Bun găsit,
Iată subiectele dimineții:
- Președintele american Donald Trump a anunțat că va opri temporar ajutoarele militare pentru Ucraina.
- Tot de la Washington vine anunțul că, începând de astăzi, SUA vor impune taxe vamale de 25% asupra importurilor din Canada și Mexic.
- Fostul candidat prezidențial Călin Georgescu, care declarase război ONG-urilor și Fundației Soros, și-a început cariera lucrând în ONG-uri și colaborând cu Fundația Soros.
Trump suspendă ajutoarele militare pentru Ucraina
Președintele american Donald Trump a suspendat ajutoarele militare pentru Ucraina, raportează presa internațională pe surse. Reuters, Bloomberg, CNN afirmă toate că Trump a luat această măsură drastică în urma confruntării de săptămâna trecută cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.
Trump le-a transmis liderilor Franței și Marii Britanii, care încearcă acum să formeze o „coalition of the willing” ca să susțină militar Ucraina, că nu are răbdare suficientă ca să ia în considerare propunerile europene pentru pacea în Ucraina, transmite Reuters. În plus, liderul de la Casa Albă ar fi furios pe Zelenski pentru că acesta din urmă vede pacea ca fiind „foarte departe”.
Diplomația internațională încă reacționează la schimbul de replici dintre Trump și Zelenski, din Casa Albă și pune ordinul geopolitic sub semnul întrebării. Premierul francez Francois Bayrou a descris scena ca fiind „marcată de brutalitate”. Lech Walesa, unul dintre artizanii căderii comunismului în Europa de Est, a comparat incidentul cu interogatoriile Securității.
Potrivit consilierului american pentru securitate națională, Mike Waltz, Administrația Trump vrea să audă că Zelenski regretă incidentul din Biroul Oval.
Viitorul cancelar german Friedrich Merz afirmă, însă, că acel conflict ar fi fost orchestrat de americani pentru a pune presiune pe Zelenski să semneze acordul care ar permite SUA să exploateze zacamintele de minerale rare ale Ucrainei. Mai multe, la Kyiv Independent.
Tot în Kyiv Independent, filosoful Slavoj Zizek scrie că acea confruntare „a omorât diplomația”.
Aliații europeni ai Ucrainei dezbat ideea de a confisca activele rusești înghețate - idee susținută mai ales de britanici, în timp ce francezii sunt mai rezervați, scrie The Guardian. Între timp, Casa Albă indică că ar fi interesată să scape de sancțiunile împotriva Rusiei, potrivit Reuters.
Washingtonul impune taxe vamale asupra vecinilor
Astăzi vor intra în vigoare taxele de import de 25% propuse de Administrația Trump împotriva Canadei și Mexicului. Potrivit Reuters, taxele reciproce vor începe pe 2 aprilie.
BBC a urmărit reacția liderilor din țările vecine Statelor Unite, precum și răspunsul de la Beijing. Bunurilor chineze li se va aplica, tot de mâine, un nou tarif de 10%, la o lună după implementarea primului tarif de 10%; taxele reciproce ale Chinei au început deja.
La acea vreme, doar chinezilor li s-au aplicat tarifele - Canada și Mexicul, deși amenințate, au reușit să amâne măsura. BBC explică de ce iau autoritățile americane astfel de măsuri și care este strategia lui Trump.
Piețele au reacționat negativ la anunțul de luni al lui Trump. Potrivit CNN, haosul tarifar creat de Administrația Trump amenință o economie care era deja instabilă. Producătorii americani au de suferit din cauza comenzilor internaționale care se diminuează, scrie Financial Times, în timp ce Bloomberg descrie industria americană ca fiind „din ce în ce mai aproape de stagnare”.
Forbes afirmă că, în lipsa opoziției politice, singurul obstacol din calea lui Trump este piața, o autoritate pe care liderul de la Casa Albă o respectă mai mult decât oricare dintre predecesorii săi.
CNN și New York Times urmăresc fiecare zi a Administrației Trump în live-bloguri.
Trecutul de ONG-ist al lui Călin Georgescu
Recorder a săpat în trecutul de ONG-ist al lui Călin Georgescu, fostul candidat la prezidențiale care a promovat ideea „suveranismului”. Georgescu, care a promis că va interzice „rețeaua Soros” și că va investiga gestionarea fondurilor provenite din USAID, a lucrat în organizații care au primit bani și au avut parteneriate întocmai cu aceste instituții.
Discursul internațional împotriva finanțărilor prin USAID a luat o turnură extremistă odată cu decizia Administrației Trump de a închide, de pe o zi pe alta, agenția care asigura fonduri americane pentru inițiative umanitare: de la hrană pentru cei din zone de conflict, la vaccinuri contra poliomielitei sau ajutoare în cazul dezastrelor naturale.
Cruciada anti-USAID se bazează, în mare parte, pe minciuni, scrie New York Times. În Serbia, guvernul creează povești cum că ONG-urile ar încerca să răstoarne statul cu ajutorul USAID.
Cât despre campania împotriva Fundației Soros, Europa Liberă a explicat campania împotriva miliardarului și rețeaua internațională de figuri publice care răspândesc aceleași conspirații care circulă în România de ani buni.
În timp ce se așteaptă decizii despre candidaturile la prezidențiale din partea suveranistă, apar - sau par să dispară - alți candidați. Potrivit HotNews, fostul premier Victor Ponta a anunțat că-și va depune candidatura. Candidata USR, Elena Lasconi, care a intrat in turul II la alegerile din 2024, a admis luni că ar fi dispusă să renunțe la propria candidatură în favoarea lui Ilie Bolojan, actualul președinte interimar al României.
Alte subiecte:
- O nouă investigație Snoop: despre cum o rețea de publicitate online cu rădăcini rusești alimentează propaganda extremistă și fraudele financiare, folosind România ca teren pentru colectarea de date și manipularea opiniei publice.
- În Germania a avut loc un nou atac, după ce un bărbat și-a condus intenționat mașina într-o mulțime din centrul orașului Mannheim, unde se sărbătorea Carnavalul, și a ucis doi oameni. Potrivit Deutsche Welle, bărbatul este neamț și ar suferi de probleme mintale.
- TVP World scrie despre cum a fost descoperită în Olanda o pictură furată dintr-un muzeu polonez în anii ‘70.
Nu uitați că ne puteți scrie la treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Vă puteți abona la newsletter AICI, iar pe Google News ne găsiți AICI.
Toate cele bune,
Sabina