Linkuri accesibilitate

Președintele Camerei Deputaților propune desființarea Comisiei Iordache


Marcel Ciolacu, președintele Camerei deputaților, vorbește desființarea Comisei Iordache ca „propunere”
Marcel Ciolacu, președintele Camerei deputaților, vorbește desființarea Comisei Iordache ca „propunere”

Președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu propune desființarea Comisiei speciale conduse de Florin Iordache, care a modificat Legile Justiției și Codurile penale.

Florin Ciolacu a mai arătat că în comisiile ordinare ale Parlamentului se va face transpunerea deciziei recente a CCR privind Codurile penale, un indiciu că modificarea acestora nu se va încheia, după ce judecătorii Curții au declarat ca neconstituționale articolele care au fost schimbate în aprilie de coaliția PSD-ALDE, alături de UDMR.

Florin Ciolacu a spus că modidicările legislative vor avea loc mai întâi în Comisia juridică a Senatulu, urmând ca ultimul cuvânt să-i aparțină Camerei Deputaților, care este decizională.

„Se pare că funcționalitatea comisiei speciale nu a fost cea dorită, dimpotrivă ea a avut un impact public negativ și asupra partidului pe care îl reprezint, dar și asupra instituției Parlamentul României”, a spus Florin Ciolacu.

Președintele Camerei a mai arătat că sesiunea viitoare a Parlamentului va avea ca prioritate „deciziile neconstituționale deja declarate de către CCR”. El a adăugat că PSD „va vedea, pe urmă, dacă este oportună o altă modificare atât la Codul penal, cât și la Codul de procedură penală”.

Declarațiile lui Florin Ciolacu au revelanță din două perspective.

1 În planul imaginii, Comisia Iordache a fost cea care a acumulat reacțiile negative la adresa insistenței PSD de pe parcursul actualei guvernări de a modifica din temelie modul de funcționare a sistemului judiciar.

  • În Comisia Iordache s-au modificat Legile Justiției, cele care au schimbat raportul dintre autorități și l-au exclus pe președintele țării din procesul de numire a șefilor de parchete centrale și de la Înalta Curte.
  • În Comisia specială condusă de Florin Iordache s-a instituit Secția Specială de cercetare a magistraților, care a căpătat mai apoi, prin ordonanțe de urgență, puteri speciale.
  • În Comisia Iordache s-au modificat și Codurile penale în vara anului trecut, când infracțiuni pentru corupție au fost vizate de măsuri de relaxare, dar care au cuprins și alte infracțiuni, cum sunt cele pentru viol, crimă, pedofilie, trafic de droguri sau de persoane.

Comisia Iordache i-a folosit coaliției guvernamentale pentru a câștiga timp, în Parlament, fără proceduri care însemnau dezbateri în ambele comisii ale Parlamentului, aplicate, pe fiecare articol de lege, a celor cinci legi care reglementau funcționarea sistemului judiciar și criminalitatea.

Cu toată graba de a aduce în vigoare modificările acestor legi, doar cele trei legi ale Justiției au fost promulgate. Codurile penale se află încă în controlul de constituționalitate.

2. Decizia de ieri a CCR, care a declarat neconstituționale în ansamblu modificările la Codurile penale poate fi interpretată diferit, în funcție de motivarea judecătorilor. Este posibilă reluarea de la capăt a procedurilor de modificare a Codurilor sau este posibilă continuarea parcursului legislativ.

Din această perspectivă, PSD va avea de confruntat un val de emoție al opiniei publice, care, după cazul Caracal, ar putea să fie puțin dispusă să asiste ma modificarea Codurilor penale așa cum a decurs în cei doi ani și jumătate de guvernare PSD, în sensul relaxării pedepselor. Însă, declarațiile premierului Viorica Dăncilă, care a spus că dorește pedepse mai aspre pentru violatori, criminali și pedofili, ar putea fi portița pentru PSD de a continua procesul care i-a ocupat cea mai mare parte din energie în actuala guvernare - modificarea Codurilor penale.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG