Linkuri accesibilitate

Preotul Vasile Răducă a demisionat din funcția de prodecan la Teologie. Papahagi: „A zis niște gogomănii”


Preotul Vasile Răducă
Preotul Vasile Răducă

Vasile Răducă a demisionat miercuri din funcția de prodecan al Facultății de Teologie, a declarat pentru Europa Liberă rectorul Universității din București, Mircea Dumitru.

„Și-a dat demisia și eu voi face o hârtie prin care iau la cunoștință decizia facultății, prin care demisia a fost acceptată de decanul facultății de Teologie. În cursul zilei de mâine, urmează să fie numit un prodecan care să se ocupe de sectorul pe care îl avea până acum profesorul Răducă”, a declarat profesorul Mircea Dumitru, rectorul Universității București, pentru Europa Liberă.

Profesorul Adrian Papahagi, de la Universitatea Babeș Bolyai, consideră că declarațiile lui Vasile Răducă au fost inacceptabile:

„Ceea ce a spus nu este acceptabil și de altfel ați văzut bine că și purtătorul de cuvânt al Bisericii a dezavuat. El însuși a fost obligat să dea explicații, nu știu cât de reușite la rândul lor. A zis niște lucruri gogonate. Dar de aici până la a crea un scandal național mi se pare un pic...”.

„Violul e o crimă, e o oroare. Violența împotriva oricui e o oroare, violența împotriva unei femei e o dublă oroare, din orice perspectivă. Nu există aici nuanțe”, mai spune Papahagi, pentru Europa Liberă.

Profesorul susține însă că vorbele preotului Răducă nu ar trebui extinse asupra întregii Biserici Ortodoxe.

„Din nefericire, într-o instituție care are câteva zeci de mii de preoți, se găsesc și câteva sute, poate chiar mii care să fie sau neinspirați, sau să zică prostii sau chiar să creadă niște lucruri care până la urmă sunt heterodoxe, care nu sunt acceptabile pentru un creștin, darmite pentru Biserică. (...) Nu văd aici un lucru care să pună în cauză Biserica în sine. Biserica Ortodoxă Română este comunitatea tuturor creștinilor ortodocși din România, adică zeci de milioane de oameni, după ultimul recensământ. A-i pune pe toți în cauză, după declarațiile gogonate ale unui preot este un abuz semantic”, mai spune Adrian Papahagi.

Preotul Vasile Răducă putea să fie demis din poziția de prodecan nu doar pe cale administrativă, ci și pe cale ierarhic bisericească. Toți părinții care predau și dețin funcții la Teologie au binecuvântarea Patriarhului Daniel. Ei pot fi schimbați din funcție sau retrași de la catedre și prin retragerea sprijinului bisericesc de către „chiriarhul locului”, adică de episcopul titular al unei eparhii - în cazul Bucureștiului fiind vorba chiar de Patriarhul Daniel, au explicat pentru Europa Liberă surse din comunitatea universitară.

Sursele citate au mai declarat că preotul Vasile Răducă ar mai fi solicitat numirea sa în funcția de decan la Teologie în două rânduri, însă Patriarhul Daniel nu ar fi fost de acord. Din ianuarie 2019, decan la Teologie este părintele Ioan Moldoveanu.

Rectorul Universității București, Mircea Dumitru, dar și ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, solicitaseră decanului de la Teologie să îl demită din funcție pe preotul Vasile Răducă.

Vasile Răducă a afirmat, într-o emisiune la Radio Trinitas, care a fost reclamată la CNA, că violul se soldează cu sarcină dacă victima a consimțit sau dacă nu și-a luat măsuri de igienă, dar și că femeile la musulmani sunt „lighioane” menite doar să ofere plăcere bărbatului sau că sexul cu prezervatic este „masturbare”, după cum a relatat paginademedia.ro.

„Sunt rarisime cazurile în care violul se soldează cu graviditate. Vă rog să rețineți, sunt rarisime cazurile când violul se soldează cu graviditate. Când se soldează cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie că este vorba de un viol la care ai consimțit și care ți-a plăcut să se repete, fie că te-ai găsit în imposibilitatea de a face de așa manieră încât celulele germinale care sunt pe punctul de a se întâlni, să se și întâlnească și să fie fertilizat oul”, a spus preotul ortodox, la Radio Trinitas, fără ca prezentatorul emisiunii să aibă vreo reacție, după cum a arătat paginademedia.ro.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG