Linkuri accesibilitate

3 minute | Tancuri din muzee trimise la război, Ziua Victoriei la Moscova și economiile guvernului Ciucă-Ciolacu


Un copil surprins în timp ce urmărește parada militară de Ziua Victoriei, care marchează cea de-a 78-a aniversare a victoriei asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, în Vladivostok, Rusia, 9 mai 2023.
Un copil surprins în timp ce urmărește parada militară de Ziua Victoriei, care marchează cea de-a 78-a aniversare a victoriei asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, în Vladivostok, Rusia, 9 mai 2023.

Tancurile sovietice T-55 sunt scoase „de la naftalină” și ar urma să fie trimise în Ucraina, după ce au fost folosite în Ungaria în 1956 și Cehoslovacia în 1968. Sunt tancuri produse în perioada care a urmat capitulării Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial, zi sărbătorită azi la Moscova.

Bun găsit,

Iată principalele subiecte:

  • Rusia a atacat Ucraina cu rachete în dimineața zilei în care se pregătește să sărbătorească Ziua Victoriei; șase lideri ai fostelor țări sovietice au anunțat participarea la festivitățile de la Moscova.
  • Ucraina renunță să marcheze înfrângerea Germaniei naziste pe 9 mai, iar începând din acest an sărbătorește Ziua Europei în această zi; în plus, Kievul va începe să comemoreze încheierea războiului din 1945 pe 8 mai.
  • Guvernul României a publicat proiectul care prevede reducerea unor cheltuieli în valoare de 5,3 miliarde de lei, deși gaura bugetară este de patru ori mai mare.

În Ucraina, 9 mai devine Ziua Europei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a marcat ieri, în data de 8 mai, aniversarea sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, afirmând că națiunea sa va fi victorioasă în fața Rusiei, informează RFE/RL.

El a înaintat parlamentului un proiect de lege care marchează în mod oficial ziua de 9 mai ca „Ziua Europei” în Ucraina, în timp ce Ziua Victoriei va fi sărbătorită pe 8 mai ca o „zi de comemorare și de victorie asupra nazismului”.

Măsura este văzută ca un afront adus Rusiei, care a invadat Ucraina anul trecut pentru a-i împiedica integrarea europeană. Ca o paranteză, premierul Ciucă spune că va face demersuri pentru ca și România să recunoască ziua de 8 mai ca dată oficială a capitulării Germaniei naziste.

RFE/RL scrie că șase lideri ai fostelor state sovietice - Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan, Kîrgîzstan, Belarus și Armenia - vor participa la parada programată astăzi în Piața Roșie din Moscova.

Apropo de epoca sovietică, vă invit să citiți un articol de opinie din The New York Times. Concluzia este că „lucrurile în Rusia nu sunt la fel de rele ca în perioada sovietică. E mai rău!”

Iar CNN relatează că Rusia trimite piese de muzeu în război, dar experții spun că acestea pot fi încă eficiente. Este vorba de tancurile T-55, un model comandat pentru prima dată de Armata Roșie a Uniunii Sovietice în 1948, la scurt timp după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Un tanc T-55 în Rusia, fotografie din 2010/2011.
Un tanc T-55 în Rusia, fotografie din 2010/2011.

Imaginile din satelit arată zeci de tancuri scoase din depozitul unei baze din Arseniev, în Orientul Îndepărtat al Rusiei. Acestea au fost folosite pentru a înăbuși revoltele din două foste țări ale Pactului de la Varșovia: Ungaria în 1956 și Praga, capitala Cehoslovaciei de atunci, în 1968.

În același timp, Statele Unite urmează să anunțe astăzi un nou pachet de ajutor în valoare de 1,2 miliarde de dolari pentru Ucraina, conform CNN, în timp ce Marea Britanie se pregătește să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune, de până la 300 de kilometri, punând astfel presiune pe Administrația Biden, scrie The Washington Post.

Iar Polonia a livrat Kievului alte zece avioane de luptă MiG-29, după ce la începutul lunii trecute a transferat patru, scrie Europa Liberă.

Rusia șicanează tot ce zboară în Marea Neagră

Europa Liberă scrie și în ce constă noul pachet UE de sancțiuni: sunt vizate țările care ajută Rusia să evite restricțiile occidentale, cum ar fi Uzbekistanul și Kazahstanul, dar pe listă ar putea intra și Turcia și China, care au crescut vânzările către Rusia.

Iar după ce un avion rusesc de vânătoare a fost aproape să provoace prăbușirea unui avion al poliției de frontieră UE în Marea Neagră, în apropierea spațiului aerian al României, NATO a intensificat capacitatea de reacție aeriană, scrie Spotmedia.

O analiză din Deutsche Welle, în care sunt amintite incidentele aeriene din Marea Neagră, arată că Rusia vrea să schimbe termenii războiului, prin manevre agresive de provocare a NATO, folosind șicane repetate și tehnici perfide.

Hotnews scrie despre solicitarea separatiștilor din Transnistria, care au cerut mai mulți „pacificatori” ruși în regiune, și răspunsul Chișinăului: „referitor la mecanismul de pacificare se pot expune doar părţile semnatare ale Acordului din 21 iulie 1992 şi nicidecum persoane ce nu au nicio atribuţie cu acest mecanism”.

În Europa Liberă, povestea Anastasiei, o femeie din Ucraina care a stat un an în România, dar a decis să se întoarcă acasă, și de ce „cazările de lux, pe gratis, trebuie să înceteze”.

Economii de 2 bani

Guvernul Ciucă & Ciolacu a prezentat ieri proiectul de ordonanță care prevede reducerea cheltuielilor bugetare: înghețarea angajărilor la stat, exceptând sănătatea și educația, cheltuielile din ministere ar trebui să scadă cu 10%, interdicția privind achizițiile de autovehicule, de mobilier și alte cheltuieli neesențiale ale instituțiilor publice, scrie Europa Liberă.

Aceste măsuri din „ordonanța austerității” ar urma să ducă la o reducere cu 5,33 miliarde de lei a cheltuielilor de la buget, însă Hotnews amintește că gaura bugetară este de patru ori mai mare.

Guvernul PSD-PNL are probleme și în plan politic, după ce UDMR a amenințat cu ieșirea de la guvernare, dacă liberalii insistă să preia Ministerul Mediului la rotaţia premierilor, scrie News.ro.

De asemenea, PNL somează PSD să accepte modificarea proiectului prin care apare super-agenția care ar controla toate companiile de stat. Europa Liberă explică care sunt mizele.

Tot în Europa Liberă: După AUR, vin LUP și LEU. Mai mult de un sfert din partidele înființate în 2022 au platformă naționalistă.

Valeriu Zgonea, inginer CFR și fost președinte al Camerei Deputaților, și-a depus candidatura pentru șefia ANCOM, arbitrul pieței telecom, scrie G4Media, amintind că fostul lider PSD a scăpat în 2022 de un dosar penal după ce magistrații au eliminat probele SRI.

Valeriu Zgonea, fost președinte al Camerei Deputaților din partea PSD în perioada iulie 2012 - iunie 2016.
Valeriu Zgonea, fost președinte al Camerei Deputaților din partea PSD în perioada iulie 2012 - iunie 2016.

Atât de sigur este că va primi postul, încât la audierea în comisiile parlamentare a anunțat că soția lui şi-a dat demisia din funcţia de secretar general al ANCOM, menționează Hotnews.

Spotmedia scrie că se pregătește îngroparea, la DNA, a dosarelor de corupție din SRI. Modus operandi: pensionarul util și procurorul executat urgent.

Iar Daniel Horodniceanu - îl știți! - este verificat de Inspecția Judiciară după ce a certat polițiștii care l-au oprit în trafic după ce nu l-au recunoscut.

În final, o situație absurdă într-o pădure de lângă București: compania de stat Romsilva este acuzată că a arat poteca unde va avea loc un concurs internațional de ciclism cross country, scrie Hotnews.

Alte știri:

  • Zeci de mii de sârbi au manifestat ieri împotriva violențelor armate, după ce două împușcături în masă au avut loc săptămâna trecută în mai puțin de 48 de ore, unul dintre ele într-o școală. Iar după ce ministrul Educației a demisionat, guvernul de la Belgrad a anunțat că va spori prezența poliției în școlile din întreaga țară.
  • Uniunea Europeană a anulat evenimentul diplomatic organizat cu ocazia Zilei Europei în Israel, după ce ministrul de extremă dreapta Itamar Ben-Gvir și-a anunțat participarea.
  • Iranul a executat doi bărbați care fuseseră condamnați la moarte pentru că au folosit rețelele de socializare pentru a promova „ateismul și a insulta sfințeniile religioase și islamice”.

Vă așteptăm sugestiile, criticile sau mesajele de apreciere la adresa de e-mail treiminute@rferl.org ori pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Pe mâine,
George

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG