Linkuri accesibilitate

3 minute | Cancelarul, cele mai influente femei și împărțirea funcțiilor de prefecți


Olaf Scholz preia de la Angela Merkel un mandat greu, cu multe obiective care nu au fost îndeplinite de aceasta. Provocările Rusiei și Chinei la nivel global, dar și încălcările statului de drept din Polonia și Ungaria sunt printre cele mai importante provocări.
Olaf Scholz preia de la Angela Merkel un mandat greu, cu multe obiective care nu au fost îndeplinite de aceasta. Provocările Rusiei și Chinei la nivel global, dar și încălcările statului de drept din Polonia și Ungaria sunt printre cele mai importante provocări.

Două femei, născute de-a stânga și de-a dreapta Prutului, se află pe lista Politico a celor mai influente 28 de personalități ale Europei. În România se împart funcții de prefecți. Criteriul: culoarea carnetului de partid.

Iată știrile zilei:

  • Olaf Scholz a fost învestit miercuri de Bundestag în funcția de cancelar al Germaniei. Acesta îi ia locul Angelei Merkel, care a condus țara timp de 16 ani.
  • Președintele SUA, Joe Biden, va avea astăzi consultări cu nouă țări din Europa de Est, printre care și România, privind situația din Ucraina.
  • PSD, PNL și UDMR au decis în ședința Coaliției de ieri cum își vor împărți funcțiile de prefecți. Noile numiri vor avea loc săptămâna viitoare.

Cel mai influent lider din Europa?

Olaf Scholz a preluat ieri conducerea celei mai importante economii din Uniunea Europeană.

Într-un portret realizat de Politico, funcția acestuia este numită „cea mai importantă slujbă” din Europa. Aceasta pentru că, pe lângă provocările interne, dl Scholz va trebui să mențină direcția de locomotivă pe care Germania o are în UE.

Social-democratul preia de la Angela Merkel și o serie de probleme lăsate nerezolvate. Printre cele mai importante: cum să reacționeze la acțiunile de bullying global ale Rusiei și Chinei sau ce să facă în chestiunea încălcării statului de drept în Ungaria sau Polonia. Și, desigur, mai este problema mediului, atât de sensibilă într-o Europă în care economiile multor state încă depind de industriile poluante.

În topul său al celor mai influente personalități din 2022, în care au fost incluse 28 de nume la nivel european, Politico nu îl plasează pe Scholz pe primul loc. Surprinzător, influenta publicație consideră că cea mai puternică personalitate din Europa anului viitor va fi Mario Draghi, tehnocratul de la conducerea Italiei.

Mario Draghi este fost președinte al Băncii Centrale Europe. El este considerat personalitatea anului de către Politico.
Mario Draghi este fost președinte al Băncii Centrale Europe. El este considerat personalitatea anului de către Politico.

Fost președinte al Băncii Centrale Europene, Draghi a condus cu mână de fier Italia în perioada pandemiei și a luat unele decizii nepopulare, însă necesare. Acum, are șansa de a contrabalansa puterea pe care Berlinul și Parisul o au în cadrul UE.

În topul Politico găsim și două femei cu legături profunde cu România. Laura Codruța Kövesi este pe lista „The Doers”, a celor care au capacitatea de acțiune în UE, fiind considerată „brațul lung al legii”. Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, este pe lista cu „The Dreamers”.

Se împart funcțiile de prefect

Liderii noii coaliții de guvernare și-au împărțit ieri funcțiile de prefect. Aritmetica parlamentară a fost luată în calcul, ceea ce a făcut ca PNL să piardă din funcțiile căpătate în timpul guvernării cu USR.

PSD va avea 21 de prefecți, PNL 17, iar UDMR 4. În PNL apar din ce în ce mai multe nemulțumiri din teritoriu. Florin Cîțu a venit ieri cu un răspuns pentru acestea. Președintele Senatului propune o formă de compensare. Filialele PNL care nu au premierul, vor avea secretari de stat sau alte funcții politici.

Niciun cuvânt, în declarațiile dlor Cîțu și Ciolacu despre CV, competență, experiență.

Colaborarea dintre PSD și PNL a ajuns la faza împărțirii funcțiilor de prefect.
Colaborarea dintre PSD și PNL a ajuns la faza împărțirii funcțiilor de prefect.

Apropo de CV, colegii de la Libertatea au descoperit că ministrul Digitalizării, Florin Roman, și-a plagiat lucrarea de masterat. Dezvăluirea vine după ce tot Libertatea a relatat despre o carte aparent scrisă de Florin Roman, însă care nu este de găsit. Întrebat despre noul plagiat, Roman s-a scuzat că nu are timp, trebuie să pregătească PNRR-ul pe Digitalizare.

Iubitorii fotbalului poate își mai amintesc de celebra declarația „Lăsați-ne să ne pregătim de Champions League” a ex-finanțatorului de la Dinamo. Între timp, clubul a ajuns aproape de retrogradare. Să sperăm că Digitalizarea va avea mai mult noroc.

La capitolul decizii guvernamentale, Europa Liberă analizează astăzi controversata taxă de solidaritate, vânturată în ultimele zile de liderii noii Coaliții de guvernare. De ce este aceasta periculoasă pentru economie și ce spun reprezentanții marilor companii, puteți citi într-un articol semnat de Andreea Pora.

La Țară în service, rubrica de joi a Europei Libere, vă propunem o investigație despre cât plătesc primăriile pentru decorațiunile de Crăciun dar, mai ales, cui. Nu o ratați, e din banii dvs.

O conversație la nivel înalt

Președintele SUA, Joe Biden, va avea astăzi o discuție telefonică cu liderii a nouă țări est-europene, printre care și România, în care îi va informa despre ce a discutat cu Vladimir Putin pe tema tensiunilor militare de la granița cu Ucraina.

Președintele SUA, Joe Biden (D), și-a arătat în mai multe rânduri susținerea față de Ucraina în conflictul pe care țara îl are cu vecina Rusia. În stânga imaginii, Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.
Președintele SUA, Joe Biden (D), și-a arătat în mai multe rânduri susținerea față de Ucraina în conflictul pe care țara îl are cu vecina Rusia. În stânga imaginii, Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.


Grupul celor Nouă de la București este alcătuit din aliați NATO de pe pe flancul estic: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Pe frontul pandemiei, apar și vești ceva mai bune. Vaccinul Pfizer-Biontech ar fi eficient împotriva variantei Omicron a Sars-Cov-2, spun reprezentanții companiilor care l-a dezvoltat. Două doze nu ar fi suficiente, spun aceștia, însă o a treia doză asigură un anumit nivel de protecție.

Studiile despre tulpina Omicron sunt încă în derulare însă datele preliminare arată că lucrurile nu sunt atât de negre pe cât se credea la început.

Alte subiecte:

Nu uitați, dacă aveți sugestii sau vreți să ne semnalați un subiect ne puteți scrie pe treiminute@rferl.org.

Rămâneți sănătoși

Pe mâine,
Ionuț

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG