Linkuri accesibilitate

Comisia Europenă anunță că 31 octombrie rămâne data Brexit-ului, când Boris Johnson pierde majoritatea în Parlamentul londonez


Boris Johnson, în timpul unui discurs, în fața reședinței de la Downing Street
Boris Johnson, în timpul unui discurs, în fața reședinței de la Downing Street

Un Brexit fără acord este „o posibilitate foarte clară”, iar cetăţenii şi companiile din Uniunea Europeană trebuie să fie pregătiţi pentru plecarea Marii Britanii la 31 octombrie, a transmis marţi Comisia Europeană, potrivit Reuters.

Anunțul Comisiei Europene vine cu doar puțin timp înainte de reluarea sesiunii Parlamentului de la Londra, unde parlamentari de opoziție și membri ai Partidului Conservator, la putere, încearcă să blocheze intenția premierului Boris Johnson de a recurge la un Brexit fără acord.

Majoritatea de lucru a lui Boris Johnson s-a evaporat chiar la deschiderea ședinței, când un membru conservator, Phillip Lee, a trecut pe băncile opoziției.

Politicienii britanici vorbesc și de posibilitatea convocării de alegeri anticipate și, implicit, de căderea Guvernului Johnson, care ar urma să aibă loc înainte de data Brexitului.

Johnson le-a spus parlamentarilor de la Westminster că dorește o renegociere a acordului, însă încrederea membrilor legislativului în intenția sa de a schimba lucrurile a scăzut dramatic. Sunt multe voci încă, dar nu majoritare, cum ar fi cele din rândul laburiștilor și al liberal-democraților, care vor un nou referendum, o variantă exclusă de actualul guvern, care invocă un rezultat clar în iunie 2016.

„Supoziția noastră de lucru este că va exista un Brexit la 31 octombrie”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Mina Andreeva.

Întrebată dacă o ieşire fără acord este acum cel mai probabil scenariu, ea a spus că „este o posibilitate foarte clară, şi tocmai de aceea lansăm acest apel final pentru a fi pregătiţi în cazul în care apare un Brexit fără acord”.„Cel mai bun rezultat ar fi un Brexit pe baza acordului de retragere negociat”, a adăugat ea.

Parlamentul britanic, profund divizat, a respins de trei ori acordul negociat de Londra cu blocul comunitar, iar Johnson a spus că aşa-numita plasă de siguranţă (backstop) irlandeză trebui eliminată din înţelegere pentru a garanta ratificarea.

Backstop-ul are ca scop menţinerea unei graniţe invizibile între Irlanda, membră a UE, şi provincia britanică Irlanda de Nord după ce Regatul Unit va părăsi UE. Susţinătorii Brexit-ului de la Londra şi unioniştii din Irlanda de Nord se tem că plasa de siguranţă va lega pe termen nedefinit Regatul Unit de regulile UE privind comerţul.

Două surse diplomatice care se ocupă de Brexit la Bruxelles pentru statele membre ale UE au spus că au fost informate de către Comisie că negociatorii britanici şi cei europeni se vor întâlni în fiecare miercuri şi joi pentru discuţii.

Mina Andreeva a spus că, deşi există o accelerare a negocierilor de când Johnson s-a întâlnit cu lideri din UE – cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron – la summitul G7 de luna trecută de la Biarritz, nu există progrese de substanţă.

„Nu pot spune că s-au făcut propuneri concrete”, a spus ea despre cererea UE ca Londra să prezinte idei detaliate despre cum ar putea fi înlocuită plasa de siguranţă.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG