Linkuri accesibilitate

O zi în Comisia pentru muncă. Cum au avizat deputații modificarea legii pensiilor speciale


La discuțiile de luni din Comisia pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților au asistat și reprezentanții (nemulțumiți) ai Sindicatul National al Polițistilor si Personalului Contractual (SNPPC). Ei au transmis apoi că au obținut o concesie.
La discuțiile de luni din Comisia pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților au asistat și reprezentanții (nemulțumiți) ai Sindicatul National al Polițistilor si Personalului Contractual (SNPPC). Ei au transmis apoi că au obținut o concesie.

Deputații din Comisia de muncă au avizat, luni, proiectul de lege privind pensiile speciale și pe cel cu privire la condițiile în care se mai poate cumula pensia cu salariul de la stat. Au existat și modificări - menite să tempereze nemulțumirea magistraților - dar votul a decurs fără surprize.

Parlamentarii coaliției de guvernare nu au ținut cont de nemulțumirile opoziției (nici măcar de cea cu privire la lipsa impactului legii asupra bugetului, care ar fi „secret”), dar le-au luat în considerare pe unele dintre cele formulate de magistrați, militari sau polițiști.

Aceștia din urmă au fost prezenți și în sală, dar și lângă sediul Parlamentului, cu vuvuzele, la un protest față de modificările care vizau pensiilor militare de stat.

În Comisie, președintele acesteia, Adrian Solomon (PSD), a dat alt ton - o lectură impersonală, aproape plictisită și mecanică a numerelor articolelor supuse la vot:

„La 7. Obiecții, comentarii? Nu sunt, adoptat. La 8. Obiecții, comentarii? Adoptat. 9. Obiecții, comentarii? Adoptat. 10. Obiecții, comentarii, adoptat”.

Principalele modificări în legea pensiilor speciale:

  • magistrații şi personalul de specialitate juridică, cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţilor de încadrare brute lunare şi sporurile cu caracter permanent, din ultimele luni consecutive de activitate, stabilite conform eșalonării prevăzute în anexe.
  • personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea precum şi tehnicienii criminalişti din cadrul parchetelor, cu o vechime de cel puţin 25 de ani în specialitate, pot beneficia de pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare conform eşalonării în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile cu caracter permanent, corespunzătoare perioadei de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare.
  • O perioadă de tranziție de 6-7 ani în care magistrații și angajații din sistemul de apărare și ordine publică se pot pensiona în condiții asemănătoare cu cele din legile actuale, fără a avea însă voie să părăsească în acest interval sistemul.
  • Pentru pensiile militare de stat stabilite până la data de 1 ianuarie 2030, baza de calcul folosită este media soldelor/ salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază, dintr-un număr de luni consecutive, conform eșalonării, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar, poliţist sau funcţionar public cu statut special, după caz, actualizate cu indicele prețurilor de consum lunar la data deschiderii drepturilor de pensie la data deschiderii drepturilor de pensie.
  • pensiile speciale bazate doar pe contributivitate vor fi integral în plată abia peste 20 de ani.
  • La împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzute de sistemul public de pensii, funcţionarii publici parlamentari care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 25 ani în structurile Parlamentului, beneficiază de pensie de serviciu în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute realizate în ultimele luni înainte de data pensionării, conform eșalonării. Pensia acordată nu poate depăşi nivelul salariului de bază brut, inclusiv sporurile corespunzătoare funcţiei deţinute sau funcţiei asimilate.

Impact bugetar secretizat

Una din principalele nemulțumiri ale opoziției a vizat refuzul reprezentantului Guvernului de a anunța impactul bugetar, sub pretext că există o dispoziție de secretizare a informației.

„85. Obiecții, comentarii. Adoptat. 86. Obiecții, comentarii, adoptat. 87. Aici e vorba de impozitarea cu 15% (a pensiilor care depășesc un anumit plafon, n.r.)...”

„De ce s-a renunțat la 30%?”, intervine deputatul Cristian Seidler (USR).

„Din rațiuni...”, vrea să răspundă Adrian Solomon.

„Întreb Guvernul. E cineva de la Ministerul Finanțelor aici? E direct răspunzător de impactul bugetar al acestei legi”, întreabă deputatul USR.

„91. Adoptat. 92, intrarea în vigoare – adoptat. Anexele... (către reprezentantul Ministerului Finanțelor) Rog pregătiți cifrele. În procente sau în sume absolute?”, întreabă ironic Solomon. „Dom' director, știți impactul calculat de Banca Mondială, de Comisie, de specialiștii noștri?”

„S-a făcut un impact dar există un articol în contract privind confidențialitatea datelor”, vine scurt răspunsul directorului din Ministerul Finanțelor.

Protestele celor care doreau menționarea impactului bugetar, mai ales că o variantă anterioară a legii îl prevedea explicit, au fost temperate de președintele Comisie. Domnul Solomon a tăiat microfoanele celor care vociferau și a explicat de ce: „Nu te iei de funcționari dacă miniștrii nu-s aici”.

Cu majoritate confortabilă dată de voturile PSD - PNL, amendamentele au fost avizate pozitiv, legile urmând a fi propuse votului plenului unde le așteaptă aceeași majoritate confortabilă.

Magistrații

A trecut, de exemplu, amendamentul care le permite magistraților pensionare la 55, nu la 60 de ani, dar aceștia sunt în continuare nemulțumiți.

„Aplicarea intempestivă și fără niciun studiu prealabil de impact al acestor modificări are aptitudinea de a crea disfuncționalități majore în sistemul judiciar, atât prin pensionarea imediată a unui număr semnificativ de judecători și procurori, cât și prin afectarea severă a capacității de atragere în profesie de noi magistrați, cu riscul producerii unor consecințe grave, pe termen lung, pentru buna funcționare a sistemului judiciar, grevat oricum de o criză de personal fără precedent”, reprezentanții procurorilor.

Discuțiile din Comisie, au decurs sub privirile nemulțumite ale unor lideri din Sindicatul National al Polițistilor si Personalului Contractual (SNPPC), care au organizat și un protest lângă Parlament.

Polițiștii

Geamurile deschise ale sălii de ședință au permis ca deputații să audă vuvuzelele acestora. Noua lege ar putea determina 11.000 de angajați să părăsească sistemul, în condițiile în care deja există un deficit de 25%, spune pentru Europa Liberă liderul lor, Vasile Zelca.

„71 – adoptat, 72 – adoptat, 73 – adoptat, 74 – adoptat, 75 – adoptat, 76 - adoptat”, scurtează la maximum discursul Adrian Solomon.

Trece de articolul 80 din legea pensiilor speciale, se apropie de 90, iar discuția se animă pentru că a ajuns la personalul din subordinea Ministerului de Interne.

„Cei care împlinesc astăzi condițiile de pensionare ar putea să plece mâine, până votăm noi legea asta. S-a introdus un amendament ca să nu existe o hemoragie și-n magistratură, și-n sistemul militar, în primul rând în poliție, de cei care pleacă imediat la pensie pentru a beneficia de legea mai favorabilă”, explică Solomon și-i dă voie liderului Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual să intervină.

Conform noului amendament, cei 11.000 de angajați MAI care îndeplinesc astăzi criteriile de pensionare (cel puțin 25 de ani vechime) ar trebui să mai rămână în activitate alți cinci ani.

„Cu siguranță, dacă modificările vor avea loc în sensul dorit de parlament, vom avea o hemoragie din sistemul de ordine publică și securitate națională”, începe liderul SNPPC, are și o foaie pregătită, dar nu apucă să citească de pe ea nici prima frază.

„Dom președinte, am înțeles, suntem de acord. Obiecții, comentarii?”, își reia discursul președintele Comisie Solomon, grăbit pentru că se apropie ora la care deputații trebuie să ajungă la plen, unde a fost votată eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

„Nu suntem mulțumiți, vom continua protestele. Sperăm ca legea să nu fie promulgată de președinte”, a declarat pentru Europa Liberă liderul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual la finalul lucrărilor Comisiei de muncă.

Pe pagina de internet a SNCCP, mesajul e însă pozitiv:

„În urma presiunii repetate și a protestelor SNPPC, Comisiile au introdus un amendament, care vizează, în esență, temporizarea aplicării unor prevederi mai dure față de proiectul inițial” - SNPPC.

În privința cumulului pensiei cu salariul la stat, Comisia a decis că pensionarii care lucrează la stat trebuie să opteze, în termen de 30 de zile, între slujbă sau pensie.

Fac excepție aleșii în funcție de autoritate sau demnitate publică, personalul didactic, membrii Academiei Române, asistenții personali ai persoanelor cu handicap sau asistenții maternali.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG