Europa Liberă.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va vizita astăzi Polonia, împreună cu liderul polonez Donald Tusk și omologii săi din Cehia, Slovacia și Austria, anunță TVP. Fondul polonez pentru susținerea victimelor, anunțat inițial cu suma de 1 miliard de zloți (1,16 miliarde de lei), a fost dublat.
Șapte oameni și-au pierdut viața în inundațiile din Polonia. Alți patru oameni au murit în Cehia, conform Reuters.
Există posibilitatea ca puhoaiele să se verse în Dunăre și să afecteze România din nou - hidrologii asigură, însă, că nu au depistat acest risc, iar primarii localităților riverane Dunării spun că „la noi nu ajunge apa”. Mai multe la Europa Liberă.
Italia începe doar acum să fie lovită de ciclonul Boris, unde jumătatea sudică a țării a primit avertismente meteorologice, conform BBC.
Inundațiile din Europa sunt un avertisment clar al pericolului schimbărilor climatice, scrie New York Times.
Senatorul Klaus Iohannis?
PNL dorește să schimbe legea pentru ca președintele Klaus Iohannis să poată candida la parlamentare. Europa Liberă prezintă amendamentul propus de PNL (o copie a unui amendament din 2004, care-i permitea lui Ion Iliescu să candideze la parlamentare) și analizează riscurile acestei mișcări.
Liderul PNL, Nicolae Ciucă, insistă că proiectul i-ar „restabili libertatea” lui Iohannis de a candida, ca orice cetățean, la parlamentare, scrie HotNews.
Administrația prezidențială răspunde pentru News.ro că Iohannis are de gând să-și încheie mandatul la termen și nu va demisiona din funcție.
Noul plan pentru viitorul job al președintelui Iohannis vine după ce acesta a ratat o serie de posturi preconizate: președinte al Consiliului European sau al Comisiei Europene, secretar general al NATO sau comisar european.
Alte subiecte:
- „Tot ce voiau erau sclavi”: Reuters prezintă suferința imigranților din Italia, care sunt exploatați de fabricanții produselor de lux de la Montblanc.
- Olanda a cerut Comisiei Europene o clauză de renunțare de la politica comună de azil, scrie The Guardian.
- Europa Liberă scrie despre modul în care copacii sunt uscați intenționat pentru tăiere: o practică interzisă, care poate omorî în două-trei luni un copac sănătos.
Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Toate cele bune,
Sabina
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.