Linkuri accesibilitate

Procurorul general al SUA, susținere pentru Ana Birchall în contextul revocării ei: Un partener vital și de încredere în lupta anticorupție


Procurorul general al Statelor Unite, William P. Barr, o invită pe Ana Birchall, ministrul român al Justiției, la o întâlnire la Washinton în septembrie, potrivit unui comunicat al Departamentului american al Justiției. Barr are cuvinte de apreciere pentru Birchall.

Declarația procurorului general al Statelor Unite vine pe fondul iminentei revocări din funcția de ministru al Justiției a Anei Birchall. Premierul Dăncilă a propus înlocuirea ei cu Dana Gîrbovan, dar președintele Iohannis este cel care va avea ultimul cuvânt de spus.

„Procurorul general Barr a invitat-o astăzi (luni, n.r.) pe ministrul Justiției Ana Birchall la o întâlnire la Washington, în luna septembrie. Departamentul de Justiție a lucrat îndeaproape cu Ana Birchall și o consideră un partener vital și de încredere în lupta anticorupție”, arată comunicatul Departamentului american de Justiție.

Totodată, Departamentul de Justiție mai precizează, elogios, că „șefia ei vine într-un moment vital pentru România, unde controversele au ridicat semne de întrebare legate de respectarea valorilor statului de drept și au scăzut încrederea publică și au generat îngrijorări sporite în rândul comunității internaționale. Sub conducerea lui Birchall, România poate fi din nou un model în regiune pentru progresul referitor la problemele anticorupție”.

În cadrul întâlnirii din septembrie, cele două părți vor discuta în ce măsură Departamentul de Justiție o poate sprijini pe Birchall și pe ministerul pe care îl conduce în „această sarcină vitală”, salutând totodată oportunitatea de a putea avea din nou o întâlnire cu „un partener valoros și de încredere care este dedicat luptei anticorupție”.

Procurorul general american și Ana Birchall s-au întâlnit pentru prima dată în luna iunie, la București, în cadrul reuniunii ministeriale UE-SUA în domeniul Justiției și Afacerilor Interne, în timpul președinției României a Consiliului Uniunii Europene.

În cadrul întâlnirii bilaterale, Procurorul General și șefa Justiției de la București au discutat despre parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite, care este important „pentru securitatea și prosperitatea ambelor state”.

„Relația strânsă de colaborare dintre agențiile de aplicare a legii din România și din Statele Unite a dus la un succes semnificativ în lupta cu infracțiunile transnaționale, în mod particular în zonele de fraudă cibernetică, trafic de droguri și trafic cu ființe umane. Aceste succese au protejat cetățenii din ambele țări. În special, în timpul întâlnirii din iunie, ministrul Birchall a subliniat angajamentul său de a asigura că România face toți pașii necesari pentru a întări legile și procesele anticorupție”, mai arată comunicatul.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat vineri remanierea ministrului Justiției Ana Birchall.

Nu i-am reproșat nimic doamnei Birchall. I-am explicat că vreau pe cineva din rândul magistraților, care nu e înregimentat politic, pentru a avea certitudinea că vom putea obține consens pe toate deciziile din justiție. Înainte de ședința CEx am avut o discuție cu doamna Birchall în care i-am mulțumit și i-am explicat că vreau să fac această modificare”, a explicat Viorica Dăncilă.

„Nu legați înlocuirea Anei Birchall cu lucruri care au legătură cu justiția”, a mai spus Dăncilă. În locul Anei Birchall, Viorica Dăncilă a propus-o pe judecătoarea Dana Gîrbovan.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG