Linkuri accesibilitate

3 minute | Întunericul ce vine din Rusia, viitor sumbru pentru Planetă, România jurnaliștilor urmăriți


Stradă din partea istorică a Kievului, duminică, 6 noiembrie 2022. Întreruperile de curent sunt frecvente în capitale Ucrainei, iar autoritățile spun că e posibil ca situația să se înrăutățească.

Deși e greu de conceput după opt luni de război brutal, viața ucrainenilor ar putea deveni chiar mai grea. Rusia vizează, în pragul iernii, sursele de energie și apă. România cu jurnaliști urmăriți și furt intelectual protejat visează la Schengen.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

 • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski avertizează cu privire la viitoare atacuri masive ale Rusiei asupra infrastructurii esențiale a țării, în special asupra celei energetice. Kievul ar putea fi evacuat.
 • COP27, reuniune dedicată schimbărilor climatice, a început, ieri, în Egipt. Printre temele discutate anul acesta se află și stabilirea unor compensări financiare către țările sărace afectate de încălzirea globală.
 • În România, jurnalista Emilia Șercan vorbește în interviul pentru Europa Liberă despre cum este urmărită și despre lucrările de doctorat scrise în universități pentru oameni politici.

Ucraina în fața unui dezastru umanitar

Perspectiva unei ierni fără curent și apă în Ucraina amplifică avertismentele cu privire la pericolul umanitar în care se află țara. The New York Times scrie despre mesajul președintelui Volodimir Zelenski, care a transmis că se așteaptă la noi atacuri ruse asupra infrastructurii, în special asupra celei energetice. Primarul Kievului anunță locuitorii capitalei ucrainene că trebuie să se aștepta la ce e mai rău, precizează The Guardian, și să ia în considerare părăsirea orașului. Sunt vizate câteva milioane de persoane.

La Herson, în sudul țării, oraș ocupat de Rusia, reprezentanții autorităților pro-ruse au anunțat că nu a fost curent și apă la sfârșitul săptămânii din cauza unui „sabotaj” ucrainean, precizează Reuters.

Bombardamentele continuă și în estul Ucrainei. Imagine din 7 noiembrie din Donețk.
Bombardamentele continuă și în estul Ucrainei. Imagine din 7 noiembrie din Donețk.

În plan diplomatic, The Washington Post scrie că SUA ar fi transmis „în privat” Ucrainei să arate deschidere către discuții cu Moscova. Nu pentru a împinge administrația Zelenski la negocieri, ci pentru a menține sprijinul internațional de care beneficiază Ucraina.

Mișcările din planul relațiilor internaționale sunt și în atenția The Guardian, care publică o analiză despre felul în care războiul din Ucraina duce la o relație diplomatică și militară mai strânsă între Rusia și Iran (furnizor important de drone) pe de altă parte și Coreea de Nord, pe de o parte.

Phenianul a transmis, luni, că lansările recente de rachete au fost parte ale unor simulări de atac asupra Coreei de Sud și Statelor Unite, notează Reuters.

Urmăriți evoluțiile războiului din Ucraina, în liveblogul Europa Liberă.

România jurnaliștilor urmăriți și a fabricilor de diplome

Jurnalista Emilia Șercan, care a dezvăluit în ultimii ani mai multe cazuri de plagiat în lucrările de doctorat ale unor politicieni și reprezentanți ai autorităților, povestește pentru Europa Liberă felul în care, nu pentru prima data, consideră că a fost urmărită, vineri, la plecarea de la Tribunal.

În interviul One-to-One acordat Adrianei Nedelea, Emilia Șercan vorbește despre presiunile care puteau fi exercitate asupra Universității Babeș-Bolyai pentru a nu documenta un plagiat categoric în cazul doctoratului ministrului de Interne, Lucian Bode, și despre „fabricile” de pus doctorate la dispoziția politicienilor. Analiza Emiliei Șercan despre nivelul de credibilitate a presei din România, AICI.

Emilia Șercan spune că autoritățile nu arată vreo intenție de a rezolva dosarele acțiunii de kompromat împotriva sa.
Emilia Șercan spune că autoritățile nu arată vreo intenție de a rezolva dosarele acțiunii de kompromat împotriva sa.

Tot în Europa Liberă, o privire spre perspectivele prezidențiale ale României. Andreea Pora explică de ce și cum au lansat Eduard Hellvig și Mircea Geoană, șeful SRI, respectiv numărul doi din NATO, campania electorală pentru 2024.

Tot din Europa Liberă un interviu cu Izsák Balázs, preşedintele Consiliul Naţional Secuiesc, organizaţie care militează pentru autonomia Ţinutului Secuiesc. „Autonomia nu ar leza statul român, dar ne-ar ajuta să ne dezvoltăm!”, i-a spus acesta lui Ovidiu Cornea.

Adevărul explică cine sunt „extremiștii maghiari ai Mișcării Patria Noastră, care au amenințat cu moartea o jurnalistă din România”.

Scenariile Schengen

Economica.net preia declarațiile europarlamentarului Victor Negrescu despre scenariile privind aderarea României la spaţiul Schengen. Unul dintre acestea ar fi votul pozitiv, dar cu condiții, din partea Olandei la reuniunea din 8-9 decembrie, altul amânarea unei decizii.

Despre poziționărilor statelor membre în privința aderării României în Europa Liberă, unde am analizat zilele acestea și ce fac principalii responsabili din România, inclusiv liderii PSD, care se pregătesc să își asume o victorie, dar și să identifice un vinovat în cazul unui eșec, precum și perspectiva Bulgariei în interviul acordat de ambasadorul acesteia la București.

Viitorul aeroporturilor românești din perspectivă Schengen, în Monitorul de Cluj.

Viitorul SUA și al planetei

Presa internațională de azi, nu doar cea din SUA, ci și BBC, Le Monde sau Euronews analizează pe larg perspectivele votului de mâine din Statele Unite. O analiză a mizei pentru viitorul democrației americane, dar și pentru războiul din Ucraina, în Europa Liberă.

Al doilea eveniment cu impact global, pe termen doar puțin mai lung decât alegerile din SUA, este reuniunea COP27, dedicată abordării schimbărilor climatice, după cei mai calzi opt ani înregistrați pe glob. Participa și președintele României, Klaus Iohannis, notează G4Media, într-un context internațional care nu anunță nimic bun pentru angajamentele internaționale în domeniul reducerii emisiilor de carbon, după cum arată The Guardian.

Despre mizele și întârzierile României în domeniul climei, în Europa Liberă.

Alte știri:

 • Un militar francez a fost găsit mort într-o cameră de hotel din București.
 • După ce a concediat jumătate din angajați, Elon Musk anunță că misiunea Twitter este să devină cea mai corectă sursă de informare din lume, transmite Reuters.
 • Agenția Națională de Integritate o acuză pe Clotilde Armand (primarul Sectorului 1) de incompatibilitate după ce s-a numit pe sine managerul unui proiect, potrivit G4Media.

Așteptăm sugestii sau propuneri de subiecte pe care ați vrea să le citiți în Europa Liberă la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Pe curând,

Carmen

 • 16x9 Image

  Carmen Valică

  A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG