Bun găsit,
Iată subiectele dimineții:
- Donald Trump spune că Volodimir Zelenski este „dictator” și dă vina pe el pentru război, spunând că ar fi trebuit să încheie un acord cu Rusia mai devreme.
- Ieri a avut loc la Paris o reuniune a unor lideri europeni, convocați de președintele francez Emmanuel Macron, pe tema războiului din Ucraina. Franța a promis că își va consolida prezența militară din România.
- Italia este cuprinsă de un scandal de spionaj: guvernul Giorgiei Meloni ar fi folosit software de spionaj împotriva jurnaliștilor critici și a activiștilor.
Trump îl numește pe Zelenski „dictator”
Președintele american Donald Trump l-a numit ieri „dictator” pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, după ce în Ucraina nu au fost organizate alegeri prezidențiale în 2024, din cauza războiului și a legii marțiale impuse ca răspuns. Mai multe detalii la Europa Liberă.
New York Times definește schimbul de replici și strategii dintre cei doi drept „un conflict care clocotește” și consideră că Trump „rescrie istoria”. Speranțele Ucrainei, care s-a bazat în ultimii trei ani pe SUA, pălesc, scrie Politico: Acum, America lui Trump este aliatul lui Putin. Graba lui Trump de a încheia un acord cu Kremlinul îi dă lui Putin avantajul, consideră Financial Times.
În ultimele zile, Washingtonul a pus presiuni pe Kiev pe tema alegerilor, în timp ce s-a angajat la negocieri cu Rusia pe tema războiului, în Arabia Saudită. Kyiv Independent punctează faptul că Ucraina nu poate organiza alegeri în timpul legii marțiale - este interzis prin Constituție.
În aceeași postare în care Trump l-a numit pe Zelenski „dictator”, el a spus că „e jos în sondajele din Ucraina”. Pretextul a fost demontat într-un sondaj organizat recent în Ucraina, care arată o rată de aprobare de 57%, scrie Euronews.
The Guardian verifică mai multe declarații ale lui Trump pe tema războiului din Ucraina.
Trump a spus că Ucraina e de vină pentru război, pentru că n-a făcut un acord cu Rusia de la început „cu pierderi mici de teritoriu”. La masa negocierilor de la Riad, însă, rușii le-au propus americanilor un aranjament geopolitic ca la Ialta; americanii au refuzat de data aceasta, dar consilierul prezidențial Cristian Diaconescu spune că „nu avem garanții”.
România participă la întâlnirea liderilor europeni de la Paris
Președintele interimar Ilie Bolojan a participat ieri la o reuniune a liderilor europeni pe tema războiului din Ucraina, organizată la Paris de președintele francez Emmanuel Macron. Europa Liberă are informațiile cele mai importante despre reuniune, iar HotNews a urmărit live evenimentul.
Bolojan a anunțat și că a „reconfigurat parteneriatul strategic cu Franța” și că prezența militară franceză din România va fi consolidată curând, potrivit HotNews. La rândul său, Macron a acuzat Rusia că a manipulat alegerile din România, scrie G4Media.
Întâlnirea vine la câteva zile după o altă reuniune organizată tot de Macron, dar în format mai restrâns.
Între timp, țările europene se pregătesc mai mult de apărare. În România, Camera Deputaților a adoptat miercuri legea care permite doborârea dronelor care încalcă spațiul aerian național.
Miercuri, Danemarca a anunțat că va crește cheltuielile pe apărare cu 70%, scrie Wall Street Journal. La nivel european, Comisia propune să folosească 93 de miliarde de euro pentru apărare, fonduri din PNRR-uri care au rămas necheltuite, scrie Financial Times.
Jurnaliștii și activiștii italieni, spionați de Guvernul Meloni
În Italia, sindicatul național al jurnaliștilor a depus o plângere penală împotriva guvernului condus de Giorgia Meloni, după ce a refuzat să răspundă la întrebările primite în parlament pe tema utilizării unui software de spionaj împotriva jurnaliștilor, scrie The Guardian.
Potrivit Bloomberg, jurnaliștii speră că această plângere să ducă la o anchetă asupra implicării guvernului italian în campania de spionaj.
La sfârșitul lunii ianuarie, WhatsApp a anunțat că a descoperit o campanie sofisticată de hacking care a afectat peste 100 de persoane din Europa, mulți dintre ei activiști și jurnaliști.
Cel puțin șapte italieni au fost urmăriți prin intermediul telefoanelor lor cu sistemul Graphite, produs de o firmă israeliană. Printre ei se numără Francesco Cancellato, un jurnalist de investigații și activist pro-migrație, precum și Luca Casarini, fondatorul ONG-ului Mediterranea Saving Humans, și David Yambio, activist pentru drepturile refugiaților din Libia.
Guvernul de la Roma nu are o strategie unitară pentru a răspunde la acuzații, scrie Il Post. Nu se știe încă ce organ al statului a ordonat spionajul și de ce, iar săptămâna trecută guvernul a negat existența unui contract cu firma care creează software-ul de spionaj.
Deși Italia este cutremurată de acest scandal, „UE rămâne indiferentă”, scrie Euractiv.
Nu este prima oară când un guvern european este prins spionând jurnaliștii și opoziția. În 2022, guvernul grec condus de Kyriakos Mitsotakis a folosit software-ul de spionaj împotriva criticilor - însă a insistat că a acționat legal, chiar și în fața Parlamentului European, scria la acea vreme Brussels Times.
În 2024, cazul a fost închis de Curtea Supremă de la Atena, care nu ar fi găsit dovezi ale implicării autorităților statului. Ulterior, au apărut procese împotriva jurnaliștilor care au dezvăluit public folosirea acestor sisteme de spionaj.
Alte subiecte:
- Politicienii radicali relansează campania anti-Soros în România, scrie Europa Liberă, iar G4Media scrie despre invenția conspirației Soros de fostul consultant Arthur Finkelstein.
- Duminică urmează alegeri parlamentare în Germania. The Guardian explică, cu grafice detaliate, de ce este atât de important acest scrutin și de ce este atât de amenințat de creșterea extremei drepte.
- În Egipt, a fost descoperit un nou mormânt al unui faraon, pentru prima oară după mai bine de un secol, scrie BBC.
Nu uitați că ne puteți scrie la treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Vă puteți abona la newsletter AICI, iar pe Google News ne găsiți AICI.
Toate cele bune,
Sabina