Linkuri accesibilitate

ONU: Coronavirusul va duce la pierderea a 195 de milioane de locuri de muncă


Protestatari care cer să fie scutiți de plata chiriilor ca urmare a pierderii locurilor de muncă, Los Angeles
Protestatari care cer să fie scutiți de plata chiriilor ca urmare a pierderii locurilor de muncă, Los Angeles

Efectele economice ale pandemiei de coronavirus vor face ca circa 195 de milioane de locuri de muncă full-time să fie pierdute la nivel global, doar în următoarele trei luni, arată o analiză a agenţiei pentru muncă din cadrul Naţiunilor Unite.

Avertismentul vine după ce doar cu trei săptămâni în urmă, Organizația Internațională a Muncii pronostica o pierdere de locuri de muncă de circa 25 de milioane.

Conform agenției, restricțiile impuse de către autorități pentru a stopa răspândirea coronavirusului afectează 2,7 miliarde muncitorii, echivalentul a patru cincimi din forța de muncă de la nivel mondial.

Într-un discurs susținut prin videoconferință la Geneva, directorul OIM, Guy Ryder, a arătat că deja la începutul anului, înainte de pandemie, exista un număr de 190 de milioane de șomeri la nivel global. Cu efectele economice ale actualei crize, piața muncii suferă o cădere puternică cu efecte importante, a mai subliniat oficialul.

Cele mai afectate sectoare cu scăderi ale producției sunt: alimentar și de comodități (144 de milioane de muncitori), retail și vânzări angro (482 de milioane), servicii de business și administrative (157 de milioane) și industria producătoare (463 de milioane).

Deși tot mapamondul este afectat de către pandemia de coronavirus, statele arabe și Europa sunt cele mai afectate din punctul de vedere procentual al locurilor de muncă pierdute. Ca număr efectiv, cea mai mare pierde va fi în Asia de sud-est.

OIM a estimat că 38%, respectiv 1,25 de miliarde de oameni la nivel mondial lucrează în sectoare care sunt într-un pericol ridicat de creştere ”drastică şi devastatoare” a concedierilor, reducerii salariilor şi a numărului de ore lucrate. Între aceste sectoare se află cele de retail, servicii de cazare şi alimentare, precum şi cel manufacturier.

Alte 2 miliarde de oameni care lucrează neoficial, majoritatea în economii emergente şi în curs de dezvoltare, se numără printre persoanele cele mai expuse să îşi piardă veniturile.

Agenţia ONU a reiterat necesitatea adoptării unor măsuri pe scară largă, integrate, pentru a combate pericolul economic al virusului, dar a adăugat că este nevoie de sprijin imediat pentru cei care lucrează în sectoarele cele mai afectate.

În prezent, la nivel mondial au fost confirmate 1.484.811 de cazuri de COVID-19 şi cel puţin 88.538 de oameni au murit din cauza acestei boli, potrivit celor mai recente date publicate de Johns Hopkins University.

XS
SM
MD
LG