Linkuri accesibilitate

Pe ce drum va merge PSD? Firea și Grindeanu vor să câștige PSD la “marele Congres”, locotenenții lui Dragnea sar la Ciolacu


Locotenenții lui Liviu Dragnea îl critică pe Marcel Ciolacu, care păstrează însă prima șansă la Congresul din această vară pentru șefia partidului. Sorin Grindeanu, Gabriela Firea și Șerban Nicolae vizează funcția de președinte PSD, dar la Congresul din 2021.

Social-democrații vor să organizeze un Congres în perioada 15-30 iunie pentru a-și alege conducerea. Mai mulți lideri încearcă să o convingă pe Gabriela Firea și pe Sorin Grindeanu să intre în această competiție împotriva lui Marcel Ciolacu, care este considerat un „​lider prea moale și fără carismă, incapabil să tragă partidul după el". Primii care au pornit atacul împotriva lui Ciolacu sunt însă chiar foștii locotenenți ai lui Liviu Dragnea, mulți fiind cei care au susținut lupta împotriva justiției.

În prima rundă a discuțiilor purtate în turneul din Moldova de Marcel Ciolacu cu liderii de organizații s-a ajuns la concluzia că PSD are nevoie urgent de un Congres în această vară. Acesta ar trebui organizat până la alegerile locale, deoarece conducerea aleasă va trebui să își asume rezultatele de la alegerile locale și parlamentare. Modelul a fost aplicat în partid și anul trecut, când, după condamnarea lui Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă s-a impus la șefia partidului pentru o perioadă scurtă. Discuțiile despre validarea noii echipe care se va afla în fruntea partidului pentru un mandat limitat au generat însă primele tensiuni în partid.

Locotenenții lui Dragnea și mișcarea anti-justiție din PSD îl critică pe Ciolacu


Foștii locotenenți ai lui Liviu Dragnea l-au criticat pe Marcel Ciolacu în discuțiile informale de la sfârșitul săptămânii trecute, care au avut loc într-o pensiune din Bârlad. Ionel Arsene, un lider controversat pentru contractele dubioase din județul Neamț, dar și pentru prietenia strânsă avută cu Liviu Dragnea, i-a reproșat lui Marcel Ciolacu că nu are destulă forță pentru a trage partidul după el la alegerile locale și parlamentare.

Relația lui Arsene cu Ciolacu a cunoscut recent un alt moment tensionat. Președintele interimar al PSD s-a distanțat de Arsene, deoarece președintele Consiliului Județean Neamț a folosit un limbaj suburban la adresa fostului ministru al Justiției Ana Birchall.

Arsene dorește ca în fruntea partidului să vină președintele ANCOM, Sorin Grindeanu, susțin surse din PSD pentru Europa Liberă. Arsene l-a criticat pe Ciolacu pentru că are o atitudine „prea moală față de președintele Iohannis și guvernul Orban”, iar PSD nu punctează în fața acestora.

„Printre cei care au avut ceva de spus a fost și Dragoș Benea, de la Bacău. Acesta i-a spus lui Ciolacu că partidul stă pe loc, că nu avem forță și nu se comunică eficient”, au afirmat surse participante la întâlnire pentru Europa Liberă.

Spre deosebire de Arsene, europarlamentarul Dragoș Benea o preferă pe Gabriela Firea în fruntea PSD.

Mesaje împotriva lui Marcel Ciolacu sunt postate frecvent pe Facebook de fostul secretar general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu.

„Se vede din spatiu că PSD a devenit o penibilā anexā a PNL și a lui Iohannis. Cā suntem timizi și speriati sā nu ne supārām sefii din umbrā! Cā ne delimitām, la ordin, de toate mesaje din trecut! Cā numele Dragnea, Codrin, Olguta, Serban, Plesoianu, Nicolicea, Iordache etc., sunt interzise de noua conducere a PSD. Cā partidul este predat la cheie unor securici care urāsc de moarte acest partid”, este ultimul mesaj postat pe Facebook de Codrin Ștefănescu după întâlnirea din Moldova.

M. Ciolacu, susținut de Paul Stănescu

Marcel Ciolacu a preluat funcția de președinte interimar al PSD imediat după alegerile prezidențiale. Puciul împotriva Vioricăi Dăncilă fusese pus la cale chiar din timpul campaniei electorale din 2019 în biroul președintelui Camerei Deputaților. Senatorul Paul Stănescu, un influent lider din zona de sud a țării, a devenit secretar general interimar și a fost alături de Marcel Ciolacu în această perioadă.

Congresul extraordinar al PSD fusese programat pentru sfârșitul lunii februarie, dar a fost amânat din cauza certurilor interne și izbucnirea epidemiei de coronavirus.

Noul lider al PSD s-a remarcat printr-o atitudine moderată, oscilând între recunoașterea greșelilor trecutului și atacuri fără forță la adresa președintelui Klaus Iohannis.

Marcel Ciolacu a anunțat că dorește din echipa sa să nu facă parte vreun președinte de organizație, ceea ce l-a îndepărtat de mai mulți lideri de organizații. În Kiseleff, președintele interimar s-a înconjurat de oameni din noua generație, încercând să elimine din comunicare publică foștii comunicatori din perioada Dragnea. Într-un an electoral, PSD și-a diminuat mesajele împotriva justiției, Marcel Ciolacu vorbind publice despre anumite „greșeli ale trecutului”. Sub conducerea sa, social-democrații au reușit să câștige câteva puncte în intenția de vot, dar partidul se află tot sub pragul de 30%.

Ciolacu este criticat și de oamenii din jurul său că nu acționează mai ferm pentru a se detașa de oamenii lui Dragnea și de baronii locali. Principala acuză adusă președintelui interimar al PSD este atitudinea șovăielnică, lipsa unor decizii ferme și dorința permanentă de a împăca toate taberele din PSD pentru a se menține la putere.

„Ciolacu are prima șansă dacă Congresul se organizează la finalul lunii iunie și nu este amânat pentru august. Toată lumea vrea liniște acum și nimeni nu este dispus să iasă la bătaie dacă nu este sigur că va câștiga. Ciolacu va trebuie să se schimbe, întâlnirea din Moldova sperăm că a fost ca un duș rece să se activeze mai puternic”, au declarat pentru Europa Liberă surse din PSD.

Cât de apolitic este Sorin Grindeanu

Fostul premier Sorin Grindeanu se află în fruntea ANCOM din noiembrie 2017 și, potrivit legii, nu are voie să facă politică. Grindeanu s-a aflat însă alături de Ciolacu în momentul în care s-a discutat înlăturarea Vioricăi Dăncilă din fruntea PSD. Președintele ANCOM a lăsat să se înțeleagă că va reveni în partid în scurt timp, având întâlniri la începutul acestui an cu organizația PSD Timiș. De asemenea, a participat la mai multe evenimente ale social-democraților, deși funcția publică îi interzice acest lucru.

Grindeanu este văzut de unii social-democrați ca un posibil președinte PSD, dar acesta nu a reușit să adune până acum „masa critică” pentru a-l forța pe Marcel Ciolacu să facă un pas în lateral. Relația între președintele interimar al PSD și președintele ANCOM s-a răcit în ultima perioadă, cei doi având viziuni diferite despre cum ar trebui să acționeze social-democrații.

„Grindeanu este și el extrem de oscilant, nu spune clar ce își dorește. Tatonează terenul, dă mesaje că își dorește funcția de președinte PSD, se întâlnește și discută cu mai mulți lideri de organizații. Nu va ataca însă până nu va fi sigur că a adunat în jurul său o majoritate care să-l impună în fruntea partidului”, a declarat un lider de organizație.

Sorin Grindeanu nu este sigur că dorește să își asume rezultatele de la alegerile locale și parlamentare și ar prefera să intre în competiția pentru poziția de președinte al PSD la Congresul ordinar din 2021.

„Să nu uităm că de numele lui Grindeanu se leagă Ordonanța 13, că a fost pus de Dragnea în fruntea ANCOM, are multe explicații de dat, plus legăturile cu serviciile de informații”, susțin apropiații lui Marcel Ciolacu.

Gabriela Firea, moștenitoarea lui Dragnea

Cu o seară înainte să fie condamnat, Liviu Dragnea a anunțat că a propus-o pe Gabriela Firea pentru a deveni președintele PSD. Liderii social-democrați au preferat-o atunci pe Viorica Dăncilă, Firea fiind obligată de a-și reduce și pretențiile privind o candidatură la alegerile prezidențiale. Printre cei mai puternici susținători ai lui Firea în partid este chiar actualul secretar general interimar, Paul Stănescu.

„Paul (n.r. – Stănescu) are o relație specială cu Firea. El l-a convins pe Dragnea să o propună pentru Primăria Capitalei în 2016 și a semnat alături de ea Scrisoare din toamna lui 2018 privind plecarea lui Dragnea din fruntea PSD. Amândoi s-au temut că o să fie excluși din PSD de Dragnea și Dăncilă și cei doi se sfătuiesc des. Paul Stănescu a fost cel care i-a spus lui Firea să nu atace acum înaintea alegerilor și să aștepte să câștige Primăria Capitalei. Stănescu i-a transmis lui Firea că dacă va câștiga Primăria Capitalei are toate șansele să devină președintele PSD la Congresul ordinar de anul viitor. Firea trebuie să aștepte să câștige la marele Congres, nu la ăsta, care oricum nu contează foarte mult”, a spus un lider din conducerea PSD.

Gabriela Firea a fost cea care l-a atacat prima pe Sorin Grindeanu în 2017 când acesta era premier. După ce s-a certat cu Liviu Dragnea, Firea a fost trasă pe linie moartă, pierzându-și funcțiile de președinte PSD Ilfov și București.

Primarul Capitalei se află în acest moment într-o campanie puternică pentru câștigarea celui de-al doilea mandat. Ea a negociat și o alianță la nivelul Bucureștiului cu Victor Ponta, chiar dacă la nivel național relațiile între PSD și ProRomânia nu sunt foarte bune.

Gabriela Firea a anunțat că îl susține pe Marcel Ciolacu pentru funcția de președinte PSD și pe Paul Stănescu pentru funcția de secretar general. Poziția sa nu a fost pe placul liderilor de organizații care au început atacul la adresa lui Ciolacu, dar planul lui Firea este cunoscut în partid.

„Firea a învățat că nu trebuie să atace rapid. Ea atacă lent, te strânge ușor, ușor, ca șarpele Kaa, te hipnotizează, îți promite susținere. După ce este convinsă că și-a îndeplinit obiectivul, atacă decisiv și fără milă. Ciolacu nu ar avea o șansă în fața ei, dar ea vizează să ajungă președintele României și, de aceea, este prudentă. Dacă deschizi televizorul astăzi o vezi pe Firea, Ciolacu nu există”, este poziția unui alt lider de organizație PSD.

Există însă și lideri PSD de organizație care nu o susțin pe Firea. Ei îi reproșează acesteia că are un comportament „dictatorial, după model Dragnea”, iar o altă problemă o constituie faptul că este căsătorită cu Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari. Acesta a plecat din PSD cu scandal, după ce în 2010 a candidat chiar pentru funcția de președinte al partidului.

Șerban Nicolae și Eugen Teodorovici vor să candideze la șefia PSD

Senatorul PSD, Șerban Nicolae, a încercat să contracandideze împotriva lui Liviu Dragnea în 2015, dar nu trecut de comisia de validare. Crescut în politica mare în apropierea lui Ion Iliescu, Șerban Nicolae a fost considerat de mulți printre artizanii modificărilor din justiție în timpul guvernării PSD.

Mesajele sale au fost mereu dure, el fiind acuzat în mai multe rânduri de liberali că promovează mesaje anti-occidentale sau anti-europene. Cu toate acestea, el se bucură de o imagine bună în interiorul PSD, fiind considerat o variantă de luată în calcul pentru funcția de președinte PSD.

Deși a fost votat de grupul PSD din Senat să devină președinte al acestei instituții, opoziția lui Marcel Ciolacu a blocat intențiile lui Șerban Nicolae. În locul său a fost preferat ca președinte interimar Titus Corlățean, iar ulterior Robert Cazanciuc.

Eugen Teodorovici s-a considerat nedreptățit de impunerea lui Marcel Ciolacu drept președinte interimar al PSD în decembrie 2019. Senatorul a considerat că funcția trebuia să revină din punct de vedere statutar, deoarece era președintele executiv, a doua funcție în partid după înlocuirea Vioricăi Dăncilă.

El a amenințat că va da partidul în judecată, dar intențiile sale nu s-au materializat. Teodorovici are însă în continuare poziții care ies din linia partidului, el acuzând actuala conducere că „mimează opoziția”. Spre exemplu, el nu a votat starea de alertă, deși linia politică a PSD a vot să dea un vot favorabil.

Unii pesediști vor alegeri locale simultan cu parlamentare

Social-democrații au discutat la întâlnirea din Moldova și despre data alegerilor locale.

„Nu am luat o decizie pentru că trebuie să vedem decizia Curții Constituționale, cine stabileste data alegerilor: Guvernul sau Parlamentul. Ca variante de lucru am vorbit despre alegeri în luna septembrie, octombrie, dar să fie simultane cu cele parlamentare. Trebuie să vedem dacă este posibil din punct de vedere constituțional. O altă propunere a fost să amânăm alegerile până anul viitor, din cauza epidemiei de coronavirus. Repet, nu s-a luat însă o decizie”, a afirmat un participant la reuniunea PSD din Moldova.

Ultimul Congres PSD a fost organizat în iulie 2019, Viorica Dăncilă fiind aleasă președintele partidului, Eugen Teodorovici, președinte executiv, iar Mihai Fifor, secretar general.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG