Bună dimineața,
Iată subiectele de astăzi:
- Vladimir Putin a fost reales președinte al Federației Ruse. Rezultatul nu este deloc surprinzător.
- Biroul Electoral Central a respins protocolul prin care s-ar fi constituit Alianța Dreapta Unită.
- UE a semnat un acord prin care trimite Egiptului 7,4 miliarde de euro ca să-și crească economia și ca să țină la distanță migranții din Africa.
Putin, președinte din nou
Vladimir Putin a fost reales ieri ca președinte al Rusiei pentru alți șase ani, într-o cursă fără surprize. Europa Liberă relatează punctele cheie după o „victorie” cu 87%. Este exact cum se plănuia de dinainte, conform surselor Meduza: un rezultat-record. Cei trei contracandidați au câștigat fiecare sub 4% dintre voturi.
Alegerile au „consolidat” Rusia și nimeni nu poate „să ne intimideze, să ne reprime - nimeni nu a reușit de-a lungul istoriei, nu au reușit acum, nu vor reuși nici pe viitor”, a declarat Putin duminică seara. Mai multe în blogul live de la New York Times sau în cel de la BBC.
Rușii s-ar fi prezentat la urne în număr mai mare ca niciodată, peste 74%. Kyiv Independent menționează că, în regiunile ocupate de ruși, oamenii au votat cu puștile soldaților la tâmplă în așa-zisele alegeri. Voturile numărate în Herson, Zaporojie, Donețk și Luhansk întrec populația acestor regiuni.
Cele trei zile de alegeri nu s-au desfășurat fără incidente. La Europa Liberă, despre protestele și opoziția la aceste alegeri, inclusiv incidentul cu fum și flăcări de la Ambasada Rusiei la Chișinău.
Echipa disidentului Alexei Navalnîi, care a murit acum o lună într-o închisoare din Arctica, a încurajat rușii să protesteze și să invalideze buletinele de vot, menționează The Guardian. Cel puțin 75 de ruși au fost arestați în timp ce protestau împotriva lui Putin, majoritatea în orașul Kazan.
Kyiv Independent acuză că fie frica, fie indiferența rușilor de rând că ar permite perpetuarea regimului lui Putin.
Reuters punctează că duminică s-a împlinit un an de când Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin pentru răpirea a sute de copii ucraineni.
Pe 15 martie, când începeau cele trei zile de vot, Charles Michel, președintele Consiliului European, l-a felicitat pe Putin pentru „victoria sa răsunătoare în alegerile care încep astăzi”. După anunțul rezultatelor, practic toți politicienii din sfera internațională au spus cu un glas că alegerile au fost ilegitime.
În Foreign Affairs, despre cum Putin a șters din imaginația rușilor un viitor fără el - și slăbiciunile inerente ale unui regim ca acesta, care se prezintă a fi veșnic și invincibil. Politico dezbate cinci scenarii pentru Rusia după acest nou mandat al lui Putin.
În The Guardian, istoricul Timothy Garton Ash spune că aceste alegeri de regim dictatorial nu vor schimba nimic în Rusia - singura schimbare poate veni din înfrângerea lui Putin în Ucraina.
BEC respinge Dreapta Unită
Alianța Dreapta Unită nu se poate forma, a decis duminică Biroul Electoral Central. Liderii celor trei partide - USR, PMP și Forța Dreptei - au depus sâmbătă la BEC protocolul prin care au format alianța pentru alegerile locale și europene din 9 iunie, însă protocolul a fost respins rapid, pe tema legitimității conducerii PMP. Detalii la Europa Liberă.
Problema cu PMP este președintele Eugen Tomac, pe care partidul nu l-a înscris ca fiind lider - în documente încă mai apare Cristian Diaconescu, fost președinte care a fost între timp și exclus din partid, punctează Libertatea.
Președintele Forței Dreptei, Ludovic Orban, a susținut că PSD ar fi contestat înregistrarea alianței, scrie Agerpres. Cătălin Drulă, președintele USR, a declarat că ar fi vorba de un „act de agresiune politică venit din partea lui Iohannis, Ciolacu și Ciucă”, relatează HotNews. Eugen Tomac, citat de G4Media, acuză un „derapaj antidemocratic”.
Dreapta Unită a anunțat, în seara de duminică, că va contesta decizia BEC la Înalta Curte de Casație și Justiție.
UE dă miliarde Egiptului pentru a stopa valul de migranți
Uniunea Europeană a semnat, duminică, un acord cu Egiptul prin care țara nord-africană primește 7,4 miliarde de euro pentru a-și întări economia și a opri posibilii refugiați din regiune încă de acolo, de dinainte să ajungă să traverseze Marea Mediterană. Prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, ar fi fost unul dintre cei mai puternici susținători ai acordului, scrie Politico.
Acordul vine la doar câteva zile după ce un parteneriat similar cu Tunisia a fost criticat că pune bani în buzunarele dictatorilor, punctează The Guardian.
Egiptul se confruntă cu o situație economică dificilă, conform Middle East Eye: o treime din populația țării este sub pragul de sărăcie, iar inflația a trecut de 33% în decembrie. Egiptul găzduiește în acest moment în jur de 9 milioane de refugiați, aproape jumătate sudanezi. La granița Egiptului cu Gaza, au început în ultimele luni să apară fortificații, arată BBC.
Strategia de „externalizare” a controlului granițelor, căreia Uniunea Europeană s-a dedicat în ultimii ani, a fost criticată de organizațiile pentru drepturile omului și de cei care spun că nu poate fi o idee bună ca liderii controversați ai acestor țări să primească atâția bani în virtutea unei promisiuni mai degrabă abstracte.
De exemplu, în Senegal, poliția a folosit dotări cumpărate cu fonduri europene pentru a reprima protestele pro-democrație. Mai multe în Al Jazeera.
Acorduri similare mai sunt și cu Turcia, Maroc și Mauritania. Toate acestea, într-un context de secretomanie pe tema acestor planuri, arată EUObserver.
Agenția care păzește granițele externe ale UE, Frontex, a primit mai multe fonduri iar manifestul celui mai mare grup politic european, PPE, cere triplarea personalului Frontex.
Experții de la ECFR explică, cuprinzător, de ce consideră că politica Uniunii Europene de externalizare a migrației este un eșec.
Alte subiecte:
- În Reuters, despre cum firma SpaceX condusă de Elon Musk construiește o rețea de sateliți pentru spionajul american.
- La Europa Liberă, despre cum a devenit accesul la avort în România de astăzi aproape la fel de dificil ca înainte de 1989.
- Nu rata investigația Europei Libere despre noua metodă de escrocherie de pe rețelele de socializare: investițiile frauduloase la bursă, care păcălesc oamenii să le trimită bani sau să-și introducă datele pe site-uri false.
Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Pe Google News, ne găsești AICI.
Toate cele bune,
Sabina