Putin amenință Occidentul cu mărirea prețului la energie
Preşedintele Vladimir Putin a avertizat Occidentul că o continuare a sancţiunilor împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina riscă să declanşeze creşteri catastrofale ale preţurilor energiei pentru consumatorii din întreaga lume, transmite Reuters.
Putin, care consideră sancţiunile impuse Rusiei drept o declaraţie de război economic, a spus că apelurile occidentale de a reduce dependenţa de energia rusă au făcut pieţele globale „febrile”, cu creşteri semnificative ale preţurilor petrolului şi gazelor.
Clienţii din Uniunea Europeană au spus că vor să renunţe la gazul rusesc, în timp ce liderii Grupului celor Şapte au declarat luna trecută că vor să exploreze „plafoane de preţ” pentru combustibilii fosili din Rusia, inclusiv petrolul.
„Utilizarea în continuare a sancţiunilor poate duce la consecinţe şi mai grave – fără exagerare, chiar catastrofale – pe piaţa mondială a energiei”, le-a spus Putin liderilor industriei de petrol şi gaze din Rusia.
Consilier districtual de la Moscova condamnat la 7 ani de închisoare pentru că a criticat invadarea Ucrainei.
Un consilier districtual de la Moscova a fost condamnat vineri la şapte ani de închisoare pentru că a criticat invadarea Ucrainei de către Rusia, în ceea ce un avocat a declarat că este primul caz în care cineva a ajuns la închisoare în baza unei noi legi privind „informaţiile false”, relatează Reuters.
Alexei Gorinov, membru al consiliului raional Krasnoselsky, a declarat într-o şedinţă de consiliu din 15 martie, unde s-a discutat un concurs de desen pentru copii, că Rusia duce un război de agresiune împotriva Ucrainei.
„Despre ce fel de concurs de desene pentru copii putem vorbi de Ziua Copilului... când avem copii care mor în fiecare zi?” spune el într-o înregistrare a întâlnirii postată pe YouTube.
Situaţia umanitară din Severodoneţk va deveni „catastrofală" în curând
Situaţia umanitară în oraşul din estul Ucrainei va fi „catastrofală" în viitorul apropiat, potrivit lui Oleksandr Striuk, şeful administraţiei militare a oraşului, relatează CNN.
Striuk a declarat, vineri, că, din infrastructura oraşului, cea mai mare parte nu mai poate fi restaurată şi condiţiile sanitare sunt deosebit de rele. El a spus că a fost avariat grav colectorul canalizării centrale împreună cu staţiile de pompare şi de intrare a apei.
După luni de lupte, trupele ruseşti au preluat controlul asupra oraşului la sfârşitul lunii iunie.
Striuk a spus că „90% dintre locuinţe sunt avariate; 60% necesită demolare şi reconstrucţie".
El a adăugat că va trebui reconstruită cea mai mare parte a oraşului, iar multe clădiri înalte vor trebui construite din nou de la zero.
Ministerul britanic al Apărării despre situația armatei ruse
În timp ce vehicule blindate MT-LB au fost în serviciu anterior în roluri de sprijin de ambele părți, Rusia le-a considerat mult timp nepotrivite pentru majoritatea rolurilor de transport de infanterie din prima linie, arată ultimul raport al Apărării din Marea Britanie.
Acesta a fost proiectat inițial în anii 1950 ca tractor pentru a trage artileria, are un blindaj foarte limitat și dispune doar o mitralieră pentru protecție.
Pe de altă parte, majoritatea unităților de asalt din primul eșalon al Rusiei au fost echipate în februarie cu vehicule de luptă pentru infanterie BMP-2, cu un blindaj de până la 33 mm grosime și care dispune de un tun automat puternic de 30 mm și un lansator de rachete antitanc.