Bun găsit,
Iată principalele știri:
- Doar cinci persoane din lume știu când și unde va începe contraofensiva ucraineană.
- George Simion, liderul partidului AUR, este acuzat din nou că s-a întâlnit cu FSB-ul rusesc.
- China își face propriul internet, iar în același timp îi primește diferit pe Emmanuel Macron și Ursula von der Leyen, deși cei doi au călătorit împreună la Beijing.
Ucrainenii vor observa când „totul va începe”
Luptele fac ravagii în Bahmut și în împrejurimi, iar soldații ucraineni spun că sunt pregătiți pentru contraofensivă, însă Oleksii Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a declarat într-un interviu pentru emisiunea Freedom LIVE de la RFE/RL că se va observa când „totul va începe”.
„Nu mai mult de cinci persoane de pe planetă au informații despre locul și momentul în care va începe contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei”, a menționat Danilov.
Iar o anchetă RFE/RL doar din date deschise despre atacul ucrainean din noaptea de revelion, asupra unei clădiri din Makiivka în care se aflau trupe rusești, arată un bilanț mult mai mare de soldați ruși morți (140), față de cifrele înaintate de oficialii ruși (89).
Ieri, parlamentul din Lituania, țară care va găzdui un summit NATO în luna iulie, a aprobat în unanimitate o rezoluție care propune o invitație adresată Ucrainei de a se alătura Alianței. Este vorba despre cererea de aderare accelerată depusă de Ucraina în septembrie.
Însă mai multe state, printre care SUA, Germania și Ungaria, se opun unei „foi de parcurs” pentru aderarea Ucrainei la NATO la summitul din vară de la Vilnius, reflectând diviziunile din Occident cu privire la statutul postbelic al Kievului, scrie Financial Times.
Între timp, aflat în China, președintele francez Emmanuel Macron l-a îndemnat pe Xi Jinping să aducă Rusia „la rațiune”, conform informează Europa Liberă.
La Moscova, ambasadorii acreditați recent în Rusia au refuzat să-l aplaude pe Vladimir Putin după discursul de primire. Urmăriți imaginile la Europa Liberă.
Într-un proces accelerat, procurorii ruși au cerut o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru activistul Vladimir Kara-Murza, critic al Kremlinului, acuzat printre altele de trădare după ce a criticat invazia în Ucraina, informează RFE/RL.
Jurnalistul Ihar Losik, de la RFE/RL Belarus, a fost trimis din nou la izolare în penitenciar, iar un editorial NYT afirmă că arestarea jurnalistului Evan Gershkovici, de la Wall Street Journal, este „o dovadă în plus a brutalității lui Putin”.
Întâlnirile liderului AUR cu FSB
Drum liber pentru Universitatea Națională de Apărare (UNAP) să verifice doctoratul premierului Nicolae Ciucă, după ce Parchetul General a închis dosarul de plagiat prin care a blocat analiza mai bine de un an, scrie Emilia Șercan în PressOne.
Libertatea, care citează publicația ucraineană Obozrevatel, scrie că liderul partidului AUR, George Simion, are interdicție să intre în Ucraina din 2021 până în martie 2024.
După ce, săptămâna trecută, un fost ministru al Apărării din Republica Moldova a declarat că Simion s-a întâlnit cu un oficial al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, acum, un fost spion ucrainean care a lucrat la Cernăuți a vorbit despre aceleași întâlniri.
George Simion a negat afirmațiile și a acuzat „o campanie dezlănțuită” împotriva lui și a formațiunii sale politice.
G4Media preia o analiză EFOR despre dezinformarea legată de Ucraina și care circulă cu aprobarea și chiar susținerea unor lideri politici români, din încercarea vădită de a rămâne relevanți în fața unui electorat din ce în ce mai expus la narativele AUR.
Între timp, mai mulți colegi de partid ai domnului Ciolacu au depus un proiect în Parlament de limitare a inteligenței artificiale în România. Inițiatorii spun că vor pedepsirea deepfake-ului (în principal crearea sau modificarea de conținut cu scopul dezinformării) cu închisoare până la 2 ani, potrivit Profit.ro.
De ce nu își plătesc unii români datoriile la Fisc? Europa Liberă a vorbit cu unul dintre ei, care spune că, dacă și-ar plăti toate taxele, munca sa ar deveni aproape inutilă din cauza taxelor prea mari, pentru că nu ar mai putea să-și acopere toate costurile.
În România a apărut o nouă dezbatere despre violența în școli, după ce o profesoară din București a fost înjunghiată de un elev, care între timp a fost arestat pentru 30 de zile. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, pune incidentul pe seama progresismului, conform Digi24.
Pornind de la acest caz, Europa Liberă a lansat o dezbatere pro și contra cu privire la un ordin al ministrului Educației, care elimină exmatricularea pentru elevii de liceu.
Și publicația Școala9 relatează că părerile sunt împărțite: în timp ce unii spun că exmatricularea nu a fost niciodată o soluție, alții cred că nu trebuie sacrificată o întreagă clasă pentru binele unui singur copil.
Libertatea scrie despre o altfel de violență, cea sexuală, și o statistică sumbră pentru o țară cu mii de agresiuni sexuale și violuri pe an: 5 din cele 10 centre pentru victimele violenței sexuale nu au avut nicio pacientă de la înființare.
Internet de 500 de milioane de dolari
Peste 30 de rachete lansate din Liban au provocat un răspuns al armatei israeliene, care a lovit vineri dimineață mai multe locații din Liban și Gaza. Aceste atacuri vin pe fondul tensiunilor provocate de raidurile poliției din această săptămână la moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, scrie Reuters.
Administrația Biden a dat vina pe predecesorul său, președintele Donald Trump, pentru retragerea mortală și haotică din 2021 a trupelor americane din Afganistan, potrivit unui raport făcut public ieri, transmite Associated Press.
Reuters relatează despre un plan al Chinei pentru construirea unui cablu submarin de internet, în valoare de 500 de milioane de dolari, care să rivalizeze cu proiectul existent susținut de SUA. Inițiativă chineză este un semn că intensificarea războiului tehnologic dintre Beijing și Washington riscă să rupă structura actuală internetului, menționează agenția de știri.
Iar Politico a analizat maniera diferită de primire în China a președintelui francez și șefei Comisiei Europene: în timp ce Emmanuel Macron a avut parte de parade cu covor roșu, salve de tun și banchete, Ursula von der Leyen aproape că a fost lăsată în pace și la aeroport a folosit ieșirea obișnuită a pasagerilor. Este o strategie de „dezbină și cucerește”, arată publicația.
Agenția Reuters mai scrie și că Europa nu a făcut suficiente progrese în ceea ce privește încheierea de contracte pe termen lung pentru gazele naturale lichefiate (GNL) ca alternativă la aprovizionarea cu gazoducte rusești. Acesta lucru s-ar putea dovedi costisitor la iarnă, pe seama unei reveniri a cererii chinezești.
Alte știri:
- Clarence Thomas, cel mai conservator judecător de la Curtea Supremă a SUA, se confruntă cu noi cereri de punere sub acuzare după ce au apărut informații publice conform cărora, timp de două decenii, a acceptat cadouri de lux nedezvăluite de la un mare donator republican.
- Noi proteste au avut loc în Franța după creșterea vârstei de pensionare (de la 62 la 64 de ani), iar unul dintre restaurantele preferate ale președintelui Macron a fost incendiat și șobolani morți au fost aruncați în primăria Parisului de către protestatari.
- Angajații Tesla au împărtășit între ei imagini sensibile înregistrate de camerele instalate pe mașinile clienților, precum scene intime, un copil lovit de o mașină, dar și imagini cu un vehicul submersibil din filmul James Bond, deținut de Elon Musk.
Vă invităm să ne scrieți la adresa de e-mail treiminute@rferl.org sau pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Weekend liniștit,
George