Preşedintele Klaus Iohannis și-a dat luni acordul pentru urmărirea penală a foștilor miniștri USR ai Sănătății, Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în serviciu în dosarul achiziției de vaccinuri anti-Covid.
Trimiterea cererilor de urmărire penală de la ministerul Justiției la Procurorul General este ultimul pas procedural necesar pentru ca procurorii să poată începe urmărirea penală a foștilor miniștri.
Știrea inițială
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis luni ministrului justiţiei cererea de urmărire penală a fostului ministru USR al Sănătății, Vlad Voiculescu (23 decembrie 2020 - 14 aprilie 2021), după ce a fost sesizat de Parchetul General, la cererea Direcției Naționale Anticorupție, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu, transmite Administrația Prezidențială.
Klaus Iohannis a transmis de asemenea şi cererea de urmărire penală a fostului ministrul USR Ioana Mihăilă (21 aprilie 2021 – 08 septembrie 2021), acuzată de abuz în serviciu.
DNA a transmis joi procurorului general al României o cerere de urmărire penală pentru fostul premier Florin Cîțu și pentru foștii miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru sesizarea președintelui și a Senatului României în dosarul achiziției vaccinurilor împotriva COVID.
Comisia Europeană a lansat pe 17 iunie 2020 Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19, prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri.
Strategia presupunea negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.
Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.
Statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de «opt-out», astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.
Procurorii fac cercetări privind modalitatea în care, în perioada ianuarie - mai 2021, „persoane din Guvernul României”, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.
Procurorii spun că, deși dozele de vaccin contractate înainte de 1 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, cei trei oficiali români ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de peste un miliard de euro (1.005.498.687 euro), la care se adaugă TVA.
Suma constituie și prejudiciul adus statului, spun anchetatorii.