Linkuri accesibilitate

O școală pusă la pământ de rachetele rusești în apropiere de Nicolaev (Foto Reuters)
O școală pusă la pământ de rachetele rusești în apropiere de Nicolaev (Foto Reuters)

Războiul din Ucraina | Atac rusesc cu rachete în apropiere de Nicolaev, în sudul țării. SUA: Peste 75.000 de ruși, uciși sau răniți

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 155-a zi. Surse militare occidentale afirmă că armata ucraineană este pe cale să reia controlul asupra regiunii Herson, capturată de ruși încă de la începutul războiului.

16:56 28.7.2022

Primarul din Harkov: Nicio zonă din oraș nu este ferită de atacurile rusești

Primarul celui de-al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov , a spus că nicio zonă din oraș nu este „sigură”.

„Agresorii ruși încearcă să transforme Harkovul într-un oraș jalnic, precum cel din Rusia”, a declarat ​Igor Terehov.

„Dar nu vor reuși. Și, după cum vedeți, oamenii din Harkov își apără orașul, cu armele în mână”, a adăugat el.

„Avem nouă cartiere în oraș și toate sunt bombardate cu intensitate diferită și în momente diferite. Deci nu poți spune că undeva în Harkov ești în siguranță. Da, este sigur în adăposturi și este sigur în metrou. Dar nu există niciun cartier, niciun loc în oraș, unde să poți spune că ești în siguranță”, a spus el.

Până la sfârșitul lunii martie, aproape o treime dintre locuitorii Harkovului au părăsit orașul asediat, fugind în vestul țării.

Săptămâna trecută, bombardamentele au ucis trei persoane, inclusiv un băiat de 13 ani, care s-au adăugat la un bilant de mai multe sute de victime, potrivit primarului Terehov.

14:46 28.7.2022

Vicepreşedintele rus Medvedev a publicat o hartă a Europei în care Ucraina e doar în regiunea Kiev

Vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, a publicat pe contul său din Telegram o hartă a Europei, unde cea mai mare parte a Ucrainei aparţine altor state, relatează joi publicaţia rusă Vedomosti.

În postarea sa, Medvedev susţine că ar exista analişti occidentali - fără a-i nominaliza - care ar vedea în acest fel viitorul stat ucrainean, notează cotidianul citat.

Pe una din hărţile publicate de fostul preşedinte rus, şapte regiuni ucrainene sunt trecute la Polonia, una la Ungaria, două la România şi 13 regiuni plus Peninsula Crimeea la Rusia.

Astfel, Ucraina ar rămâne doar cu regiunea Kiev, conform hărţii publicate de Medvedev în ziua în care Ucraina sărbătoreşte, pentru prima oară, Ziua statalităţii.

„Unii analişti occidentali consideră că aşa va fi în realitate", scrie sub această hartă Dmitri Medvedev.

Imagini din dronă cu amploarea pagubelor provocate unor obiective civile din regiunea Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:08 0:00

13:07 28.7.2022

Forţele ruse anunță arestarea a 21 de „complici” din armata ucraineană

Forţele de ocupaţie ruse au anunţat, joi, arestarea a douăzeci şi unu de ”complici” ai armatei ucrainene în regiunile ocupate Herson şi Zaporijie, din sudul Ucrainei, în contextul unei contraofensive ucrainene în această zonă, relatează AFP.

Garda Naţională Rusă a arestat ”în regiunile Herson şi Zaporijie 21 de complici ai forţelor armate ucrainene”, a anunţat administraţia de ocupaţie din Herson într-un comunicat pe contul de Telegram.

Acestor persoane le-au fost confiscate treisprezece lansatoare de grenade, peste 31.000 de cartuşe de diferite calibre, 53 de grenade şi peste 24 de kilograme de explozibili, potrivit aceleiaşi surse.

12:41 28.7.2022

Ministerul britanic al Apărării: Acțiunile de contraatac ucrainene au izolat practic orașul Herson, aflat sub ocupație rusă

Acţiunile de contraatac ucrainene au izolat practic oraşul Herson (sud), ocupat de ruşi, plasând mii de soldaţi ruşi staţionaţi lângă fluviul Nipru într-o situaţie „foarte vulnerabilă”,arată Ministerul britanic Apărării de la Londra în actualizarea zilnică privind situația din Ucraina.

Ucraina a dat clar de înţeles că planifică să preia sub controlul său Hersonul, care a căzut în mâinile ruşilor la începutul invaziei lansate de preşedintele Vladimir Putin în 24 februarie.

Ministerul britanic al Apărării a declarat că forţele ucrainene au stabilit probabil un cap de pod la sud de râul Inguleţ şi au utilizat noua artilerie cu rază lungă de acţiune pentru a distruge cel puţin trei dintre podurile care traversează Nipru.

„Armata a 49-a rusă, staţionată pe malul de vest al fluviului Nipru, pare acum într-o poziţie foarte vulnerabilă”, indică Ministerul britanic al Apărării într-un buletin informativ pe Twitter.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG