Linkuri accesibilitate

Rareș Bogdan începe ofensiva asupra autorității în PNL. Pentru început, preia Bucureștiul și vrea să gestioneze campania din Ardeal


Rareș Bogdan, la unul dintre mitingurile din campania electorală

Rareș Bogdan preia șefia filialei de București a PNL după demisia lui Cristian Bușoi, sub a cărui conducere liberalii s-au clasat și după PSD la scrutinul de la 27 mai.

Începe ascensiunea lui FRareș Bogdan, jurnalistul care a intrat înaintea campaniei pentru europarlamentare în PNL, direct pe primul loc al listei pentru europarlamentare, și care se implică în organizarea liberalilor. Până unde țintește în ierarhia PNL, încă nu este clar, în condițiile în care la PNL sunt multe nemulțumiri mocnite în privința felului în care este condus partidul de către Ludovic Orban.

Cristian Bușoi, președintele uneia dintre cele mai slabe filiale ale PNL, cea de București, a demisionat luni dimineață, împreună cu toți șefii de filiale de sector ale PNL.

Scorul de la alegerile de duminica trecută la București a fost sub așteptări. Capitala, gestionată de PSD, a fost câștigată de USR+, cu peste 40% din voturi, însă liberalii au obținut abia 15,95%, după PSD, care a întrunit, cu toată dedringolada din partid, 17,16%.

Cristian Bușoi a fost susținut în fruntea acestei filiale încă din 2016, deși la alegerile locale și parlamentare PNL București nu a avut rezultate bune. S-a vorbit mereu despre susținerea lui Bușoi de la Palatul Cotroceni și din partea lui Eduard Hellvig, directorul SRI și un apropiat al președintelui Iohannis.

Rareș Bogdan este mai vechi prieten al lui Hellvig, din timpul facultății, și a fost numit de președintele Iohannis „number 1”.

Înaintea ședinței PNL, la care se discută despre noua conducere a PNL București, Bogdan a spus "Condițiile mele sunt extrem de dure și nu știu dacă vor conveni: opoziție totală la PSD.”

Rareș Bogdan a spus, potrivit Mediafax, că „PSD guvernează prost capitala, deci nu voi accepta niciun fel de înțelegere de niciun fel. Nu voi vota nicio inițiativă a primarilor PSD. Dacă ei sunt pregătiți să intre în opoziție radicală cu PSD, atunci vor accepta condiția. Dacă vor accepta și cererile mele, care sunt nu sunt de negociat, adică cei șase președinți de sectoare vor fi aleși de mine, nu de altcineva și vor fi validați”.

De asemenea, fostul realizator al unei emisiuni de prime time la Realitatea TV, a mai spus că acceptă conducerea PNL București doar dacă este acceptată o conducere pe care singur s-o numească - șefi de filiale, secretar general, ceea ce ar însemna o influență totală asjupra unei filiale numeroase a liberalilor.

Bogdan a mai spus că nu este interesat de cursa pentru obținerea Primăriei Capitalei, o redută pentru orice partid și o legitimare politică, având în vedere de numărul mare de voturi pe care trebuie să-l adune un candidat, în cazul în care există o participare mare la scrutin. El variază între peste 1 milion de voturi, cum a fost cazul alegerilor câștigate de Traian Băsescu la Primăria de București sau doar 350.000, în cazul Gabrielei Firea.

Rareș Bogdan, care acum nu are nicio funcție în PNL, este doar șeful delegației române la PPE, spune că se va implica în campania pentru locale pentru câștigarea unor orașe din Transilvania de partea liberalilor, cum este Târgu Mureș, unde Dorin Florea a plecat la ALDE.

Însă dezbaterile din Biroul Executiv de la PNL de luni au loc pe fondul junor critici la adresa lui Ludovic Orban, care a spus, zilele trecute, că ar trebui introduse taxe mai mari pentru IT-iști. Ar putea fi un pretext pentru o dezbatere care se poartă în PNL de anul trecut, privitoare la debarcarea lui Ludovic Orban din fruntea partidului. Întrebarea care stă pe buzele tuturor este dacă Bogdan îl va contracandida pe Orban după alegerile prezidențiale.

Pentru PNL, problemele sunt mai mari decât lupta internă pentru funcțiile de conducere. Partidul a câștigat alegerile europarlamentare, cu aproximativ 27% din voturi, însă a pierdjut în marile orașe, iar în diaspora s-a clasat pe locul al doilea, după USR+. Pe un asemenea trend de creștere a alianței Barna-Cioloș, este puțin probabil că ar putea exista o alianță eectorală între liberali și USR în perspectiva alegerilor care vin.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG