Proiectul de lege pentru căutarea persoanelor dispărute, pus în dezbatere publică de Ministerul de Interne, stabilește cazurile în care poliția poate folosi tehnica și mijloacele de localizare și interceptare a comunicațiilor, în cazul găsirii unor persoane dispărute, aflate în situații de vulnerabilitate, atunci când nu există neapărat indiciile unei infracțiuni, care să ducă la deschiderea unui dosar penal, lucru ce ar permite, prin mandat de la procuror, folosirea tehnicii.
„La acest moment, nu există posibilitatea legală de a găsi o persoană dispărută prin localizarea telefonului mobil pe care îl are asupra sa, acest lucru fiind posibil doar atunci când există indicii că este vorba de o infracţiune şi se deschide un dosar penal”, explică MAI, într-un comunicat de presă.
O persoană aflată în situație de vulnerabilitate este definită în proiectul de lege ca fiind una pentru care există indicii că este victima unor infracţiuni contra vieţii, de lipsire de libertate în mod ilegal, de trafic şi exploatare a persoanelor vulnerabile sau a unei infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale. Sunt persoane vulnerabile, în sensul legii, copiii până la 14 ani, persoanele cu boli psihice sau dizabilități, cei care urmează un tratament medical a cărui întrerupere le pune în pericol integritatea corporală, sănătatea sau viaţa, cei cunoscuți cu un comportament suicidal sau cu privire la care există informaţii că planifică să se sinucidă.
Proiectul stabilește pas cu pas ce activități investigative și legale trebuie să facă poliția atunci când este sesizată cu un caz de dispariție.
Polițiștii primesc dreptul de a solicita oricui, pe baza unui act, să predea obiecte sau înscrisuri care pot ajuta la găsirea persoanei dispărute, pe care apoi sunt obligate să le restituie. Se pot solicita date informatice și imagini stocate, iar de la operatorii de comunicații electronice, date despre abonați, utilizatori – mai puțin cele privind locația.
Poliția are la dispoziție și „metode speciale de căutare”. Acestea includ localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice, interceptarea comunicaţiilor ori a oricărui tip de comunicare la distanţă, accesul la un sistem informatic, obţinerea datelor de trafic şi de localizare prelucrate de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice ori furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, reţinerea, predarea sau percheziţionarea trimiterilor poştale, obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare ale unei persoane, cercetarea criminalistică în domiciliul, reşedinţa sau sediul unor persoane, fără acordul acestora, obţinerea datelor privind situaţia medicală a unei persoane.
Aceste metode pot fi folosite de polițiști doar atunci când persoanele dispărute se află într-o situație de vulnerabilitate, informațiile nu pot fi obținute prin alte metode sau a fost obținută o autorizație prevăzută de lege. Dacă persoana dispărută contactează autoritățile printr-un mijloc de comunicație electronică, poliția poate folosi direct metodele speciale, fără alte restricții.
Autorizația pentru aceste metode speciale este emisă de judecător, pe o durată de 30 de zile. Dacă persoana dispărută se află în pericol, se pot folosi metodele și cu autorizație de la procuror, pe maximum 48 de ore, timp în care se solicită și autorizarea judecătorului. Dacă acesta infirmă mandatul procurorului, polițiștii sunt obligați să predea toate informațiile și probele obținute astfel sau să le distrugă, în funcție de cum decide judecătorul.
În cazul copiilor dispăruți, proiectul de lege introduce un sistem telefonic de tip call-center, numit „Dispariție minor”, unde sunt centralizate toate sesizările de acest gen, inclusiv cele de la 112.
La nivelul Poliției Române, se vor înființa unități specializate pentru cazurile de persoane dispărute. De asemenea, va fi operaționalizat sistemul de alertare publică națională „AlertăRăpireCopil”, la care vor putea participa și firme sau organizații, care pot ajuta autoritățile în operațiunile de căutare.
Facebook Forum