Linkuri accesibilitate

3 minute | Scenetă la Kremlin, aderarea Ucrainei la NATO – „un vis”, desființarea SIIJ


Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a discutat cu ministrul de Externe al țării la o masă lungă de câțiva metri. La fel cum a făcut-o și cu președintele francez Emmanuel Macron.
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a discutat cu ministrul de Externe al țării la o masă lungă de câțiva metri. La fel cum a făcut-o și cu președintele francez Emmanuel Macron.

Kremlinul a pus în scenă un dialog cu semnificații incerte pentru Occident în timpul căruia ministrul de Externe rus îl informează pe președintele Vladimir Putin că mai sunt „șanse” pentru o rezolvare pe cale diplomatică a crizei din Ucraina.

Bun găsit,

Iată știrile zilei:

  • Alte 14 batalioane militare rusești se îndreaptă spre granița cu Ucraina, precizează oficialii britanici. Premierul Boris Johnson cataloghează situația ca fiind „foarte, foarte periculoasă”.
  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a lăsat de înțeles aseară că țara sa ar putea renunța la intenția de a adera la NATO. Zelenski a făcut apel la unitate națională pentru ziua de 16 februarie, când serviciile secrete americane au spus că Rusia ar putea invada Ucraina.
  • Cancelarul german Olaf Scholz va merge astăzi la Moscova pentru o discuție pe tema securității Ucrainei cu Vladimir Putin.

Teatru la Kremlin

- „În opinia ta sunt șanse să ne înțelegem, să ajungem la o înțelegere cu partenerii noștri în privința problemelor care ne îngrijorează sau doar încearcă să ne atragă în negocieri interminabile care nu au nicio concluzie logică?”

- „Am spus de mai multe ori, la fel și alți reprezentanți ai Federației Ruse, că am avertizat despre discuțiile interminabile asupra unor probleme care trebuie rezolvate astăzi. Dar, totuși, trebuie să spun că întotdeauna mai e o șansă. Mie se pare că posibilitățile noastre sunt departe de a fi finalizate.”

- „OK”.

Dialogul de mai sus nu e dintr-un roman de Tolstoi, ci stenograma unei discuții care a avut loc ieri între președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai săi, ministrul de externe, Serghei Lavrov. Cei doi au discutat, despărțiți de o masă imensă, despre stadiul negocierilor dintre Rusia și Occident pe tema crizei din Ucraina.

Dialogul teatral nu reprezintă în sine o declarație clară pe care Rusia o transmite pe tema crizei din Ucraina, însă unii analiști internaționali sunt de părere că ar putea fi tradus ca un mesaj că negocierile ar putea continua.

Serghei Lavrov este unul dintre principalii colaboratori ai lui Vladimir Putin și reprezentantul Rusiei în multe dintre discuțiile internaționale despre criza din Ucraina.
Serghei Lavrov este unul dintre principalii colaboratori ai lui Vladimir Putin și reprezentantul Rusiei în multe dintre discuțiile internaționale despre criza din Ucraina.

„Îmi place să cred că rușii au clipit”, spune pentru The Economist William Taylor, un fost ambasador american în Ucraina. „Poate că au examinat costurile și beneficiile și au văzut că costurile sunt cu adevărat mari. Dar chiar dacă domnul Putin va detensiona (situația), nu va fi pentru totdeauna. Cât timp va trăi, va încerca să domine Ucraina.”

Discuția dintre Vladimir Putin și Serghei Lavrov a avut loc cu o zi înainte de vizita la Moscova a cancelarului german Olaf Scholz. Reprezentantul Germaniei completează o listă lungă de discuții, tête-à-tête sau telefonice, pe care liderii mondiali le-au avut în ultimele săptămâni cu Vladimir Putin pe tema crizei din Ucraina.

„Visul” Ucrainei de a adera la NATO

Dl Scholz a fost prezent ieri la Kiev, acolo unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Cancelarul german a spus la conferința de presă de după întâlnire că țara sa „este alături” de Ucraina în această criză, însă – notează Deutsche Welle – nu s-a răzgândit în privința acordării de sprijin militar pentru țara est-europeană. Germania va acorda, la fel ca și alte țări, precum SUA sau Canada, sprijin financiar Ucrainei.

La aceeași conferință de presă, Volodimir Zelenski a vorbit despre aderarea Ucrainei la NATO ca fiind „un vis”. Ulterior, pe Facebook, el a transmis un mesaj de unitate către poporul ucrainean.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, alături de cancelarul german, Olaf Scholz, la o conferință de presă susținută la Kiev luni, 14 februarie.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, alături de cancelarul german, Olaf Scholz, la o conferință de presă susținută la Kiev luni, 14 februarie.

Între timp, Rusia trimite noi trupe către granița cu Ucraina, notează The Guardian, care arată că mutarea ar putea însemna prelungirea cu câteva săptămâni a crizei.

Oficialii britanici estimează că 14 batalioane rusești se îndreaptă spre Ucraina, fiecare numărând câte 800 de militari. Acestea se vor adăuga celor 100 de batalioane care se află deja în apropierea granițelor.

„Ne află într-o situație, foarte, foarte periculoasă și dificilă”, a spus ieri Boris Johson, înaintea unei discuții pe care a avut-o cu președintele SUA, Joe Biden.

Cei doi lideri încă speră într-o rezolvare diplomatică a crizei, însă au avertizat că situația rămâne fragilă, notează presa britanică. Discuția a avut loc în contextul în care mai multe țări le-au recomandat propriilor cetățeni să părăsească Ucraina. Ieri, Ambasada SUA de la Kiev a fost mutată în Lvov, aproape de granița cu Polonia.

SIIJ s-a desființat

Europa Liberă a analizat ce efect are criza din Ucraina asupra zborurilor de deasupra României. Companiile aeriene evită deja spațiul aerian ucrainean după ce un avion a fost doborât în 2014 în Estul țării.

Prăbușirea avionului MH17, doborât pe teritoriul Ucraine în timpul conflictului din estul țării, a dus la sancțiuni internaționale.
Prăbușirea avionului MH17, doborât pe teritoriul Ucraine în timpul conflictului din estul țării, a dus la sancțiuni internaționale.

În spațiul aerian al României, potrivit Administrației Române a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA, numărul de zboruri „se înscrie în dinamica normală” până în prezent, dar sunt estimate modificări.

În contextul situației din Ucraina, arată compania într-un răspuns pentru Europa Liberă, „se estimează că un număr de 15-20 de aeronave pe zi vor fi redirecționate în plus prin spațiul aerian al României”.

Serviciul românesc al Europei Libere a analizat și de ce Rusia nu se teme de sancțiunile economice cu care Occidentul o amenință de câteva săptămâni.

Pe plan intern, Guvernul a adoptat ieri proiectul de desființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, așa-zisa „Secție Specială”. E una dintre promisiunile restante ale fostei Coaliții de guvernare de dreapta, însă forma aleasă de ministrul Cătălin Predoiu a stârnit nemulțumiri din partea unor asociații de magistrați. Pentru a deveni lege, proiectul Guvernului va trebui votat în Parlament.

Principalul reproș e că dosarele de corupție ce îi vizează pe magistrați nu se vor întoarce la DNA, teoretic instituția-fanion a țării în lupta anticorupție.

Alte subiecte:

Pentru sugestii sau idei de subiecte ne puteți scrie la adresa de email treiminute@rferl.org.

Cele bune,
Ionuț

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG