Linkuri accesibilitate

3 minute | Evgheni Prigojin, deces fără confirmare. De ce s-a întors fondatorul Wagner din Africa


Ultima apariție publică a lui Evgheni Prigojin, într-un vehicul militar pe o stradă din Rostov pe Don, în Rusia, pe 24 iunie 2023, după ce a abandonat rebeliunea armată a mercenarilor Wagner spre Moscova.
Ultima apariție publică a lui Evgheni Prigojin, într-un vehicul militar pe o stradă din Rostov pe Don, în Rusia, pe 24 iunie 2023, după ce a abandonat rebeliunea armată a mercenarilor Wagner spre Moscova.

Persoane din interiorul Kremlinului „presimțeau” că Evgheni Prigojin va păți ceva, după ce l-a umilit pe Vladimir Putin în revolta sa de acum două luni. Iar miercuri seară se pare că a venit răzbunarea președintelui rus.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, care a lansat și abandonat o revoltă împotriva Kremlinului în urmă cu două luni, ar fi murit, într-un accident de avion care a avut loc miercuri în apropiere de Moscova.
  • Președintele Joe Biden a declarat că nu este surprins de un eventual deces al fondatorului Wagner și a amintit o declarație a sa de după marșul spre Moscova al mercenarilor ruși.
  • În România se întâmplă fenomenul demiterilor care să mulțumească opinia publică, după accidentul mortal de la 2 Mai provocat de un șofer drogat și cel al tinerei din Botoșani care a fost ignorată în spital și a decedat.

De ce s-a întors Prigojin din Africa?

Presa din întreaga lume reia aproximativ aceleași detalii cu privire la moartea încă neconfirmată a lui Evgheni Prigojin: un avion privat aparținând fondatorului Wagner s-a prăbușit miercuri, în jurul orei 18:00, în regiunea Tver din Rusia, în timp ce se îndrepta de la Moscova la Sankt Petersburg.

Agenția Federală de Transport Aerian spune că Prigojin și alți nouă oameni se aflau la bord și că nu există supraviețuitori, însă majoritatea ziarelor și televiziunilor occidentale relatează despre eveniment precizând că informațiile nu au fost confirmate încă oficial.

RFE/RL difuzează imagini cu prăbușirea avionului, iar martorii spun că au auzit două explozii.

O fotografie postată pe un canal Telegram apropiat grupării de mercenari Wagner pe 23 august 2023 arată epava unui avion în flăcări în apropiere de satul Kujenkino, în regiunea Tver, în apropiere de Moscova.
O fotografie postată pe un canal Telegram apropiat grupării de mercenari Wagner pe 23 august 2023 arată epava unui avion în flăcări în apropiere de satul Kujenkino, în regiunea Tver, în apropiere de Moscova.

Autoritățile din Rusia spun că au lansat că anchetă privind cauzele prăbușirii, pe fondul unor „speculații puternice”, iar constructorul brazilian al avionului, Embraer, se va implica în anchetă doar dacă Rusia o va cere. The New York Times precizează scurt că acest lucru încă nu s-a întâmplat.

În această dimineață ar fi fost recuperate toate cele zece cadavre, inclusiv al fondatorului Wagner, potrivit BBC, dar și al lui Dmitri Utkin, comandantul grupului de mercenari.

Meduza precizează că Utkin este cel care a inspirat numele grupării, după indicativul său militar, în baza simpatiilor naziste. Richard Wagner era considerat a fi fost compozitorul preferat al lui Adolf Hitler

The Guardian menționează cine sunt ceilalți cinci membri importanți ai grupării și trei membri ai echipajului, iar în Europa Liberă puteți citi întreaga poveste a vieții lui Evgheni Prigojin, care a ajuns să fie cunoscut ca „bucătarul lui Putin”.

O captură preluată din imaginile postate pe un canal Telegram legat de Wagner arată epava avionului privat în timp ce se prăbușește la sol.
O captură preluată din imaginile postate pe un canal Telegram legat de Wagner arată epava avionului privat în timp ce se prăbușește la sol.

„Grey Zone”, un canal de Telegram cu legături strânse cu Grupul Wagner, a acuzat că avionul a fost doborât de forțele aeriene rusești, scrie The Washington Post. În mesaj, Prigojin este descris ca „un erou al Rusiei, un adevărat patriot al Patriei sale” și că el „a murit ca urmare a acțiunilor trădătorilor Rusiei. Dar chiar și în Iad el va fi cel mai bun! Glorie Rusiei!”

Prigojin s-ar fi întors în grabă din Africa din cauza încercărilor armatei ruse de a submina activitățile Wagner în regiune, potrivit ISW. Institutul menționează că el ar fi încercat să contracareze distrugerea lui Wagner, prin tăierea finanțărilor și recrutarea de personal.

Tăcere la Kremlin, Joe Biden nu e surprins

NYT detaliază că prăbușirea a avut loc la câteva ore după ce generalul Serghei Surovikin, care era văzut ca un aliat al lui Prigojin, a fost demis din funcția de șef al forțelor aerospațiale ale Rusiei.

Deși cei doi au fost au fost considerați printre cei mai eficienți lideri militari ruși pe front, au fost marginalizați în luptele pentru putere cu oficiali mai apropiați de Vladimir Putin.

În vreme ce Putin are o istorie foarte lungă de reducere la tăcere a criticilor săi, nu a existat încă niciun comentariu oficial din partea Kremlinului sau a Ministerului Apărării cu privire la prăbușirea avionului, notează The Guardian.

Dar aseară, după eveniment, televiziunea rusă l-a arătat pe Vladimir Putin comemorând cea de-a 80-a aniversare a victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în bătălia de la Kursk.

Colaj cu Evgheni Prigojin și Vladimir Putin. Președintele Rusiei este suspectat că a ordonat eliminarea liderului Wagner.
Colaj cu Evgheni Prigojin și Vladimir Putin. Președintele Rusiei este suspectat că a ordonat eliminarea liderului Wagner.

„Aveam o presimțire că va avea un sfârșit nefericit. [Kremlinul] nu iartă astfel de lucruri”, a reacționat un oficial din administrația prezidențială rusă, pentru publicația Meduza.

Alte două surse apropiate Kremlinului s-ar arătat surprinse că Prigojin „nu a învățat nimic” după revolta sa eșuată și a continuat să facă afaceri în Rusia, fără să comenteze însă dacă președintele rus a ordonat ca avionul să fie doborât.

Dar în Statele Unite, oficiali din Departamentul de Stat și Consiliul Național de Securitate au afirmat că „nimeni nu ar trebui să fie surprins” dacă moartea lui Evgheni Prigojin va fi confirmată.

Joe Biden a fost întrebat dacă este convins că Vladimir Putin se află în spatele accidentului, iar președintele SUA a răspuns că nu este surprins și a amintit declarația din luna iunie, că dacă ar fi Prigojin ar fi atent la ce bea și în ce călătorește.

O fotografie distribuită de Comitetul de Investigații al Rusiei arată echipele de intervenție care lucrează la locul prăbușirii unui avion în apropierea satului Kuzhenkino, regiunea Tver.
O fotografie distribuită de Comitetul de Investigații al Rusiei arată echipele de intervenție care lucrează la locul prăbușirii unui avion în apropierea satului Kuzhenkino, regiunea Tver.

„Nu sunt multe lucruri care se întâmplă în Rusia fără ca Putin să nu fie în spatele lor, dar nu știu suficient de multe ca să am răspunsul”, a continuat liderul SUA, potrivit Reuters.

Un fost director CIA a declarat pentru CNN că, cel mai probabil, Rusia va încerca acum să preia controlul asupra Grupului Wagner pentru a-l trimite din nou pe front.

Iar cu o zi înainte de Ziua Națională a Ucrainei, serviciile militare de informații au confirmat că au convins un pilot militar rus să dezerteze cu tot cu elicopter și cu piese de schimb, potrivit The Guardian.

Patru demiteri la Constanța, una la Botoșani

La aproape o săptămână de la accidentul provocat de un tânăr drogat în localitatea 2 Mai, prins cu droguri și fără să fie testat, Ministerul de Interne a anunțat că trei polițiști sunt anchetați de Parchetul Tribunalului Constanța și că patru șefi de poliție din județul Constanța au fost demiși, scrie Europa Liberă.

Între timp, unul dintre supraviețuitorii grupului a povestit că ei mergeau după linia continuă de pe marginea drumului, nu pe carosabil. „Am stat cât mai pe dreapta posibil ca să evităm o tragedie, dar din păcate nu am putut”, a povestit Darius pentru RTV.

ProTV relatează despre cum au făcut avere părinții lui Vlad Pascu, care ar avea peste 700 de proprietăți, unele intrate în posesia lor după ce ar fi împrumutat bani cu camătă, iar proprietarii nu au mai putut să restituie banii.

„Destinul lor este să salveze vieți, nu să omoare”, a spus fratele Alexandrei, tânăra de 25 de ani care a murit după ce a fost ignorată toată noaptea de medicii de la Maternitatea din Botoșani, pentru Europa Liberă.

Sute de oameni au protestat la Botoșani după moartea unei gravide care nu a fost operată la timp și a murit, luni, 21 august 2023.
Sute de oameni au protestat la Botoșani după moartea unei gravide care nu a fost operată la timp și a murit, luni, 21 august 2023.

Directorul Spitalului Județean de Urgență din Botoșani a fost demis după aproape o săptămână de la decesul tinerei, mai scrie Europa Liberă. Noul manager este o fostă șefă a DSP, despre care Libertatea relatează că, în urmă cu doi ani, avea 16 gărzi pe lună în două spitale, noaptea, în timp ce ziua mergea la birou.

„La Vecinul cel Bun” este încă un azil care funcționa ilegal în sectorul 4 din București. Închis definitiv, amenzi de 121.000 de lei. Azilul a fost închis definitiv și amendat cu 121.000 lei, după ce s-a descoperit că vârstnicii internați dormeau pe saltele în subsolul căminului, precizează Europa Liberă.

Colegii mei mai relatează și despre noul refuz al Austriei privind aderarea României la Schengen, după o vizită a ministrului român de Interne la Viena. În timp ce ministrul austriac Gerhard Karner a spus că „extinderea nu este oportună”, Cătălin Predoiu s-a mulțumit să spună că „România și Austria sunt țări prietene, cu interese economice comune”.

Iar Digi24 relatează, pe surse, că PSD și PNL au decis să impoziteze multinaționalele care scot profitul din țară.

Alte subiecte:

  • Rudy Giuliani, fostul avocat al lui Donald Trump, s-a predat în ancheta privind răsturunarea alegerilor din Georgia. Cauțiunea a fost stabilită la 150.000 de dolari, în timp ce un alt acuzat a cerut un proces rapid.
  • India a devenit ieri prima națiune care aselenizează un modul lunar în apropierea polului sudic al Lunii, fiind totodată doar a patra țară care a ajuns pe satelitul natural al Pământului.
  • Japonia a început să elibereze în ocean apa uzată de la centrala nucleară Fukushima.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Podcastul Europa Liberă SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

Toate cele bune,
George

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG