Linkuri accesibilitate

Soldații ucraineni trag asupra unui grup de echipamente rusești dintr-un obuzier american M777, în apropiere de linia frontului din regiunea Donețk, 6 iunie 2022
Soldații ucraineni trag asupra unui grup de echipamente rusești dintr-un obuzier american M777, în apropiere de linia frontului din regiunea Donețk, 6 iunie 2022

Războiul din Ucraina | Donbasul rezistă. Rușii au bombardat o uzină chimică din Severodoneţk

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 109 zi. Orașul Severodonețk este controlat aproape în totalitate de forțele ruse, dar cu toate acestea „Donbasul rezistă”, după cum a declarat președintele Zelenski.

17:57 12.6.2022

Ursula von der Leyen: Aderarea Ucrainei va fi o decizie istorică

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că statele membre ale Uniunii Europene se vor afla în faţa unei „decizii istorice” la summitul blocului comunitar desfăşurat în perioada 23-24 iunie, în privinţa aderării Ucrainei, relatează dpa.

„Sper ca peste 20 de ani, când ne uităm în urmă, să putem spune că am făcut ceea ce trebuie”, a declarat preşedinta Comisiei Europene în timpul călătoriei de întoarcere din Polonia, cu privire la decizia blocului comunitar în privinţa candidaturii Ucrainei la aderare.

Ea a mai subliniat că provocarea va fi aceea de a obţine o poziţie unificată în cadrul summitului UE, „care să reflecte amploarea acestor decizii istorice”.

17:12 12.6.2022

Rusia câștigă treptat în Severodonețk

Rusia realizează treptat câștiguri în jurul Severodonețk - Ministerul Apărării din Regatul Unit arată în ultima actualizare că, treptat, Rusia realizează câștiguri în jurul Severodonețk.

Rusia se folosește de depăsirea numerică și de artilerie pentru a „captura treptat teritoriul din Severodonețk și din jurul său” de sub controlul ucrainean.

Britanicii mai arată că Rusia continuă să caute unități de luptă pentru a le disloca în Ucraina. În ultimele săptămâni, probabil că Rusia a început să se pregătească pentru desfășurarea celui de-al treilea batalion din unele formațiuni de luptă, dar care nu este complet echipat. Rusia va trebui probabil să se bazeze pe noi recruți sau pe rezerviști mobilizați pentru a desfășura aceste unități în Ucraina.

17:02 12.6.2022

Putin a amintit din nou de Petru cel Mare de Ziua Rusiei

Președintele rus Vladimir Putin a făcut un apel către ruși să rămână uniți și să construiască pe „sentimentele profunde de patriotism” și „fundamentele spirituale” care străbat istoria Rusiei, în timpul unui discurs pe care l-a ținut de Ziua Rusiei, scrie BBC.

Ziua Rusiei, sărbătoarea națională a Federației Ruse, este sărbătorită anual la 12 iunie din 1992 pentru a sărbători adoptarea oficială a Declarației de suveranitate a Federației Ruse la 12 iunie 1990, care a declarat „independența” Rusiei față de URSS.

Într-un discurs la Kremlin, Putin a adus din nou un omagiu lui Petru cel Mare, pe care l-a mai amintit într-un discurs la începutul săptămânii, pentru a marca 350 de ani de la nașterea țarului rus.

„Astăzi, suntem deosebit de conștienți de cât de important este pentru Patrie, pentru societatea și poporul nostru să fie uniți”, a spus Putin.

14:40 12.6.2022

Rutele stabilite prin Polonia şi România pentru a exporta cerealele din Ucraina se confruntă cu blocaje

Ucraina a stabilit două rute prin Polonia şi România pentru a exporta cereale şi a preveni o criză alimentară globală, însă blocajele au încetinit lanţul de aprovizionare, a declarat, duminică, viceministrul ucrainean de Externe, relatează Reuters.

Dmitro Senik a declarat că securitatea alimentară globală este în pericol, deoarece invazia Moscovei asupra Kievului a oprit exporturile de cereale din Ucraina prin Marea Neagră, cauzând penurii la scară largă şi creşterea preţurilor la nivel mondial.

Ucraina este al patrulea cel mai mare exportator de cereale din lume şi susţine că există aproximativ 30 de milioane de tone de cereale stocate pe teritoriul deţinut ucrainean, pe care încearcă să le exporte pe cale terestră, fluvială şi ferată.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG