Linkuri accesibilitate

3 minute | Incendiul de la Ferma Dacilor. Crăciunul în Ucraina, pe timp de război. Protestele continuă în Serbia


Pompierii au recuperat până acum șase trupuri carbonizate, după incendiul de la Ferma Dacilor.
Pompierii au recuperat până acum șase trupuri carbonizate, după incendiul de la Ferma Dacilor.

Trupurile a șase victime au fost recuperate după incendiul de la pensiunea Ferma Dacilor din Tohani/jud.Prahova. Ucraina luptă în continuare, după al doilea Crăciun petrecut la război. Protestele continuă la Belgrad, după alegerile contestate din 17 decembrie.

Bun găsit,

Iată subiectele din această dimineață:

  • Șase oameni au murit în urma unui incendiu la pensiunea Ferma Dacilor din jud. Prahova. Pensiunea nu avea autorizație de construire și nici de securitate la incendiu.
  • Ucraina luptă în continuare, chiar și după al doilea Crăciun petrecut sub rachetele rușilor.
  • Protestele anti-guvern continuă în Serbia, pentru a noua noapte, după alegerile contestate din 17 decembrie. Continuă și greva foamei a liderilor opoziției, care cer anularea votului.

Incendiul de la Ferma Dacilor

Șase oameni au murit și alți doi au fost răniți după un incendiu izbucnit marți dimineață la pensiunea Ferma Dacilor din Tohani, în jud. Prahova. În clădire se aflau 26 de persoane, la momentul izbucnirii incendiului, dintre care 18 au reușit să iasă la timp. Nu se știe deocamdată cauza incendiului.

Un bărbat care a murit era angajat al restaurantului și încerca să-și scoată copiii din clădire, menționează HotNews. Cei trei fii ai săi, despre care GSP spune că erau cu toții fotbaliști, se aflau în pensiune când aceasta a luat foc. Cel mai mic, în vârstă de 11 ani, și-a pierdut viața.

Tatăl unei tinere care a murit în incendiu spune la Digi24 că nu știa că fiica lui se afla acolo.

Incendiul de la pensiunea Ferma Dacilor.
Incendiul de la pensiunea Ferma Dacilor.

Potrivit News.ro, pensiunea nu avea nici autorizație de construire, nici de securitate la incendiu, dar funcționa încă din 2013. A fost verificată de ISU în 2019, care a remarcat mai multe nereguli dar s-a limitat să dea un avertisment. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a cerut de la ISU Prahova un raport cu privire la controalele efectuate la Ferma Dacilor, scrie Agerpres.

DNA a clasat în martie un dosar în care ancheta lipsa de acțiune a ISU Prahova. Direcția Anticorupție va redeschide dosarul, potrivit HotNews.

Patronul pensiunii, Cornel Dinicu, a avut probleme cu legea încă din anii ‘90 și de atunci a fost implicat în mai multe afaceri obscure pe mai multe continente, arată G4Media. El ar fi fost apropiat de autorități, totuși: sindicatul polițiștilor se bucura de reducere la cazare și masă în pensiunea sa, iar șeful de la Protecția Consumatorilor îi este prieten de trei decenii.

Semnele de întrebare rămase după tragedia de la Ferma Dacilor, în G4Media.

Toate detaliile cunoscute până în seara de marți se află și pe site-ul Europa Liberă.

Crăciunul în Ucraina

Ucraina tocmai și-a petrecut al doilea Crăciun în război cu Rusia.

Ortodocșii și greco-catolicii din Ucraina sărbătoreau predominant Crăciunul după rit vechi. Însă, după începutul războiului, din dorința de a se detașa de orice asocieri cu Rusia, ei adoptă treptat data de 25 decembrie. Biserica Ortodoxă din Ucraina a schimbat oficial data Crăciunului, de anul acesta. Peste jumătate dintre ucraineni consideră că influența Patriarhiei de la Moscova trebuie redusă.

Ucrainenii încep să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie.
Ucrainenii încep să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie.

Kyiv Independent a publicat fotografii cu Crăciunul sărbătorit de soldații de pe front.

De Crăciun, rușii au continuat atacurile îndreptate către populația civilă din Ucraina. Lovitura a venit din partea ucrainenilor, care au reușit să avarieze o navă militară din Crimeea, plină de rachete de croazieră, în dimineața de marți. Moscova a recunoscut dauna asupra infrastructurii sale militare. Mai multe pe RFE/RL și o galerie foto, tot pe RFE/RL.

Este unul dintre cele mai importante atacuri ale Ucrainei din ultimele luni, punctează New York Times. La bord s-ar fi aflat drone iraniene Shahed, scrie The Guardian. Ministrul Apărării din Marea Britanie, Grant Shapps, scrie pe Twitter că 20% din flota rușilor din Marea Neagră a fost distrusă în ultimele patru luni.

Soldații ucraineni, la slujba din Ajun.
Soldații ucraineni, la slujba din Ajun.

În aceeași zi, Rusia spune că a capturat orașul Mariinka, din regiunea Donețk, potrivit BBC. Forțele ucrainene negaseră inițial victoria rușilor, dar au confirmat ulterior că au fost împinși la periferia orașului. Față de cei 10.000 de locuitori de odinioară, forțele de ordine au mai evacuat din ruinele Mariinkăi 140 de oameni care mai rămăseseră.

Conducerea militară a Ucrainei ar fi cerut recrutarea a cel puțin 500.000 de noi soldați, potrivit partidului la putere, însă informația este negată de comandantul șef al armatei. El a spus că există planuri de recrutare, dar că cifra rămâne confidențială.

Tulburări în Serbia

În Serbia, opoziția se confruntă cu forțele de ordine după alegerile din 17 decembrie, contestate de către toți, în afară de partidul președintelui Aleksandar Vučić. Europa Liberă a explicat dinamica alegerilor din Serbia, rezultatele și primele zile ale protestelor.

Potrivit observatorilor externi citați de Euractiv, partidul lui Vučić a beneficiat de un avantaj nedrept din pricina monopolului asupra presei, a influenței președintelui și a cumpărării voturilor. Nici observatorii independenți din Serbia nu consideră că alegerile au fost cinstite. Opoziția a cerut Uniunii Europene să ancheteze rezultatele alegerilor, arată Serbia Elects.

Balkan Insight relatează că mii de sârbi au protestat luni și marți în fața clădirii biroului electoral central din Belgrad și în fața primăriei. Protestatarii, majoritatea studenți, au blocat mai multe străzi din centrul capitalei sârbe și au jucat volei sau fotbal.

Protestele continuă la Belgrad.
Protestele continuă la Belgrad.

Protestele au fost întrerupte cu gaz lacrimogen, precizează Politico. 38 de oameni au fost arestați în seara de 24 decembrie sub pretextul incitării la schimbarea violentă a ordinii constituționale, și mai mulți au fost răniți după ce polițiștii ar fi folosit prea multă forță împotriva lor. Opt polițiști au fost și ei răniți. Europa Liberă Serbia a urmărit fiecare zi de proteste.

Șapte membri ai coaliției din opoziție, Serbia Împotriva Violenței, fac greva foamei încă de la anunțarea rezultatelor. Conform Reuters, ei acuză partidul lui Vučić că a creat voturi din neant: de la oameni morți sau alții aduși din Bosnia sau Kosovo.

Lidera opoziției, Marinika Tepic, face greva foamei încă din 18 decembrie. Ea cere anularea rezultatelor alegerilor din 17 decembrie.
Lidera opoziției, Marinika Tepic, face greva foamei încă din 18 decembrie. Ea cere anularea rezultatelor alegerilor din 17 decembrie.

Președintele Aleksandar Vučić, care nu a candidat, dar a susținut partidul la putere de-a lungul campaniei electorale, este un apropiat al președintelui rus. Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitry Peskov, a spus că aceste confruntări din Serbia ar fi orchestrate de către „forțe străine”, insinuând că ar fi vorba de influența negativă a Occidentului. Serviciile secrete ruse i-ar fi informat pe liderii sârbi despre protestele opoziției, arată New York Times.

„Vučić este Putin”, au strigat unii protestatari la Belgrad, potrivit AP.

Alte subiecte:

  • The Guardian scrie despre lupta ucrainenilor de a salva artefactele lor istorice neprețuite, pe timp de război. E vorba de obiecte de pe vremea grecilor, din civilizația Cucuteni ori chiar din vremuri neolitice: unele dezgropate din tranșee, altele distruse de bombe.
  • New York Times arată imagini din satelit cu taberele de refugiați din sudul Fâșiei Gaza, din ce în ce mai aglomerate. Acum o săptămână, tot NYT a publicat o investigație prin care arată că Israelul a folosit intenționat bombe extrem de distructive în zonele despre care le-a spus civililor palestinieni că sunt sigure.
  • Politico are un test despre cele mai importante (și ridicole) evenimente politice la nivel european, din 2023. Între ele, și o întrebare despre Liviu Dragnea: Ce a lansat controversatul fost premier? Variantele: propria rețea socială, un show de gătit, ori o flotă de yahturi de lux.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Sper că te-ai bucurat de sărbători alături de cei dragi.

O zi frumoasă,

Sabina

XS
SM
MD
LG